Nyárvégi gnocchi

A nyár nem volt igazán nyár, süthetett volna kicsit többet is a nap. De a kápia paprika így is nyár végére lett a legízletesebb! Íme egy ötlet, mit készíts belőle.

Nincs mese, a kápia paprika benevezhet a legmenőbb paprikák közé. Húsa édeskés, tömör és vastagabb, mint a zöldpaprikáé. Fantasztikusan tárolható, akár hetekig is eláll, ráadásul nem lesz gumis vagy száraz, hanem megtartja állagát. Magas a C-vitamin-tartalma is, és - a magas cukortartalom ellenére - alacsony szénhidrát- és kalóriatartalma is sztárrá tette a egészséges életmód hívei közt. A belőle készült sültpaprika-krém, sültpaprikás humusz vagy akár sültpaprika saláta erőteljes, karakteres, a balkán konyhával könnyen azonosítható ízvilágú ételek, amelyek komoly rajongótábort tudhatnak magukénak.

Én is a fanatikusok közé tartozom. Nem igazán szerettem sosem az úgynevezett TV-paprikát - kesernyés, savanyú íze a húgomat megnyerte gyerekkorunkban, de engem nem sikerült. Nem úgy a kápia, amivel az ajvárban találkoztam először, és azóta töretlen híve vagyok. Ráadásul a szeptember tényleg mindig a legjobbat hozza ki belőle, így nem múlhat el szezon kápiadömping nélkül.

A gyerekem minden külső jel ellenére rám is hasonlít, mert ő is feltétlen kápaifan. De ezt csak úgy sikerült elérnem, hogy valamiféle tésztába rejtettem, ez pedig nem volt más, mint a jópofa nudli, vagy felnőtt, olasz nevén gnocchi.

A gnocchi hálás tészta, és lehet vele villogni, mert gyorsan elkészíthető, és milliószor jobb, könnyebb, légiesebb, mint a félkész, boltban kapható változat. Főtt krumpli összetörve, liszt - amennyit felvesz - , tojás, kevés só, esetleg reszelt parmezán, és összeáll a tészta, amit ezek után csak formázni kell. Akár úgy, hogy 4-6 felé osztva hurkákat gyúrunk belőle, majd ezeket egyforma kis nudlikra vágjuk, akár úgy, ahogy a kisfiammal szoktuk: tényleg gyurmázunk. kis golyókat, oválisabb nudlira hasonlító formákat, amiket aztán még villával is lehet díszíteni, hogy a kis rovátkák jobban felvegyék a szószt. Ezt persze a felnőtt, hurkadarabolós módszernél is bevethetjük.

Szóval ebbe az egyszerű tésztába rejtettem a kápiát. Nekem nincs gáztűzhelyem, de a legjobb közvetlenül azon megpörkölni a paprikát, majd fóliával lefedett tálba tenni - 15 perc múlva már le is lehet dörzsölni a bőrét, és mehet a turmixba. Én serpenyőben, kevés olajon átpirítottam a feldarabolt paprikát, és nem húztam le a bőrét, mert gondoltam, úgyis aprítom. Aztán ezt a darabos pürét adtam a krumplis tésztához, amihez pont emiatt aztán több lisztet kellett használnom, mert a paprika ugye nagyrészt víz. De nem baj, annál több lett a gnocchi. Lobogó, forró vízben kifőztem, és annyira karakteres lett az íze, hogy úgy éreztem, a szósznak inkább csak kiegészítenie kell, ezért döntöttem a barna vajnál. Az pedig csak a véletlen műve, hogy egy kicsit meg is pirultak a nudlik, de ez kifejezetten jót tett neki. A kakukkfű pedig a sült kápia egyik legjobb társa, kapott is rendesen a barna vaj is, tálalás előtt pedig a kész gnocchi is.

Tudom-tudom, ugrott az egészséges jelző, hiszen krumplis is, lisztes is, sőt, még jó vajas is. De néha azért lehet ilyet is, nem?

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

Trónfosztás: már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon

Az olaszoknak köszönhetjük a pizzát és talán a legsokoldalúbb komfortkaját, a tésztát, ami egyszerre tud fényűző és filléres finomság is lenni. Most azonban úgy tűnik, trónfosztásra került sor, ugyanis egy friss felmérés szerint már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon, hanem épp egy másik mediterrán nemzet gasztronómiája mozgatja meg az emberek ízlelőbimbóit.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...