Nyárvégi gnocchi

A nyár nem volt igazán nyár, süthetett volna kicsit többet is a nap. De a kápia paprika így is nyár végére lett a legízletesebb! Íme egy ötlet, mit készíts belőle.

Nincs mese, a kápia paprika benevezhet a legmenőbb paprikák közé. Húsa édeskés, tömör és vastagabb, mint a zöldpaprikáé. Fantasztikusan tárolható, akár hetekig is eláll, ráadásul nem lesz gumis vagy száraz, hanem megtartja állagát. Magas a C-vitamin-tartalma is, és - a magas cukortartalom ellenére - alacsony szénhidrát- és kalóriatartalma is sztárrá tette a egészséges életmód hívei közt. A belőle készült sültpaprika-krém, sültpaprikás humusz vagy akár sültpaprika saláta erőteljes, karakteres, a balkán konyhával könnyen azonosítható ízvilágú ételek, amelyek komoly rajongótábort tudhatnak magukénak.

Én is a fanatikusok közé tartozom. Nem igazán szerettem sosem az úgynevezett TV-paprikát - kesernyés, savanyú íze a húgomat megnyerte gyerekkorunkban, de engem nem sikerült. Nem úgy a kápia, amivel az ajvárban találkoztam először, és azóta töretlen híve vagyok. Ráadásul a szeptember tényleg mindig a legjobbat hozza ki belőle, így nem múlhat el szezon kápiadömping nélkül.

A gyerekem minden külső jel ellenére rám is hasonlít, mert ő is feltétlen kápaifan. De ezt csak úgy sikerült elérnem, hogy valamiféle tésztába rejtettem, ez pedig nem volt más, mint a jópofa nudli, vagy felnőtt, olasz nevén gnocchi.

A gnocchi hálás tészta, és lehet vele villogni, mert gyorsan elkészíthető, és milliószor jobb, könnyebb, légiesebb, mint a félkész, boltban kapható változat. Főtt krumpli összetörve, liszt - amennyit felvesz - , tojás, kevés só, esetleg reszelt parmezán, és összeáll a tészta, amit ezek után csak formázni kell. Akár úgy, hogy 4-6 felé osztva hurkákat gyúrunk belőle, majd ezeket egyforma kis nudlikra vágjuk, akár úgy, ahogy a kisfiammal szoktuk: tényleg gyurmázunk. kis golyókat, oválisabb nudlira hasonlító formákat, amiket aztán még villával is lehet díszíteni, hogy a kis rovátkák jobban felvegyék a szószt. Ezt persze a felnőtt, hurkadarabolós módszernél is bevethetjük.

Szóval ebbe az egyszerű tésztába rejtettem a kápiát. Nekem nincs gáztűzhelyem, de a legjobb közvetlenül azon megpörkölni a paprikát, majd fóliával lefedett tálba tenni - 15 perc múlva már le is lehet dörzsölni a bőrét, és mehet a turmixba. Én serpenyőben, kevés olajon átpirítottam a feldarabolt paprikát, és nem húztam le a bőrét, mert gondoltam, úgyis aprítom. Aztán ezt a darabos pürét adtam a krumplis tésztához, amihez pont emiatt aztán több lisztet kellett használnom, mert a paprika ugye nagyrészt víz. De nem baj, annál több lett a gnocchi. Lobogó, forró vízben kifőztem, és annyira karakteres lett az íze, hogy úgy éreztem, a szósznak inkább csak kiegészítenie kell, ezért döntöttem a barna vajnál. Az pedig csak a véletlen műve, hogy egy kicsit meg is pirultak a nudlik, de ez kifejezetten jót tett neki. A kakukkfű pedig a sült kápia egyik legjobb társa, kapott is rendesen a barna vaj is, tálalás előtt pedig a kész gnocchi is.

Tudom-tudom, ugrott az egészséges jelző, hiszen krumplis is, lisztes is, sőt, még jó vajas is. De néha azért lehet ilyet is, nem?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.