Nulla kalória és édes íz – természetesen

Nulla kalória és édes íz – természetesen. Hogyan lehetséges mindez egyszerre? A titok nyitja a sztívia. Mi is ez pontosan? Mihez használhatjuk? Mi kipróbáltuk!

A NoSalty.hu csapata meghívást kapott az Édes este a sztíviával rendezvényre, ami a NESTEA, a sztíviás jegestea megálmodója jóvoltából jött létre. Ennek a természetes eredetű édesítőnek köszönhetően ugyanis mostantól az új NESTEA zöld teák 30 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaznak. A NESTEA Zöld Tea Citrus és a NESTEA Zöld Tea Eper-aloe vera italokban kevesebb a cukor, mint korábban.

Sztívia-kisokos – Hogyan készül?

A sztívia egy természetes eredetű édesítő, amely kalóriamentes. Maga a sztívianövény (magyar nevén jázminpakóca) az őszirózsafélék családjába tartozik és Paraguayból származik. A dél-amerikai népek évszázadok óta használják édesítésre. A sztíviából kinyert édesítő kétszázszor édesebb a kristálycukornál.

A sztívia levele az intenzív, természetesen édes íz egyedülálló forrása kalóriamentes formában. Amikor a levelek a legédesebbek, leszüretelik és megszárítják azokat. A folyamat ezután hasonló a tea készítéséhez: a szárított leveleket vízbe áztatják, hogy kinyerjék belőlük a legfinomabb édesítőt. Ezután leszűrik a folyadékot. A végeredmény egy nagy tisztaságú édesítő, amely más természetes édesítőkkel kombinálva – például cukorral és gyümölcslevekkel – jóízű és alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek elkészítéséhez használható.

Egy recept a sok közül, amit sztíviával készíthetünk

Ennek a természetes eredetű édesítőnek köszönhetően mostantól a vele készült ételek kevesebb cukrot tartalmaznak. Ezt mi is kipróbálhattuk a Sztívia Sütőestjén, ahol a NoSalty-csapata elkészítette az Epres-kekszes mascarpone krémkelyhet. Köszönjük a meghívást a NESTEA-nek!

Hozzávalók kb. 15 kis adaghoz

A kekszhez

  • 5 dkg barnacukor
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 db tojássárgája
  • kevés víz (2 evőkanálnyi)

A krémhez

  • 0,5 kg mascarpone sajtkrém
  • 1db tonkabab reszelve
  • 4 dkg méz
  • 1 dl hideg tejszín
  • 3-4 csepp sztívia
  • 30 dkg eper

Elkészítés

Sütési idő kb. 12-15 perc 180 fokon

  1. A lisztet a vajjal és a fahéjjal elmorzsoljuk. A tojások sárgáját egy pici vízzel és a barnacukorral kikeverjük, majd a lisztes részhez adjuk.
  2. A tésztát összedolgozzuk, hengert formálunk és fóliába tekerjük. 15 percre hűtőbe helyezzük dermedni.
  3. Egy tepsit sütőpapírral bélelünk ki. A hűtőből kivett tésztát 3 mm-es szeletekre vágjuk és a tepsibe fektetjük.
  4. A kekszeket megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A krém elkészítése

  1. Mindent egy tálba mérünk és gépi habverővel először lassú fokozaton simára keverjük, majd krémesre habosítjuk, de vigyázzunk, hogy ne keverjük túl sokáig.

Rétegezés

  • Az epret megmossuk, felkockázzuk.
  • A kekszet a krémmel és az eperrel kis poharakba rétegezzük.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ha 0 kalória, akkor az mit?l egészséges?

Törölt felhasználó

Attól egészségesebb, hogy mostantól gyakrabban fog eszedbe jutni a NESTEA ; ) VICCET FÉLRE TÉVE: annyi, hogy kevesebb cukrot kell beletegyél az ételbe és ezzel tudod csökkenteni a kalóriamennyiséget ha éppen arra van szükséged. De azért jó odafigyelni. Attól, hogy mindenhol a ne fogyassz túl sok kalóriát hallod az még nem azt jelenti, hogy ez rád is igaz! Manapság a kóros soványság (amely szintén komoly betegségek forrása) a különböz? és f?ként anyagi vonzatú reklámok miatt ugyanúgy széles körben elterjedt, mint az elhízás. Az emberek hadi lábon állnak a döntéseikkel, mert általában csak az egyik vagy a másik széls?ség közül akarnak választani. (Életfogytig tartó fogyókúra vs. teljes oda nem figyelés a táplálkozásra). Ezért érdemes tájékozódni, hogy adott korban adott magasság mellett mi a megfelel? testsúly és mik lennének a minimális mennyiségek a különféle tápanyagokból. A napi mennyiségeket érdemes átszámolni hetekre, mert a napi el?írások be nem tartása még nem jelent semmit. (Illetve ha a boltokban akarunk kész ételeket venni, akkor az extra odafigyelést igényel, mert nem mindegy, hogy pl. egy salátához mi készítünk öntetet vagy a bolti agyon cukrozott ált. kukorica alapú termékeket vesszük meg.) Amúgy ez a sztívia azért most lett ilyen felkapott, mert a világ sok részén (pl. USA, EU) csak nemrég engedélyezték a használatáét, mint élelmiszer ipari adalékanyag. Az EU-ban pl. csak 2011 novembere óta lehet használni. Hogy miért volt el?tte tiltott? Ez jó kérdés! Tekintve, hogy mindenhol csak a jótékony hatásairól írnak. Még egy érdekes gondolat a 0 kalóriához: a történelem során a világ bizonyos részein az emberek különböz? fejlettségi szinteket értek el. (Pl. a civilizáltnak mondott európai népek teljes Amerikai közösségeket pusztítottak el [ez a kalóriaszegény sztívia is pl err?l a területr?l származik].) Ez függött többek között az adott területen el?forduló tápláléktól. Pl. ahol nehéz volt húshoz jutni vagy ahol kis terméshozamú növények teremtek csak ott a fejl?dés lassabb volt vagy stagnált. De ebben a táplálék energia tartalma is szerepet játszik, a minél kevesebb kalória pl. negatívan természetesen. Szóval csak ésszel mindent!! Az aloe vera vagy a sztívia nem csodaszerek és a hazai vagy európai táplálék is tökéletes, nem kell adott esetben csak azért átpártolnunk valamely cég termékéhez mert ilyeneket tartalmaz (kés?bb úgyis mindenki használni fogja)! Illetve még egy infó akik otthon jobban szeretik elkészíteni ételeiket: a sztívia itthon is termeszthet?!

Címlapról ajánljuk

További cikkek