A természet törvénye, hogy a felvágott gyümölcs bebarnul – de nem kell ezt elfogadnod. Ez az egyszerű keverék nemcsak hogy megakadályozza, hogy bebarnuljanak a felvágott gyümölcsök, de még az ízük is jobb lesz tőle!
Miért barnulnak be a gyümölcsök?
A gyümölcsök a bennük található polifenoloxidáz enzim miatt barnulnak meg. Amikor a gyümölcsöt felvágják, ez az enzim reagál a környezetben található oxigénnel, ami a barnulást okozza.
Hogyan védheted meg a gyümölcsöket a bebarnulástól?
Szerencsére van egy egyszerű megoldás, amely lelassítja ezt a folyamatot, és így a gyümölcsök hosszabb ideig maradnak frissek felvágva is, ráadásul az ízét is feljavíthatja. Csak mézre és vízre lesz szükséged!
Vegyél egy csésze vizet, és keverj bele 2 evőkanál mézet. Ezután merítsd a felvágott gyümölcsöket körülbelül fél percre a keverékbe. A gyors áztatásnak köszönhetően a felvágott gyümölcsök legalább nyolc órán át nem barnulnak meg.
Ha később szeretnéd megenni a gyümölcsöket, hagyd őket még néhány percig a mézes vízben, és akkor egész nap frissek maradnak. A magyarázat?
A mézben található peptid gátolja a felelős enzimet, így megakadályozza a színváltozást.
Számos más módszer is létezik gyümölcsbarnulás ellen:
- önthetsz rá egy kevés lime-levet,
- szórhatsz rá citromsavat,
- vagy használhatod víz és ecet keverékét. Ezekkel azonban azt kockáztatod, hogy a gyümölcsök kesernyés, savanyú ízt kapjanak.
Tipp:
Ugyanakkor a méznek is a sajátos íze, de más savas oldatokkal ellentétben enyhe édeskés aromát kölcsönöz a gyümölcsnek. Képzeld el, hogy az almák, a körték és a banánok kapnak egy finom mézes ízt, hmmm!