Ez a finom, édes keverék megakadályozza, hogy bebarnuljon a felvágott gyümölcs

Napi Tippünkben bemutatjuk azt az egyszerű keveréket, amivel megakadályozhatod, hogy bebarnuljanak a felvágott gyümölcsök, ráadásul még az ízük is jobb lesz tőle.

A természet törvénye, hogy a felvágott gyümölcs bebarnul – de nem kell ezt elfogadnod. Ez az egyszerű keverék nemcsak hogy megakadályozza, hogy bebarnuljanak a felvágott gyümölcsök, de még az ízük is jobb lesz tőle!

Kéz almát vág fel egy fa deszkán
Ez a finom, édes keverék megakadályozza, hogy bebarnuljon a felvágott gyümölcs

Miért barnulnak be a gyümölcsök?  

A gyümölcsök a bennük található polifenoloxidáz enzim miatt barnulnak meg. Amikor a gyümölcsöt felvágják, ez az enzim reagál a környezetben található oxigénnel, ami a barnulást okozza.  

Hogyan védheted meg a gyümölcsöket a bebarnulástól? 

Szerencsére van egy egyszerű megoldás, amely lelassítja ezt a folyamatot, és így a gyümölcsök hosszabb ideig maradnak frissek felvágva is, ráadásul az ízét is feljavíthatja. Csak mézre és vízre lesz szükséged!

Vegyél egy csésze vizet, és keverj bele 2 evőkanál mézet. Ezután merítsd a felvágott gyümölcsöket körülbelül fél percre a keverékbe. A gyors áztatásnak köszönhetően a felvágott gyümölcsök legalább nyolc órán át nem barnulnak meg.

Ha később szeretnéd megenni a gyümölcsöket, hagyd őket még néhány percig a mézes vízben, és akkor egész nap frissek maradnak. A magyarázat?

A mézben található peptid gátolja a felelős enzimet, így megakadályozza a színváltozást. 

Számos más módszer is létezik gyümölcsbarnulás ellen:

  • önthetsz rá egy kevés lime-levet,
  • szórhatsz rá citromsavat,
  • vagy használhatod víz és ecet keverékét. Ezekkel azonban azt kockáztatod, hogy a gyümölcsök kesernyés, savanyú ízt kapjanak.  

Tipp:

A és víz keveréke egy másik remek lehetőség, amely lassíthatja a felvágott gyümölcsök bebarnulását. Csak annyit kell tenned, hogy készítesz egy sós vízfürdőt: adj minden csésze vízhez fél teáskanál sót. Mártsd bele a gyümölcsszeleteket néhány percre, majd alaposan mosd le őket. Ez a módszer biztosítja, hogy gyümölcsszeleteket frissek maradjanak, anélkül, hogy savanykás ízt kapnának. 

Ugyanakkor a méznek is a sajátos íze, de más savas oldatokkal ellentétben enyhe édeskés aromát kölcsönöz a gyümölcsnek. Képzeld el, hogy az almák, a körték és a banánok kapnak egy finom mézes ízt, hmmm!

 Forrásunk volt. 

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek