Szilveszteri falatkák

E heti gasztrobloggerünk Angela, alias Huppancs, aki közel-keleti falakákkal dobja fel az óév utolsó óráit. Lesz itt zsidó tojás, füstölt padlizsánkrém és pikáns lencsekrém.

Szilveszteri receptek itt >>>

Ha megkérdezik tőlem, mi jut eszembe izraeli nyaralásunkról, akkor rögtön lecsapnám egy mondattal: Egyszerűen vagány!

Ennyi kultúra nemhogy megfér egymás mellett, de szimbiózisban él, nap mint nap. Lehet arab, európai, orosz, marokkói, amerikai, egy biztos, az ételek világában színesebb a fúzió, mint a szivárvány. Sok helyen jártunk, mégis van abban valami, amit minden nyaraló/vagy bizonyos ideig ott élő barátunk átélt, hogy felejteni Izraelt nem lehet. Ha másért nem is, a kedvenc édességem egyszer és mindenkorra a knafeh lett, vagy az ételek, amit mind átjár a sok kultúra ízvilága. Rögtön kiszúrnak, hogy nem vagy helybéli, ha nem ráérősen eszel (nem tudják mi az, hogy rohanni a busz után, majd jön a következő), vagy ha egyszerre csak egy valamit teszel a tányérra. Nem, nem, már egy reggeli ott kezdődik, hogy legalább három-négyféle sajt, két-háromféle saláta, és legalább ugyanennyiféle (én csak kenegetőnek nevezem) krém. Kenyér mellé mindig kalács, sok-sok zöldség és gyümölcs. Az élet több itt, mint dolce vita, ez már habzsi-dőzsi kategória.

Ugye, mondanom sem kell, azóta rendszeressé vált a konyhámban is ez a fajta étkezés. Szilveszterre pedig el sem tudnék jobbat képzelni, mint kis kenyér- vagy kalácsfalatkákon jól megpakolt kencéket, amik hol fűszeresek, hol lágyak, hol roppanósabbak, hol édeskésebbek.

Zsidótojás készítése:

  • libazsír
  • hagyma (fehér,lila vagy mogyoró)
  • édes pirospaprika fűszer
  • mustár
  • bors
  • főtt tojásSzándékosan nem írtam hozzávalókhoz mennyiséget, mert mindig másképp erős a hagyma vagy a mustár, mindenkinek saját ízlésétől függ, hogy mit aprít bele. Van, aki tesz bele még petrezselymet is vagy libazsír helyett már vajat használ. De az igazi zsidótojás, ami a lengyelektől ered,hamisítatlanulcsak a fent említett hozzávalókból áll. A főtt tojásokat felkockázom, majdszobahőmérsékletűzsírral elkeverem, és aprított hagymát adok hozzá. Fűszerezem, és hagyom állni, de nem hűtőben, különben a zsír miatt keménnyé válik, és így is tálalom.

Füstölt padlizsánkrém készítése:

  • 1 padlizsán
  • 1kk libazsír
  • füstölt só
  • bors
  • tetejére: pirított, fekete szezámmag

Igazából a padlizsánt faszénen kellene addig grillezni, míg füstölt ízt nem kap. Utánozhatatlan, de lehet egy kicsit csalni. Ha sütőben 200 fokon kb. 40 perc alatt megsütöm a padlizsánt, és a végén füstölt sóval ízesítem, már majdnem ott tartunk, egy kicsi libazsír azért ide is kell a plusz-ízhatásért, és egy kis bors, de semmi több. Nekem a szezámmag opcionális, és magam jutottam el oda, hogy rá kell tenni, mert pont jól kiegészíti, és még jól is mutat.

Paprikás lencseragu készítése:

  • 3 kápiapaprika
  • 1 kis pohár beluga lencse
  • 2 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk pirospaprika
  • 1tk sűrített paradicsom
  • libazsír
  • bors

Ezlenne a kakukktojás. Kint imádják a lencsét, viszont leginkább pirított hagymával kínálják. De! Segal Viktor új könyvében, akinél én régen tanuló voltam, felfedeztem és egy munka során el is készítettem az ő vöröslencsés verzióját, kacsamájjal. Egy kis alakítással, és saját ízlésemre szabva, szinte megalkottam ugyanazt, egy lencsecserével, arányváltoztatással, és a pluszparadicsom hozzáadásával.

Én a beluga lencsét egy éjszakára beáztatom, és utána megfőzöm előre. A felkockázott hagymát libazsíron megfuttatom, hozzáadom a felkockázott kápiapaprikát és a fokhagymát. Mikor kicsit üvegesre sült a paprika és a fokhagyma is, akkor adom hozzá a paprikafűszert és a sűrített paradicsomot. Hozzáadok egy nagyon kevés vizet és a lencsét. Egyszer forralom, és félrehúzom a tűzről. Sokkal paprikásabb és hagymásabb, mint az eredeti verzió, inkább fűszeres és dominánsabb, ami magában jobban megállja a helyét. És már nem feltétlenül kell hozzá a kacsamáj.

Angéla, azaz Huppancs szakácsunk receptjeit itt találjátok a NoSalty-n, a blogját pedig itt!

Angéla kedvenc NoSalty-ra feltöltött receptjei

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek