Mitől leszel a legkevésbé másnapos?

Nyilván attól, ha nem iszol egyáltalán. Viccet félretéve, inkább kezdjük az elején! Tudnivalók az alkoholról egy vicces videóból és egyéb bölcsességekből szemezgetve.

Az alkohol lebontása igen lassan történik a szervezetben, ezért nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén bódult állapotba kerülünk. A máj átlagosan 0,1 gramm alkohol lebontására képes testsúly-kilogrammonként illetve óránként. Ez egy körülbelüli 0,1%-os véralkoholszint.

Lefordítva: ha legurítunk egy korsó sört, utána egy 60 kg-os ember mája 3-3,5 órán keresztül dolgozik, hogy méregtelenítse a szervezetet. Nem kevés, igaz?

A véráramban lévő alkoholszint megegyezik az alkohol rövidtávú hatásával a szervezetben, amit a véralkoholszint vizsgálatával határoznak meg. Ezt ezrelékben adják meg: 1 liter vérben 1 cm³ alkohol található.

Tudtad?

Amennyi az alkohol ezrelék a véráramban, ugyanannyi a kilehelt levegőben. Ezért tudják a rendőrök szondával kimutatni az alkoholszintet.

Az alkoholnak körülbelül 90%-a lebontódik ugyan a szervezetben, de 10%-a kiválasztódik a tüdőn keresztül, illetve a vizelettel távozik.

Az alkohol szervezetre gyakorolt hatásai illetve tünetei

A normál tudatállapot 0,5 ezrelék alatti fogyasztás esetén tulajdonképpen nem is érzékel semmit az alkohol hatásaiból.

Az eufórikus állapot 0,3-1,2 ezrelék között jelentkezik - ekkor derű és felszabadultság lesz úrrá rajtunk, mozgásunk pedig kicsit ügyetlenné válik.

A következő lépcsőfok az izgatottság: 0,9-2,5 ezrelék. Ez már egy nem feltétlenül derűs kedélyállapotot idézhet elő, hangulatunk pedig kissé ingadozni kezd. Ilyen állapotban olyan dolgokat is megteszünk, amire egyébként józanul nem is gondolnánk. Lelassulnak a reflexek, az érzékelés és a felfogás is. Bizonytalan lesz az egyensúlyérzet, de még emlékezetkihagyás is előfordulhat.

Ha ennél is többet iszik az ember, zavarodottá válik: ez 1,8-3,0 ezrelék között jelentkezik. A mozgáskoordináció egyre bizonytalanabbá válik, romlik a térbeli tájékozódás, a tudat pedig egybemosódik a tudatalattival, és ha ez még nem lenne elég, megkezdődhetnek a rosszullétek: fejfájás, hányinger. Emellett általában levertség és rossz artikuláció is jellemzi ezt az állapotot.

A 2,5-4,0 szintre az aluszékonyság a legjellemzőbb - ez az a jól ismert állapot, amikor a leglehetetlenebb testhelyzetben is képesek vagyunk elaludni. Innentől pedig már elég súlyos állapotokról beszélhetünk: 3,5-5,0-ig teljes eszméletvesztés, sőt fulladás is bekövetkezhet. Az e fölötti értéket inkább nem is részleteznénk, a túlélésnek ekkor már igen kicsi az esélye.

Bízunk abban, hogy felnőtt fejjel már képesek vagyunk megítélni, mennyit szabad innunk baj nélkül, ezért evezzünk vidámabb vizekre, és nézzünk meg egy laza másnapot.

Anthony Carboni készített egy remek kis videót, amelyből kiderül, hogy az általános szabály szerint minél sötétebb egy alkohol színe, annál rosszabbul leszünk tőle aznap és természetesen másnap is. Ez nem éppen egy szakvélemény, de a tapasztalat sokat számít, nem igaz?

Mit ihatunk akkor, ha szeretnénk kihagyni a sorból a másnapos szenvedést? Semmit! Maximum minimalizálni tudjuk a gyötrelmet. Szóval a videó szerint amikor az alkohol megerjed, olyan szennyeződések és baktériumok keletkeznek benne, melyek megadják a színét, zamatát. Viszont ez pech, mivel ezek méreganyagok. Felelősek az ital színéért - minél sötétebb egy alkohol, annál durvább másnaposságot okoz.

Anthony a lepárlás folyamatát is magyarázza: a cukortartalom („mint a málnás vodkáé, amit semmiképpen sem kellene innunk“)és a szénsav („ami a sörben vagy a likőrökben van, ha keverik valamivel“) ugyancsak durva macskajajt okoznak, így levonhatjuk a tanulságot:a másnaposság elkerülésének legjobb módja a teljes absztinencia.

Most nézzük az alkohol listát! (A legalattomosabbtól haladunk a legkevésbé ártalmasig.)

  • brandy
  • vörösbor
  • bourbon whisky
  • barna Rum
  • whiskey
  • gin
  • vodka

Anthony óva int minket, hogy lehetőség szerint hanyagoljuk az olcsó és cukrozott italokat, ez pedig fokozottan igaz a túlzott koktélfogyasztásra is!

(via: laughingsquid)

Címlapról ajánljuk

További cikkek