Mirepoix: ki az, mi az, és hol van?

Ezt megelőző cikkünkben már írtunk a Banditák című film ételeiről. Sőt el is készítettük belőle a gratin a la Firenzét. Most jöjjön a menü következő étele, a mirepoix.

Filmes kaják: Banditák

Mirepoix

Egy középkori városka Franciaországban, emellett egy francia pörkölt/ragu. Ahogyan nálunk a hagyma, zsír és a paprika szentháromsága alkotja a pörkölt alapját, úgy a franciáknál a hagyma, zeller és a sárgarépa. De az olaszok és az angolok is használják ezt a ragut.

A mirepoix állítólag a 18. században született meg, amikor is Charles-Pierre-Gaston-François de Lévis séf készítette el urának, Lévis Mirepoix hercegnek, melyet róla is nevezett el, így tartós ismertséget szerzett gazdájának (a kor szokásai szerint). Nem valószínű, hogy ő találta volna fel ezt a kombinációt, azonban, hogy mit, milyen arányban kell a pörköltbe tenni, igen.

Alapanyagok

Hagyományos arányai a következők

  • 2 rész vörös- vagy póréhagyma
  • 1 rész sárgarépa
  • 1 rész zeller (szár vagy gumó)

Ahogyan nálunk is, ez a pörkölt is számtalan fajta húsból készíthető, legyen az csirke vagy marha. Én csirkés verziót készítettem. Habár az eredeti receptben a húst nagyobb szeletekben kell hagyni, én inkább apró falatkákra vágtam, meggyorsítva, az amúgy is elég hosszú, főzési folyamatot.

Mirepoix recept

Nemcsak az alap, egy kicsit az elkészítés is különbözik a mi magyar verziónktól. A húst először is sózni és borsozni kell, majd lisztbe forgatni és elősütni. Míg feldobjuk a ragut a tűzre, pihentetjük, és ha kész a ragu, felöntjük húslevessel, száraz fehérborral és beledobáljuk a pirult csirkedarabokat, egy darabig főzzük és kész is.

Köretnek tálalhatunk hozzá burgonyapürét, gratint, talán még nokedlit is, de rizzsel is szívesen kipróbálnám.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...