Mindent a citrusokról

A tél hozza a várva várt mandarint, a narancsot, a grapefruitot. Tudj meg mindent ezekről, és a többi citrusféléről is!

A citrusokról

A miniatűr kumqattól az óriás pomelóig a citrusok családjának számos képviselője vidítja fel a téli napok szürkeségét. A héjban levő illóolajoktól kezdve a zamatos húson keresztül az édes léig szinten minden részét hasznosítjuk, és számos étel függ a sok-sok fajtától. A jaffa vagy a valenciai narancsot úgy, ahogy van elfogyasztjuk, a mandarint és a klementint is gerezdenként eszegetjük. A citrom télen, nyáron jóbarát, halas ételek, raguk, édességek készítésénél nélkülözhetetlen a leve és a héja. A február környékén felfedezhető, bár kevéssé ismert és felismert Meyer citrom igazi csemege – mandarinszerűen édeskés, mégis citromhoz méltó formájú és zamatú citrus, amelyből ízletes lepények, lekvárok, krémek készülhetnek, ráadásul a héjjal együtt akár magában is megehetjük.

A pomelo

A savanykás grapefruit remekül bírja a fűszereket valamint az édesítést is, a kevésbé ismert citrus fajták héja, vagy akár levele pedig az ázsiai konyhák gyakori alapanyaga. Ilyen a Buddha keze citrus is, amely szinte csupa héj, mégis fogyasztható, és intenzív illata miatt illatosításra, alkoholos illatokba keverhető, vagy a kaffir lime, amelynek húsa és leve általában túl savas, de leveleit remekül használhatjuk ázsiai levesekbe, currykbe. A közismert lime, vagy limetta nem zöld, vagyis éretlen citrom, hanem önálló faj. Kesernyés íze a karib koktélokra emlékeztet, Dél-Amerikában és Ázsiában is előszeretettel használják ételek ízesítésére is.

A grapefruit

Mindannyian tudjuk, hogy a citrusféléknek magas a C-vitamin tartalmuk, amely néhány évszázada a skorbut megelőzésében játszott jelentős szerepet, emellett kiváló antioxidáns és segíti immunrendszerünk működését.

A lime, vagy limetta

Hogyan vásároljunk?

Mindig fényes felületű, tömör, feszes héjú példányokat keressünk, lehetőleg látható sérülések, hibák nélkül, főleg akkor, ha a reszelt héjra van szükségünk. Az élénk szín az intenzív ízű gyümölcs jó indikátora lehet, de mindig nézzük meg a héj állapotát is.

Hogyan tároljuk?

Szobahőmérsékleten 3-5 napig tárolható változatlan állapotban. A hűtőben tovább is, de veszíthet az ízéből.

Hogyan fogyasszuk?

Mindig alaposan mossuk le meleg vízzel, és/vagy mosogatószerrel a héjat, ha csak nem biocitrust fogyasztunk. A héjat viasszal és sokszor gombaölőkkel kezelik, hogy szállítható és a tovább eltartható legyen a gyümölcs. Ez az egészségre káros lehet. A fehér belső héjat a keserűsége miatt távolítsuk el, ne használjuk. Gerezdekre szedve fogyaszthatjuk.

Olvastad már?

Ne hagyd, hogy megbarnuljon!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...