Mindent a citrusokról

A tél hozza a várva várt mandarint, a narancsot, a grapefruitot. Tudj meg mindent ezekről, és a többi citrusféléről is!

A citrusokról

A miniatűr kumqattól az óriás pomelóig a citrusok családjának számos képviselője vidítja fel a téli napok szürkeségét. A héjban levő illóolajoktól kezdve a zamatos húson keresztül az édes léig szinten minden részét hasznosítjuk, és számos étel függ a sok-sok fajtától. A jaffa vagy a valenciai narancsot úgy, ahogy van elfogyasztjuk, a mandarint és a klementint is gerezdenként eszegetjük. A citrom télen, nyáron jóbarát, halas ételek, raguk, édességek készítésénél nélkülözhetetlen a leve és a héja. A február környékén felfedezhető, bár kevéssé ismert és felismert Meyer citrom igazi csemege – mandarinszerűen édeskés, mégis citromhoz méltó formájú és zamatú citrus, amelyből ízletes lepények, lekvárok, krémek készülhetnek, ráadásul a héjjal együtt akár magában is megehetjük.

A pomelo

A savanykás grapefruit remekül bírja a fűszereket valamint az édesítést is, a kevésbé ismert citrus fajták héja, vagy akár levele pedig az ázsiai konyhák gyakori alapanyaga. Ilyen a Buddha keze citrus is, amely szinte csupa héj, mégis fogyasztható, és intenzív illata miatt illatosításra, alkoholos illatokba keverhető, vagy a kaffir lime, amelynek húsa és leve általában túl savas, de leveleit remekül használhatjuk ázsiai levesekbe, currykbe. A közismert lime, vagy limetta nem zöld, vagyis éretlen citrom, hanem önálló faj. Kesernyés íze a karib koktélokra emlékeztet, Dél-Amerikában és Ázsiában is előszeretettel használják ételek ízesítésére is.

A grapefruit

Mindannyian tudjuk, hogy a citrusféléknek magas a C-vitamin tartalmuk, amely néhány évszázada a skorbut megelőzésében játszott jelentős szerepet, emellett kiváló antioxidáns és segíti immunrendszerünk működését.

A lime, vagy limetta

Hogyan vásároljunk?

Mindig fényes felületű, tömör, feszes héjú példányokat keressünk, lehetőleg látható sérülések, hibák nélkül, főleg akkor, ha a reszelt héjra van szükségünk. Az élénk szín az intenzív ízű gyümölcs jó indikátora lehet, de mindig nézzük meg a héj állapotát is.

Hogyan tároljuk?

Szobahőmérsékleten 3-5 napig tárolható változatlan állapotban. A hűtőben tovább is, de veszíthet az ízéből.

Hogyan fogyasszuk?

Mindig alaposan mossuk le meleg vízzel, és/vagy mosogatószerrel a héjat, ha csak nem biocitrust fogyasztunk. A héjat viasszal és sokszor gombaölőkkel kezelik, hogy szállítható és a tovább eltartható legyen a gyümölcs. Ez az egészségre káros lehet. A fehér belső héjat a keserűsége miatt távolítsuk el, ne használjuk. Gerezdekre szedve fogyaszthatjuk.

Olvastad már?

Ne hagyd, hogy megbarnuljon!

Címlapról ajánljuk