Mindent a citrusokról

A tél hozza a várva várt mandarint, a narancsot, a grapefruitot. Tudj meg mindent ezekről, és a többi citrusféléről is!

A citrusokról

A miniatűr kumqattól az óriás pomelóig a citrusok családjának számos képviselője vidítja fel a téli napok szürkeségét. A héjban levő illóolajoktól kezdve a zamatos húson keresztül az édes léig szinten minden részét hasznosítjuk, és számos étel függ a sok-sok fajtától. A jaffa vagy a valenciai narancsot úgy, ahogy van elfogyasztjuk, a mandarint és a klementint is gerezdenként eszegetjük. A citrom télen, nyáron jóbarát, halas ételek, raguk, édességek készítésénél nélkülözhetetlen a leve és a héja. A február környékén felfedezhető, bár kevéssé ismert és felismert Meyer citrom igazi csemege – mandarinszerűen édeskés, mégis citromhoz méltó formájú és zamatú citrus, amelyből ízletes lepények, lekvárok, krémek készülhetnek, ráadásul a héjjal együtt akár magában is megehetjük.

A pomelo

A savanykás grapefruit remekül bírja a fűszereket valamint az édesítést is, a kevésbé ismert citrus fajták héja, vagy akár levele pedig az ázsiai konyhák gyakori alapanyaga. Ilyen a Buddha keze citrus is, amely szinte csupa héj, mégis fogyasztható, és intenzív illata miatt illatosításra, alkoholos illatokba keverhető, vagy a kaffir lime, amelynek húsa és leve általában túl savas, de leveleit remekül használhatjuk ázsiai levesekbe, currykbe. A közismert lime, vagy limetta nem zöld, vagyis éretlen citrom, hanem önálló faj. Kesernyés íze a karib koktélokra emlékeztet, Dél-Amerikában és Ázsiában is előszeretettel használják ételek ízesítésére is.

A grapefruit

Mindannyian tudjuk, hogy a citrusféléknek magas a C-vitamin tartalmuk, amely néhány évszázada a skorbut megelőzésében játszott jelentős szerepet, emellett kiváló antioxidáns és segíti immunrendszerünk működését.

A lime, vagy limetta

Hogyan vásároljunk?

Mindig fényes felületű, tömör, feszes héjú példányokat keressünk, lehetőleg látható sérülések, hibák nélkül, főleg akkor, ha a reszelt héjra van szükségünk. Az élénk szín az intenzív ízű gyümölcs jó indikátora lehet, de mindig nézzük meg a héj állapotát is.

Hogyan tároljuk?

Szobahőmérsékleten 3-5 napig tárolható változatlan állapotban. A hűtőben tovább is, de veszíthet az ízéből.

Hogyan fogyasszuk?

Mindig alaposan mossuk le meleg vízzel, és/vagy mosogatószerrel a héjat, ha csak nem biocitrust fogyasztunk. A héjat viasszal és sokszor gombaölőkkel kezelik, hogy szállítható és a tovább eltartható legyen a gyümölcs. Ez az egészségre káros lehet. A fehér belső héjat a keserűsége miatt távolítsuk el, ne használjuk. Gerezdekre szedve fogyaszthatjuk.

Olvastad már?

Ne hagyd, hogy megbarnuljon!

Hozzászólások

witch

A mosogatoszeres lemosas eltunteti a gombaolo anyagokat?

vmzsuzsa

Gyanítom, hogy nem, de megnyugtat. :))

witch

Igen vagy marad a bio. Nalunk azzal az a gond, hogy meg kell venni egy zsakkal (5-6 db) es hamarabb megromlik, mint ahogy fel tudnam hasznalni.

Coook

Az FDA, az amerikai elelmiszeripari hivatal szerint az alapos mosas eltunteti a veszelyes vegyszereket, tekintve, hogy az nem jut be a gyumolcs husaba az olajos hej miatt. Ettol fuggetlenul minimalis konaktust ajanl a gyumolcshus es a hej kozott, tehat maximum vagast. Ez mondjuk azert eleg nehezen megvalosithato, ha pont a hejat hasznaljuk. De remeljuk a legjobbakat :)

witch

Koszonom!

vmzsuzsa

Megint rossz gombot nyomtam, de így már kapsz értesítést.

vmzsuzsa

Szia! Tudtam, hogy még ma felelsz valamit. Miután írtam neked, elolvastam Országh Kitti cikkét, amiben azt írja, hogy a gombaöl?szerek belediffundálnak a héj mélyebb rétegébe, s azt nem lehet onnan lemosni. A válaszodban írt zsákra vonatkozó mennyiség tényleg 5-6 db, vagy kg? Mert gondolom 5-6 db csak elfogy , miel?tt megromlik. Üdv Zsuzsa.

witch

Szia! 5-6 db nem kg. Most ezen gondolkodtam, hogy en is le tudom reszelni a bio citrom hejat, mert ugy tovabb elall, a levet meg lehet, hogy lefagyasztom. En is olvastam a masik cikket, hogy meg a husban is van a meregbol, de igy most kinek higgyek? Azt hiszem lekoltozunk Floridara es ultetunk fakat, azt jol van. :o) udv:witch

vmzsuzsa

Szia! Ha lereszeled a citrom héját, kis dobozban, fagyasztva nagyon jó min?ségben eltartható, csak viszonylag legyen tele a doboz. Narancshéjat apróra vágva is így tárolom, és mazsola helyett azt szoktam a sütikbe tenni. (cukorbetegség miatt nem ehetünk mazsolát). Tökéletesen friss íze van, és olyankor is van, amikor nincs narancs, vagy nagyon drága. Ha elmentek Floridába, ott még havat sem kell lapátolni, ugyhogy tényleg jó ötlet. DE zellergumót nem kapsz, ugyhogy gondold meg. :)) Zsuzsa.

witch

Szia, koszonom a jo tanacsokat! Haha, zellergumo. :o) Szerintem megoldanam azt is ugy, hogy kuldetnek valakivel otthonrol magot es a citrom meg a narancs fa tovebe elultetnem. Amugy Floridan tul meleg van egesz evben es en nem birom, akkor inkabb az itteni fel eves farkasordito hideg. :o) Ja, es szeretek havat lapatolni, hehe. udv:witch

Címlapról ajánljuk

További cikkek