Marhaságok – malacságok

Bélszín és oldalas, két ritkább husi a konyhánkból. Az egyik drága, a másik kevésbé modern és nem túlzottan egészséges. Egy azonban közös bennük, mindkettő a végtelenségig ízletes.

Hozzám nőtt, mint az oldalbordám

Néha napokig nem kívánom a húst, de vegetáriánus biztosan nem tudnék lenni.

Sertés húst csak ritkán vásárolok. Én valóban érzem a dagonya ízét rajta. Amikor régen a nagymamám készített például töltött dagadót, akkor egyáltalán nem volt stichje a röfi husinak, és disznóvágáskor – erről azért írok ilyen kiemelt fontossággal, mert tényleg csak egyszer volt alkalmam megfigyelni, hogyan dolgoznak fel egy egész malackát, aki szerencsére már kimúlt állapotban érkezett a helyszínre – a frissen sütött szeletkéken sem véltem felfedezni az ól aromáját. Manapság egyre gyakoribb a rajtakapás, ezért vált ritka vendéggé nálunk a disznóhús. Egy-két részét azonban nem tudom kihagyni, sőt megkívánom. Ilyen azoldalas,mint a saját oldalbordám, nem tudok élni nélküle!

Tudtad?Az oldalas húsos része minél vörösebb, annál frissebb. Ilyet vásároljunk!

Gréti mágikus fogásairól itt olvashatsz >>

Hús-oknyomozás

Nem foglalkoztam vele soha, és nem is érdekelt a horoszkóp, de állítólag a bikák, így én is, szeretjük a vörös húsokat. Nem tudom, hogy az asztrológusok honnan szerzik ezeket az információkat – talán sok felmérést készítettek –, de tény, hogy én valóban nem tudnék húsevés nélkül meglenni. A másik nagy kérdéskör, a különböző vércsoportok képviselőinek evési szokásai. Én a nullások csapatát erősítem, akikről ugyancsak az a hír járja, hogy „húsevő, igazi ragadozó”. Szóval kapásból két magyarázat is létezik hús-szeretetem mibenlétére. Mindenki nézzen utána a saját paramétereinek!

Gombamentes övezet

Gombával készült ételeket ritkán készítek, mert a gyerkőceink többsége nem szereti. Na, de ettől még nem áll meg a világ! Minden helyettesíthető. A 'bélszín Stroganoff módra' édesapám egyik kedvenc étele, melyet felnőtt koromra én is a pocakom szívébe zártam. Készíteném gyakran, de az egyik alapanyaga a gomba. A kalaposokat sárgarépa karikákkal váltottam fel és egy hasonlatos ragu-receptet alkottam, amely a marhának más részéből is elkészíthető. A sütési idő csekély és mindenkinek ízleni fog, aki hozzám hasonlóan húsimádó.

Jövő héten pécsi túránk gasztronómiai élvezeteiről írok, addig is marháskodjunk, és legyen malacunk!

Gréti

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!