Levendulás bonbont a kádba - házilag!

Egy pörgős nap után tökéletesen ellazíthat minket a levendula illata és egy kád forró víz. Miért is ne kombinálnánk össze a kettőt?

Levendula

Tudtad?

A levendulát már évszázadok óta használják, mint enyhe nyugtatót. Segít csökkenteni a szorongást, a stresszt, és kiváló alvást biztosít. Sőt, még a fejfájást is képes elmulasztani!

Neki láttam hát fürdőbonbont készíteni házilag. Egyik fő célkitűzésem volt "ha már lúd, legyen kövér" alapon, hogy megpróbálok annyit legyártani, amennyit csak tudok: hogy örülnek majd a barátnőim, ha Mikulásra vagy karácsonyra egy ilyen helyes kis fürdőbonbonnal lepem meg őket!

Tavaly karácsonykor gyógynövényes testradírt készítettem nekik, igen nagy sikerrel. Receptért kattintsatok a képre!

Borsmentás testradír recept

A varázsbonbonokra visszatérve: manapság már igen sok helyen lehet kapni színes-szagos, csodaszép, és jó minőségűnek (tűnő) fürdőbonbonokat, de mindig fennáll a veszélye, hogy telerakják ilyen-olyan színezékekkel, kőolajszármazékokkal, a természeteshez közel sem álló adalékokkal. Ezért én az általam készítettre esküszöm, és bátran ajánlom érzékeny bőrű társaimnak is.

Levendulás fürdőbonbon

A hozzávalókat bármelyik drogériában vagy bioboltban könnyen beszerezhetjük, de érdemes mindenből jobb minőségűt választani, mégiscsak megfürdünk benne. Árban nincs nagy különbség, azonban fontos, hogy bőrünkre a megfelelő termékeket használjuk, hiszen pár perc elteltével már kimutathatóak a véráramban. Szóval csak természetesen!

A bonbon hozzávalói

Amire szükségünk lesz:

5-6 szál levendula, ami körülbelül 1-2 evőkanálnyit tesz ki, 1 evőkanál citromsav, 3 evőkanál szódabikarbóna, 10 csepp levendulaolaj, 1 teáskanál növényi alapú olaj. Ez lehet olíva, mandula, vagy ami épp a kezünk ügyébe kerül.

Mindenképp szárított levendulát használjunk, hiszen ha nedvességgel érintkezik, a szódabikarbóna azonnal akcióba lép vele. Így arra is különösen ügyeljünk, hogy elkészítésekor ne legyen vizes se a tál, amiben készítjük, sem pedig a kezünk!Egy üveg tálban keverjük össze a citromsavat a szódabikarbónával, adjunk hozzá néhány csepp levendulaolajat, egy teáskanál szárított levendulát, valamint növényi-, vagy mandulaolajat. Ha minden a tálban van, keverjük össze a hozzávalókat, míg kásás állagot nem kapunk.

Ha kész a massza, borítsuk ki egy sütőpapírra. Fogjunk egy formát, - lehet bonbon-, vagy mézeskalácsforma - kinek melyik a szimpatikusabb, majd kanalazzuk bele a kencét, és jól tömörítsük össze. Mézeskalácsformák itt! Hagyjuk legalább egy éjszakán át állni. Ha ezt nem szeretnénk kivárni, forma nélkül is készíthetjük, csak golyócskákat kell formáznunk.

Már csak valami csinos ünnepi csomagolásra van szükségünk, és kész is a remek ajándék!

(via James Wong)

Hozzászólások

whatsoever

Szeretném tudni, hogy a fenti mennyiségb?l kb. hány darab és mekkora gömböc lesz? (Mondjuk ha raffaello méret?ekre gyúrom? ) És a kádban hogy viselkedik, pezseg? Nagyon köszi!

Törölt felhasználó

Kedves whatsoever! Igen, ebb?l csak egy kisebb mennyiség jön ki. Kb. 3-4 darab, raffaello méret?, - ahogy írtad. Hamar elpezseg a kádban, és kissé olajas lesz t?le a viz, ami nagyon jót tesz a b?rnek. :)

anyegin

Szia whatsoever! Igaz, még nem próbáltam, de ez nem t?nik egy nagy mennyiségnek, már ha a szárazanyagból indulunk ki. Szerintem 4-5 golyónál nem lesz több. Biztos, hogy pezsegni fog a szódabika miatt a kádban. :)

whatsoever

Köszönöm szépen! :)

Törölt felhasználó

Kásás állagúra kevertem, de nekem nem állt össze. Mi kellene másképp?

Törölt felhasználó

Kedves Sznémárti! Nem tudom mi lehet a baj, esetleg próbálj egy kicsivel több olajat hozzátenni, az biztos nem árt neki. :)

Törölt felhasználó

Nagyon jó! Ismerjék meg a gyógynövényeket! A sok szintetikus gyógyszergyárit hagyják másra ! "F?ben, fában , orvosság!" Népi bölcsesség , de nagyon igaz. Köszönöm neked Nóra Palmer

Törölt felhasználó

Van a receptek között, a levendula szörp is! Nagyon finom, és bels?leg is megnyugtat.

Törölt felhasználó

Kedves Ellák, köszönöm a kedves szavakat, és a receptet is! :)

Címlapról ajánljuk

Ezért ne vegyél soha előre reszelt sajtot

A kényelmi termékek rendszeresen átveszik az irányítást a konyhában, főleg ha nincsen kedvünk vagy időnk mindent magunk elkészíteni. Gyakran használt „mentőöv” az előre reszelt sajt is, pedig több szempontból is alulmarad a frisshez képest.

Lakos Benedek

További cikkek