Lencse-ABC: ismerd meg a 4 legnépszerűbb lencsefajtát!

Most pedig közelebbről is megismerkedhetsz a lencsék négy fő típusával, és azt is eláruljuk, hogyan tudod őket felhasználni.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a mértéktelen húsfogyasztás (különösen a feldolgozott és vörös húsok) sem az emberek, sem a bolygó egészségének nem tesz jót, sőt, kimondottan káros. Sokan azonban aggódnak, hogy hús nélkül miként lehet bevinni a szükséges fehérjét. Szerencsére ez egyáltalán nem nehéz feladat, hiszen számos növényi forrásból pótolhatjuk a tofutól a babokon át egészen a lencséig. Most ez utóbbi családot mutatjuk be egy kicsit részletesebben, hogy inspirálódhass a következő húsmentes hétfőhöz: ismerd meg a 4 legnépszerűbb lencsefajtát!

Barna lencse

Ezeknek a lencséknek a színe a khaki-barnától a sötétfeketéig terjedhet, és enyhe, földes ízűek. Főzés közben általában megtartják alakjukat anélkül, hogy szétesnének. A barna lencse remek helyettesítője a darált húsnak, de ez a legsokoldalúbban felhasználható lencsefajta, így számtalan ételben megállja a helyét.

Főzési idő: 20-40 perc

A legjobb választás: levesekhez, pörköltekhez, bowlokhoz, párolt ételekhez, salátákhoz vagy tésztákhoz.

Zöld lencse

A zöld lencse színe a halványzöldtől a sötétebb, pettyesebb árnyalatokig terjedhet, és enyhén borsos ízű. A főzési idő lerövidítése érdekében próbáld meg néhány órára vagy egy éjszakára beáztatni. Enyhén borsos íze mindenféle ételhez jól illik.

A zöldlencse egyik népszerű fajtája a francia zöldlencse vagy a Puy lencse (amelyet a közép-franciaországi Puy régióban termesztenek).

Ezeknek az apró, sötétzöld lencséknek enyhén diós, földes íze van.

A lencsék közül talán a legjobban tartják az alakjukat, főleg olyan ételekben szuperek, amelyekben kiadós textúrájuk jól érvényesül, mint például a francia lencsesaláta.

Főzési idő: 35-45 perc

A legjobb választás: levesekhez, salátákhoz, párolt ételekhez és bowlokhoz.

Vörös lencse

A vörös lencse valójában barna vagy zöld lencse, amelyet meghámoztak és feldaraboltak. Mivel nincs héja, a főzés során viszonylag könnyen szétesnek a szemek, és a főzés végére pépes állaguk lesz.  

Az aranytól a narancssárgán át a valódi vörösig terjedő színű lencsék a legédesebbek és a legdiósabbak. Az indiai dhal és más curryk sztárjai, de levesek sűrítésére is szolgálhatnak. Az indiai vagy közel-keleti piacokon gyakran masoor (vörös lencse) vagy channa (sárga lencse) felirattal találkozhatsz velük.

Főzési idő: 20-30 perc

A legjobb: Dhal, levesek

Fekete lencse

A beluga kaviárhoz való hasonlósága miatt beluga lencsének is nevezik, ezeknek a fényes fekete szemeknek gazdag íze és jellegzetes textúrája van.

Kevésbé elterjedt, mint a többi lencsefajta, de szerintünk érdemes egy próbát tenned ezzel a típussal is.

Főzés közben megtartja az alakját, és sima, vajas belseje van. Vastagabb héja miatt a fekete lencsét főzés előtt érdemes beáztatni vagy pácolni. Próbáld ki egy kiadós leves főszereplőjeként, vagy cseréld a barna vagy zöld lencsét bármely ételben.

Főzési idő: 30-45 perc

A legjobb választás: levesekhez, pörköltekhez, párolt ételekhez, salátákhoz.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több sokszínű konhyai alapanyag:

Címlapról ajánljuk

További cikkek