Piszkos 12: kiderült, melyik a legmocskosabb zöldség illetve gyümölcs, ügyelj fokozottan a tisztításukra

Sokan nem gondolják, de még a legtisztábbnak tűnő zöldségek és gyümölcsök is tartalmazhatnak káros anyagokat – baktériumokat, szennyeződéseket vagy növényvédő szereket. Mutatjuk, melyek esetében kell fokozottan ügyelned a tisztításra!

„Dirty Dozen” néven az EWG, azaz az Environmental Working Group nemrég publikálta legújabb, 2025‑ös listáját, mely az USDA által, laboratóriumban, alapos mosás után még mindig szennyezett gyümölcsöket és zöldségeket sorolja fel.

zölségeket és gyümölcsöket mosó nő
Piszkos 12: ők a legmocskosabb zöldségek és gyümölcsök

Ezek a zöldségek és gyümölcsök kerültek a lista élére

  • Spenót – 2025-ben a legpiszkosabb zöldség címet a spenót nyerte el.

Eper, szeder, áfonya, szőlő – vékony héjuk miatt különösen ki vannak téve vegyszeres szennyezésnek.

  • Kelkáposzta és társaik – nagy felületű leveleik miatt sok maradványanyag tapadhat rájuk.
  • Csonthéjas gyümölcsök (őszibarack, nektarin, cseresznye) és az almák, körték – héjukon gyakran előfordulhatnak vegyszermaradványok.

A “Dirty Dozen”, azaz a piszkos 12 teljes 2025-listája:

  • Spenót
  • Eper
  • Kelkáposzta, mustár- és fodros kel
  • Szőlő
  • Őszibarack
  • Cseresznye
  • Nektarin
  • Körte
  • Alma
  • Szeder
  • Áfonya
  • Burgonya

Érdemes külön megemlíteni, hogy a szeder most először került fel a listára, egyes mintákon akár 14 különböző peszticid nyomait is kimutatták. A burgonyán viszont gyakori a klorpropham nevű hatóanyag (az USA-ban), amelyet az EU már betiltott.

Hogyan csökkenthető a kockázat?

  • Alapos mosás: a hideg vagy langyos vízzel történő öblítés jelentősen csökkenti a szennyeződéseket, még ha nem is távolítja el teljesen azokat.
  • Organikus vásárlás: amennyiben elérhető, érdemes organikus, bio változatot választani a “Dirty Dozen” termékekből.
  • Figyelem a változatosságra és hozzáférhetőségre: táplálkozási szakértők szerint a zöldségek és gyümölcsök egészségügyi előnyei messze felülmúlják a kis mennyiségű vegyszerkockázatot, ha változatosan fogyasztjuk őket.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...