A legjobb dolog, ami a birssel történhet

{ KÉP = 64371, 2, ajanlo/legjobb-dolog-ami-birssel-tortenhet }Birsalmasajt. Héjjal vagy héj nélkül készítsük? Ízesítsük? Mennyi cukrot adjunk hozzá? Honnan tudjuk, hogy kész? Hogyan tároljuk, hogy sokáig elálljon? Most minderre választ adunk! {T}

Birsalmasajt. Héjjal vagy héj nélkül készítsük? Ízesítsük? Mennyi cukrot adjunk hozzá? Honnan tudjuk, hogy kész? Hogyan tároljuk, hogy sokáig elálljon? Most minderre választ adunk!

Ezeket olvastad már?

Egy valamirevaló konyhában nem múlhat el ősz birsalmasajt nélkül. Itt az idő, hogy te is nekiállj, ha idén még nem készítettél volna ebből a fenséges őszi nasiből. És még ötleteket is adunk további felhasználáshoz.

Tudtad?

A birsalma és birskörte egy és ugyanaz a gyümölcs, csupán formájukban különböznek egymástól.

Örök dilemmák

Itt is igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás. Persze mindenki a saját elkészítési módjára esküszik. Szentírás itt sincs, érdemes minél többféle verziót kitpóbálni, majd megállapodni a nekünk leginkább tetsző változatnál. S hogy mi alapján válogassunk? Íme a vitás pontok:

  • Héjjal vagy héj nélkül? A birs héja, illetve magháza tartalmazza a legtöbb (kocsonyásodásért felelős) pektint, ezért nem érdemes meghámozni, de a barna pöttyöket vágjuk ki a héjból. Héj nélkül sem lehetetlen a birsalmasajt készítése, csak tovább fog tartani, míg besűrűsödik.

Tipp

Ha biztosra szeretnél menni, főzd meg külön a magházat kevés vízben, és ezzel a főzőlével együtt pürésítsd a megpuhult birseket (héjastul), így garantáltan besűrűsödik.

  • Ízesítsük? Citromlevet már csak a barnulás ellen is érdemes hozzáadni, nem beszélve arról, hogy kellemes ízt kölcsönöz a végeredménynek. Ha ennél többre vágyunk, adjunk a főzővízhez további ízesítőket: a fahéj és a szegfűszeg is jól áll a birsnek. Az i-re a pontot pedig a sajthoz kevert (előtte szárazon megpirított) dió teszi fel, semmi kétség.
  • Cukrot, de mennyit? A legvitatottabb pont, vannak akik a birspüré nettó súlyával megegyező mennyiségre eszküsznek, mások a gyümölcsvelő nettó súlyának 60-80%-ára csökkentik a hozzáadott cukrot. Abszolút ízlés kérdése, a legjobb, ha többször többféle cukormennyiséggel próbálkozunk, így megtalálhatjuk a szánk ízének leginkább megfelelő arányt.
  • Mikor kész? Csepp-próbával könnyen megtudhatjuk, hogy kellően besűrűsödött-e a pürénk: ha nem folyik szét a tányérra cseppentve, akkor lezárhatjuk alatta a lángot, és a formába önthetjük.
  • Hogyan tároljuk? Sütőpapírba csomagolva, hűvösebb helyen (pl. kamrapolc) tartva sokáig eláll az alaposan kiszárított birsalmasajt.

Tudtad?

Bármilyen meglepő, a birsalmasajt nem hungarikum, Spanyolországban membrillo néven fut, és érett sajtok társaságában fogyasztják. Érdemes kipróbálni!

Ha unod a birssajtot magában, kattints a képre további felhasználási ötletekért

{ GALÉRIA = title:Birsalmasajtos%20finoms%C3%A1gok, 0,1,2,3,4,5 }

Hozzászólások

Tmea

Azt mondta egy botanikus, hogy a Japán birs (alma) mérgez?, de én mindenhol azt olvastam, hogy ehet?, és, hogy több c vitamin van benne, mint a citromban. Evett már valaki japán birsalmából készült sajtot? Én mindig héja nélkül készítem egyébként és nagyon jó szokott lenni, de nagyon hálás vagyok ezért az infoért, hogy héjjal is jó, egyrészt mert több is lesz, másrészt pedig jóval kevesebb a munka vele...:-)))

Törölt felhasználó

Mink Svedorszagba csak a japan birsalmat talaljuk parkba vagy kertbe, de van a jol elatot pacokon ahol a Törökök aruljak egyszer hetente, igy a disz fakat szoktam megszedni es meg job az igazinal savanykasab es egy kicsit kesernyeseb. (En szeretem a kesernyes izet) Most Spanyolban lakok es it lehet keszen vasarolni, de nekem nem izlik mert tul edes.

Címlapról ajánljuk

További cikkek