Szakértők mondták el, melyik a legegészségesebb tészta

Az olasz séfek biztosan nem mondanák „igazi” tésztának, de az biztos, hogy jót tesz a testünknek.

Amikor a kamránk alapélelmiszereiről van szó, a száraztészta mindig jó választás. Szinte végtelen számú étel alapja lehet – a klasszikus paradicsomos spagettitől kezdve a citromos-olívás-fetás linguine-ig. A hagyományos tészták azonban leginkább finomított szénhidrátokból készülnek, amelyek gyors energiát adnak, de hamar megéhezünk utánuk.

Vöröslencse tészta
Szakértők mondták el, melyik a legegészségesebb tészta

Ha tehát egy egészségesebb alternatívát keresünk, ami több tápanyagot tartalmaz, érdemes körülnéznünk a kínálatban. Három dietetikust kérdeztünk meg arról, melyik tésztát érdemes leginkább választanunk, és mire figyeljünk vásárláskor.

Mire figyeljünk tésztavásárláskor?

Mint minden étel, a tészta is része lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek – nincs baj a hagyományos változatokkal sem. A „legegészségesebb” típus azonban attól is függ, milyen céljaink vannak – hangsúlyozza Samantha Peterson dietetikus.

Connie Elick dietetikus szerint, ha a tápérték az elsődleges szempont, érdemes összehasonlítani a termékek tápértékcímkéjét, és azt választani, amelyik több fontos tápanyagot – főként fehérjét és rostot – tartalmaz.

Lisa Moskovitz dietetikus hozzáteszi: ha a leginkább tápanyagdús tésztát keressük, először a rosttartalmat nézzük meg. Az a tészta, amely adagonként legalább 5 gramm rostot tartalmaz, már kiváló forrása ennek az emésztést segítő, szívbarát és vércukorszintet egyensúlyban tartó tápanyagnak. Még jobb, ha egy adagban legalább 5 gramm fehérje is található, valamint vas, ami segít az energiaszint fenntartásában.

Csicseritészta
A hüvelyesekből készült tészta az egyik legjobb választás

A legegészségesebb tészta: a hüvelyes alapú

Mindhárom szakértő egyetértett abban, hogy a hüvelyesekből készült tészta az egyik legjobb választás. Ahogy a neve is mutatja, ez a tészta nem búzából, hanem csicseriborsóból, lencséből, fekete babból vagy zöldborsóból készül. Egyes márkák még szójababot vagy edamame-t is kevernek hozzá. Minden hüvelyesnek megvan a maga ízvilága és tápanyagprofilja, de közös bennük, hogy természetesen gazdagok rostban és növényi fehérjében.

Ezek a tészták akár ötször több rostot tartalmaznak, mint a hagyományos fehér lisztből készültek.

Ez nem elhanyagolható, hiszen a rost az emésztés legjobb barátja: segíti a bélműködést, táplálja a hasznos bélbaktériumokat, és csökkenti a gyulladásokat. Ezen kívül kiegyensúlyozza a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet, és segít, hogy hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak – ez pedig a testsúly megtartásában is támogat.

A fehérjetartalom szintén figyelemre méltó: egy adag hüvelyes alapú tészta 12–20 gramm fehérjét tartalmaz, ami legalább kétszer annyi, mint a hagyományos tésztákban. A fehérje elengedhetetlen az izmok, szövetek és hormonok működéséhez, az immunrendszer támogatásához és az anyagcsere egyensúlyához.

Ezek a tészták emellett több vitamint és ásványi anyagot is kínálnak. Sok hüvelyes tészta növényi vasat tartalmaz, ami elősegíti az oxigénszállítást és a tartós energiaszintet. Emellett magnéziumban, káliumban és folátban is gazdagok, amelyek az izmok működését, a vérnyomás szabályozását és a DNS-termelést támogatják.

Nem utolsósorban a hüvelyes tészták antioxidánsokban is bővelkednek, amelyek csökkentik a gyulladást és védelmet nyújtanak a krónikus betegségek – például az Alzheimer-kór vagy a szív- és érrendszeri problémák – ellen.

Receptajánló csicseriborsóval:

Hogyan fogyasszuk a hüvelyes alapú tésztát?

A legtöbb esetben egyszerűen lecserélhetjük a hagyományos tésztát a hüvelyes változatra a kedvenc receptjeinkben. Ezek a tészták általában teltebb, kissé diós ízűek, és sűrűbb, simább állagúak, ami miatt laktatóbbnak érezzük őket.

A csicseriborsó-tészta íze a legközelebb áll a hagyományoshoz, míg a lencséből vagy fekete babból készült változatok földesebbek, karakteresebbek.

Egy tipp: ha igazán kiegyensúlyozott fogást szeretnénk, párosítsuk a tésztát színes zöldségekkel és egy kevés olívaolajjal. A zöldségek antioxidánsokat és C-vitamint adnak hozzá, ami segíti a vas felszívódását, az olívaolaj pedig elősegíti a zsírban oldódó vitaminok hasznosulását.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...