Lassan itt az idő a mézeskalács-sütésre, az ünnepi sültek bepácolására és a kedvenc köreteink elkészítésére: a karácsony már itt van a nyakunkon. Az ünnepi sürgés-forgást viszont nagyban megnehezítheti az, ha a konyhánkat még nem tettük rendbe – legyen szó egy alapos takarításról vagy egy részletekbe menő szelektálásról. Pedig ha kisebb a rendetlenség, akkor nemcsak gyorsabban végzünk majd mindennel, de az egész folyamat is kevésbé lesz stresszes.
Nézzük, mi mindenre érdemes összpontosítani, kattints a képre!
Ezt a 7 dolgot tegyük rendbe a konyhában, mielőtt belefognánk az ünnepi sütés-főzésbe
Rozsdás vagy elhasználódott tepsik és konyhai eszközök
Győződjünk meg arról, hogy a sütőlapok, a pecsenyesütő tálcák vagy a speciális sütőformák jó állapotban vannak, és készen állnak az ünnepi finomságok elkészítésére. Cseréljük le a rozsdás vagy lepattogzott bevonatú tepsiket, és tisztítsuk meg alaposan a foltosakat, hogy újra használhatók legyenek a karácsonyi sütéshez.
Felesleges eszközök
Tényleg szükségünk van tíz spatulára vagy két húshőmérőre? Most van itt az ideje annak, hogy megszabaduljunk a fölöslegtől! De nem arra gondolunk, hogy feltétlenül ki kell dobni mindent – inkább adjuk tovább azt, amiből nekünk a kelleténél több van! Megkérdezhetjük a barátainkat, a családtagjainkat, hátha nekik jól jön, vagy eladományozhatjuk a felesleges dolgokat.
Évek óta nem használt tárgyak
Soha nem készítettél még fondue-t, de a készlet ott árválkodik a kamrában? Vagy a sushikészítő szett áll ugyanott érintetlenül? Ha nálunk is vannak ilyen tárgyak, eljött az ideje, hogy megváljunk tőlük – különösen, ha értékes helyet foglalnak el a konyhában.
Lejárt termékek
Ha a barna cukor kőkemény, vagy a zsír elszíneződött, talán ideje lecserélni őket. Miközben pedig rendet teszünk, vegyük számba, hogy mi hiányzik a kamrából a szelektálás után. Így nem kell majd az utolsó pillanatban a boltba rohanni kukoricakeményítőért vagy vaníliaaromáért főzés közben.
Állott fűszerek
Ha már nem emlékszünk, mikor vettük azt az őrölt szegfűszeges üveget vagy a szárított zsályát, akkor valószínűleg túl régen. A fűszereinket legalább évente érdemes frissíteni, hogy biztosíthassuk a lehető legfinomabb ízeket az ételeinkben.
Bármi, amit megosztunk másokkal
Itt az idő, hogy visszaadjunk másoknak, és valami jót tegyünk. Nézzük át a kamrát, és keressük meg azokat a bontatlan és friss alapanyagokat, amelyeket mi nem használtunk el, de valaki más ünnepét szebbé tehetik. Adományozzunk fűszerkeverékeket, amiket nem fogunk használni, mézeskalácsház-készleteket vagy bármi mást, amit használhatónak ítélünk. Sosem tudhatjuk, hogy valaki más miért lesz hálás!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: