A klasszikus csirkepörkölt titkai

A csirkepörkölt nokedlival klasszikus magyar fogás, és mint ilyet, ezerféleképpen főzik. Lássuk, mit tud a legautentikusabbnak tűnő recept.  

Magyar Elek, alias Ínyesmester a múlt század elején írt és főzött, és ezzel a magyar gasztronómia-irodalom alapjait fektette le. A klasszikus magyar fogásokról megvolt a maga markáns véleménye, legtöbbször minden ételhez egy konkrét receptet társított, és minden attól való eltérést ördögtől való dolognak bélyegzett. Pedig nincs azzal baj, hogy a hagyományos ételeinknek sok változata van, ettől lehet igazán színes egy nép konyhája, nem pedig az eredeti receptúrákhoz való ragaszkodástól, de ez csupán az én lábjegyzetem Ínyesmester egyébként lenyűgöző munkásságához.
Az Ínyesmester-csirkepörkölt tejszínes nokedlivel receptjéért kattints ide!
A csirkepörkölt, bár hagyományos magyar ételnek tekintjük, nem nevezhető a legősibb fogásunknak. Épp úgy, mint a többi, mára klasszikusnak számító ételünket, ezt is a reformkor ajándékának tekinthetjük. A 19. században a parasztság felé fordulás nemcsak a cifra szűrt és a magyar népdalokat fedezte fel magának, hanem a pörköltet és gulyást is. Így váltak ezek az ételek néhány év alatt „hagyományossá”, s azóta tekintjük őket a legeredetibb, legmagyarosabb fogásoknak.
Az Ínyesmester-csirkepörkölt tejszínes nokedlivel receptjéért kattints ide!
Ebbe a sorba tartozik a csirkepaprikás, amely nem azonos a csirkepörkölttel, előbbihez ugyanis tejfölt is szoktak keverni, és ez adja egy másik klasszikusunk, a hortobágyi húsos palacsinta alapját is. Mi most csirkepörköltet, pontosabban pörkölt csirkét készítettünk egy 1939-es receptből, amelyben sem tejföl, sem paradicsom, sem paprika (persze fűszerpaprika igen) nincs. Az Ínyesmester bőbeszédű dohogásából az is kiderül, hogy már akkor, a 20. század elején is alig lehetett hagyományosan elkészített pörkölt csirkét rendelni az éttermekben. Mert az hagyján, hogy Bécsben akkorára vágják a pörkölthöz szánt vén óriás tyúkokat, hogy azt ne lehessen tisztességesen elfogyasztani, de még Pest-Budán is a legtöbb helyen „vétkeznek a magyar konyha ellen”, mikor csirkepörköltet szolgálnak fel.
Az Ínyesmester-csirkepörkölt tejszínes nokedlivel receptjéért kattints ide!
Nos, az a bizonyos hagyományos pörkölt csirke szintén nagy húsdarabokból készül, legalábbis az én 21. századi szememnek nagyon úgy tűnt. Szalonna kerül az alapjába, ami markánsabbá teszi az ízét, a hozzá ajánlott omlós nokedlit pedig szintén szigorú szabályok szerint kell elkészíteni. A tésztájába keverni kell tejszínt, és tilos alaposan kidolgozni, úgy a jó, ha épp csak elkeverjük, amíg felforr a főzéshez szánt víz. És végül – de főként és elsősorban – a kifőtt galuskát forró zsírral elkevert tejfölbe kell forgatni. Ezzel nálam kiütéssel győzött a hagyományos pörkölt csirke Ínyesmester módra, próbáljátok ki ti is!
Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek