Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ebbe a budapesti étterembe

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.

A Kiútprogram a legszegényebbeknek létrehozott foglalkoztatási program, amely nonprofit vállalkozásként segít a mélyszegénységben élő, többnyire roma családoknak, hogy őstermelővé, vagy családi vállalkozóvá váljanak és így munkájukból legyenek képesek megélni.

Kiútprogram: Mélyszegénységben élő családokat segítenek őstermelővé, családi vállalkozóvá válni (fotó: Kiútprogram Facebook)

A segítségnyújtás két fő eszköze a munkába integrált képzés-tanácsadás, valamint a fedezet nélküli kis összegű hitel. Ahhoz igyekeznek feltételeket biztosítani, hogy foglalkoztattjaik (főként romák) saját erőforrásaikat mozgósítva váljanak képessé maguk és családjuk anyagi és társadalmi helyzetén javítani.

Támogatottjaik egy részét piaci uborkatermelő rendszerekbe integrálják, jelenleg ez a mezőgazdasági tevékenység az, ami az adott földrajzi és gazdasági viszonyok között lehetőséget ad a közmunkától vagy a segélyektől való függetlenné válásra.

Programjuk sajátossága, hogy nem függ a közfoglalkoztatástól és kiszámíthatatlan állami pályázatoktól. Vállalkozói ötletet felmutató és megfelelő üzleti terv kidolgozására kész ügyfeleiket pedig a vállalkozás megvalósításában támogatják az ötlettől a megvalósulásig. A térségben élő álláskeresőket felkészítik az álláskeresésre és összekötik a betanított munkásokat kereső üzemekkel, majd támogatást nyújtanak a foglalkoztatottság megtartásában.

A hátrányos helyzetű családok között vannak példamutatóak, akik már előre tudtak lépni az „uborkázásnak” köszönhetően. (fotó: Kiútprogram)

Kiutas uborka a budapesti Deliben

Nemesvölgyi Attila a Sarki Fűszeressel robbant be a budapesti vendéglátásba, az elmúlt hat évben azonban a Babka révén ismeri és szereti a fővárosi közönség. Nemesvölgyi Attila a szó legszebb értelmében igazi vendéglátós, aki mondhatni szimbiózisban él a helyeivel, többes számban, hiszen a járvány ellenére kettőre nőtt a Babkák száma Budapesten. A budai kitérő után a nagy Babka Delit szintén a Pozsonyi úton nyitották meg, ezzel a nálunk már kikopott, de New Yorkban még virágzó delicatesse üzletek műfaját feltámasztva.

Mind a Babka Deli kínálatának, mind pedig az általuk összeállított tematikus boxok fontos alapját képzik a helyi, minőségi, illetve saját készítésű élelmiszerek. A spárgaszezonban például a csengelei termelői spárgát hozták el a budapestieknek, de számos magyar termelői alapanyag és kész termék érhető el a Babka csoport egységeiben.

„Igyekszünk egyre több olyan élelmiszert bevonni, ami minél közelebbről jön, minél fenntarthatóbban, minél vegyszermentesebben készül. Egy nagy forgalmú étterem életében egyáltalán nem olyan könnyű ezt megvalósítani, mint ahogy azt sokan elképzelik. A termelőnek volument, folyamatosságot és kiszámíthatóságot kell tudnia biztosítani, miközben a gazdaságossági szempontokat is figyelembe kell venni. Lassan és okosan haladunk ebbe az irányba, de amikor találunk egy kiváló terméket vagy termelőt, azt mindig igyekszünk felkarolni és megismertetni a vendégeinkkel. Kocsis Bertold biomákját használjuk, a csemegepultban a Sáfrány pisztrángos udvartól tartjuk a kályhás pisztrángot, árulunk Tiszaörsi Tésztát, Fajszi paprikát, az étterembe nádudvari farmról érkezik a húsok javarésze" - mesélte Attila a Nosaltynak készült nagyinterjújában.

A tatáros barhesz slidert is kovászos uborka kíséri. (fotó: Babka Deli)

Mivel az uborka fontos alapanyaga a Babka egységeiben készülő ételeknek (és amiből napról napra viszonylag nagy mennyiségre van szükségük), így Attila a Kiútprogram uborkaprogramján keresztül szállítja éttermeibe a Magyarország legszegényebb térségében, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében térségében termelt uborkát. A megtermelt uborkát maga a Kiútprogram Nonprofit Zrt. vásárolja fel, és adja el nagykereskedőknek, így a termelőket nem terheli a piacszerzés kockázata. Ami pedig árrésként haszon keletkezik, azt visszaforgatják a támogatási modellbe.

Együttműködésükből pedig megszületett az első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült. A termék felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.

A Kiútprogram és a Babka Deli kovászos uborkája, amely a program termelőinek uborkájából készült. (fotó: Hering András)

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!