A kislakásosok 7 fő bűne

Vannak alapszabályok, amiket érdemes követni, ha pici lakásban élünk - rengeteg helyet spórolhatunk, ha okosan csináljuk a dolgokat!

Személy szerint egy egészen picike lakásban élek, és ezzel nem vagyok egyedül - sokan szeretjük a kis lakásokat, elférünk benne, pici, családias, kevesebbet kell takarítani, és persze van olyan is, hogy csak erre telik, vagy épp nincs más. Ha pedig ezt hozta az élet, be is kell rendeznünk, és elférnünk egy viszonylag szűk térben. Ehhez jól jön az edzett szem és néhány praktika, hogy tényleg a legtöbbet hozzuk ki kedvenc odúnkból.

7 hiba, melyet kislakásosként könnyen elkövethetsz:

Vízszintesben gondolkodsz

Felfelé kell „építkeznünk” - felejtsük el a vízszintes irányú pakolást, a szélesen elterülő bútorokat, mert helyet vesztünk. Pakoljunk a magasba, hosszanti irányban, használjuk ki a fal nyújtotta tereket, lógassunk fel polcokat, tartókat, és ne felejtkezzünk meg a szekrények tetejéről - ide csini dobozokban, kosarakban bármit elpakolhatunk, amit ritkán használunk. Határ a plafon.

Olvastad már?

Így lehet mindig rend és tisztaság

Hajtogatod, és nem lógatod a ruhákat

Gardróbodban, ruhásszekrényedben használj ki minden teret – eddig csak egy vízszintes rúdra akasztottál minden ruhát a szekrényben? Told egy kicsit feljebb, így akár kettő rúd is beférhet egymás alá – így máris dupla annyi ruhát lógattál fel. (lásd.: 1.kép) Legalulra jöhetnek a cipők. A fogasokra pedig tegyél kis akasztókat (pl. zuhanyfüggyöny-kampókat), így egy darab fogasra kb.10 ruhaneműt is fellógathatsz (pl. kendőket, pántos felsőket.) A pólókat, pulcsikat se hajtogatva rakd el, hanem pl. rolnizd össze, és úgy tedd a fiókba. Több a helyed!

Túl sok a tárgyad

Menj szépen haza, és mindent, de mindent dobj ki, szanálj ki, vigyél szeretetotthonba, pincébe, padlásra, de minimum pakolj el jó mélyre, amihez 3 hónapnál régebben hozzá se nyúltál. A kis lakások átka a gyűjtögető életmód, a tárgyak felhalmozása. Letisztultság!

Nincsenek többfunkciós bútoraid

Miért kell, hogy az étkezőasztal mindig kinyitva álljon, minden helyet elfoglalva? Vásárolj olyat, ami kinyitható és összecsukható. A kicsi lakásoknak találták ki az önmagukból kinyíló bútorokat is, például a szekrényből lenyíló ágyakat. Sőt, az ágy fa háttámlájába polcokat faragva, vagy a galérialépcső oldalába rejtve máris megvan a könyvespolcod is!

Sötét színeket használsz

A sötét színek elegánsak, trendik, én is imádom a feketét, de - tudjuk jól - a világos szín nagyít. És nemcsak a fenekünket, hanem a tereket is, aminek jelen esetben örülünk. Használjunk fehér vagy törtfehér, tojáshéj falfestéket, világosabb bútorokat, és sok tükröt! Ez optikailag mind csodákra képes.

Nincs galériád

Közhely, de nem véletlen - a leglogikusabb helyfelszabadító praktika kis lakásoknál a galéria megépítése a hálórész számára, hiszen a felnőtt emberek 90%-ának franciaágya van, ami az egész lakást el tudja foglalni, valljuk be. Galériára téve az ágyat betartjuk a fent említett felfelé terjeszkedés szabályát, arról nem beszélve, hogy a galéria alatt kanapézhatunk, odarakhatjuk a ruhásszekrényt, vagy amit csak akarunk. Dupla hely.

Mindent egy fiókba/dobozba zsúfolsz

Talán azt hiheted, hogy így legalább minden helyet kihasználsz, hisz tele a fiók, de hidd el, ez csak rendetlenséget és káoszt szül. Használj külön fiókokba való térelválasztó rekeszeket, csoportosíts, hogy jobban megtaláld a dolgaid - rakd külön a bugyikat, zoknikat, trikókat, öveket, stb.

Olvastad már?

5 tipp, hogy mindig jó illat legyen!

(via huffingtonpost)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.