Kalóriapárbaj! Tejföl vs. joghurt

Megszokott ételeink kalóriatatalmának csökkentésére számos apró, időt és energiát nem igénylő trükk áll rendelkezésre. Ezek közül egy, ha lecseréljük a tejfölt joghurtra!

A megfelelő testsúlycsökkentés egyik alappillére az energiaegyensúly - törekedni kell arra, hogy kevesebb energiát fogyasszunk, mint amennyit felhasználunk. Ezt elérhetjük úgy, hogy csökkentjük a bevitt kalóriák mennyiségét, illetve úgy, hogy növeljük a felhasználást - pl. mozgással. Az előbbi cél elérésében segít, ha pl. megszokott ételeinkben egyes alapanyagokat alacsonyabb energiatartalmú termékekkel helyettesítünk. Persze ha létezik ilyen helyettesítő termék.

Szerencsére a hazai konyha egyik alapanyagának, a tejfölnek létezik ilyen helyettesítő terméke: a natúr joghurt, illetve akár az egyre népszerűbb görög joghurt is. A tejfölök jellemzően 12%, 20% zsírtartalmúak, míg a natúr joghurt 3-3,5%, a görög joghurt pedig 8% zsírtartalmú (ráadásul cserébe ez utóbbiak fehérjetartalma magasabb a tejfölénél). A zsírtartalombeli különbség jelentkezik az egyes alapanyagok energiatartalmában is, 1 dl 20%-os tejföl 200 kcal, míg 1 dl natúr joghurt 60 kcal, 1 dl görög joghurt pedig 100 kcal.

Természetesen a két termékcsoport más-más technológiával készül, ízviláguk is eltérő - míg a tejföl édeskés, a joghurt jellemzően savanykás ízű. A görög joghurt nagy előnye, hogy hozza a tejföl krémességét és kevésbé savanykás.

A személyes tapasztalatom az, hogy számos ételben teljesen eltűnik ez az ízbeli különbség: a leveseket, főzelékeket bátran lehet joghurttal habarni, ízesíteni, sőt, az édes vagy sós túrókrémekben, "tejfölös" salátákban is tökéletesen megállják a helyüket az alacsonyabb zsírtartalmú alapanyagok.

A tejföl joghurttal való helyettesítésére példaként kiválogattam nektek most 10 db-t a NoSalty receptjei közül, fogyasszátok őket egészséggel!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...