Megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat a Hatpöttyös, Székesfehérvár kedvelt étterme

Jótevők-cikksorozatunk középpontjában ezúttal a székesfehérvári Hatpöttyös Étterem áll, mely Hermann Vera vezetésével hiánypótló rehabilitációs munkát végez a gasztronómiában. Tízéves működésük alatt több mint 100 sérült, illetve megváltozott munkaképességű dolgozó fordult meg náluk, miközben a kezdeti előítéleteket legyűrve a város egyik legkedveltebb éttermévé váltak.

A székesfehérvári vasútállomásról kényelmes, tízperces sétányira található a Hatpöttyös, ami első ránézésre szokványos étteremnek tűnik a maga napfényes, nagypolgári-kávéházas hangulatú enteriőrjével. A falakat és az apró dekortárgyakat közelebbről szemügyre véve rögtön feltűnik a hatpettyes katica visszatérő motívuma.

Vannak a hétpöttyösek, akik tökéletesek, és vannak a hatpöttyös katicák, akik nem olyan tökéletesek, de ugyanúgy szeretnének szárnyalni, repülni

– magyarázza Hermann Vera, az étterem ügyvezetője és társtulajdonosa.

Otthonos hangulat várja a vendégeket a székesfehérvári Hatpöttyösben

Vera eredeti foglalkozása szerint magyartanár, a gasztronómia szeretete azonban mindig áthatotta a családot, gyakoriak voltak a vendégségek, és ő is sokat főzött. A megváltozott munkaképességűeket és sérülteket foglalkoztató Hatpöttyös Étterem megnyitásának ötlete családi érintettségből ered, Vera legkisebb lánya születéskor sérült, és neki akartak valamilyen munkát találni. A konyhában ő is nagyon szeret dolgozni, így amikor Veráék hallottak a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató, szekszárdi Ízlelő étteremről, megszületett a Hatpöttyös ötlete.

Az étterem 2012-ben nyitott meg, a családi tőke mellett egy EU-s és egy OFA-pályázatnak köszönhetően, kezdetben 15 megváltozott munkaképességű dolgozóval a konyhán és az étteremben. Mivel államilag akkreditált foglalkoztatóhelyként működnek, csak a kormányhivatal rehabilitációs osztályán keresztül vehetnek fel dolgozókat. Az alkalmazottaknak mind érvényes orvosi papírja és besorolása van a betegségéről, amihez pontos lista tartozik a munkakörökről, melyeket ezek alapján betölthet.

Hermann Vera, a Hatpöttyös Étterem üzletvezetője és egyik tulajdonosa

Az elején emiatt komoly fluktuáció volt a Hatpöttyösben is, hiszen voltak, akik nem tudtak vagy nem akartak dolgozni a rendelkezésre álló munkakörökben (közülük sokaknak segítettek aztán máshol elhelyezkedni Veráék). 100-120 dolgozó fordult meg az étteremben az eddigi tíz év alatt, nagyobbik részüket pedig sikeresen vezették vissza a munka világába - van olyan, egykori kollégájuk is, aki azóta már a nyílt munkaerőpiacon dolgozik. A Hatpöttyös fő célja a sérült emberek munkába való rehabilitáció mellett a másság elfogadtatása a többségi társadalommal: a saját példájukon akarják bebizonyítani, hogy aki beteg, gyógyulófélben van vagy nehezebb sorsú, ugyanolyan értékes munkát tud végezni megfelelő segítséggel és körülmények között, mint egészséges társaik.

Azt, hogy erre mennyire szükség van a magyar társadalomban, a saját bőrükön tapasztalták meg a Hatpöttyös dolgozói, a nyitás utáni első fél évben ugyanis ellenállással és kemény előítéletekkel szembesültek. Az első hónapok elteltével aztán elkezdtek járni a vendégek az étterembe, mára pedig kialakult törzsközönségük van. Vera szerint sokat változott az emberek hozzáállása az étteremhez, ma már érzi a vendégek részéről az elfogadást, törődést és figyelmet, sokan pedig kimondottan büszkék rá, hogy Székesfehérváron üzemel egy ilyen hely.

A Hatpöttyös Étterem csapata

Jelenleg egy összeszokott kis csapat dolgozik a konyhában és az étteremben is, mindkét helyen vegyesen vannak megváltozott munkaképességű és sérült dolgozók. A konyhában Halász Imre séf irányítása alatt sérült és megváltozott munkaképességű alkalmazottak is dolgoznak, Imi séf pedig, ahogy a többiek hívják, remekül bánik munkatársaival, empatikusan segítve, hogy mindenki a maximumot hozza ki magából. Természetesen a sérült fiataloknak időigényesebb volt megtanítani a részfeladatokat és a munkafolyamatok összekapcsolódásának átlátását - Vera szerint leginkább ebben tér el a Hatpöttyös konyhája a többi étteremétől. Mióta viszont megtanulták, a munkájukat precízen és szeretettel végzik, ebben pedig nagy szerepe van az étteremben dolgozó rehabilitációs mentornak.

A munka igen sokféle a Hatpöttyösben

A konyhán hajnalban kezdenek, hogy 10-11-re elkészüljön az ebéd, amit a helyben fogyasztás mellett házhoz is szállítanak, sőt, egy helyi iskola étkeztetését is ők csinálják. Az éttermi dolgozók 8-9 között kezdenek, ők veszik fel a rendeléseket és szolgálják ki a helyben fogyasztókat. A menü levesből és háromféle főételből (hagyományos, kímélő, vega) áll, így minden vendég megtalálhatja a számára megfelelő opciót.

Így néz ki a napi menü a Hatpöttyösben: becsinált leves, csirketorta rizzsel, kelkáposztafőzelék pörkölttel és almás pite

A koronavírus természetesen a Hatpöttyöst is érintette, pláne hogy ezzel egy időben felmondták a bérleti szerződésüket, így pár hét leforgása alatt kellett új helyet találniuk. Átmenetileg egy városszéli főzőkonyhára tudtak menni, és mivel a vírus miatt mindenki átállt a kiszállításra, amit a Hatpöttyösben addig is csináltak, fent tudtak maradni, és ami még fontosabb, együtt maradt a csapat. Azóta megpályázták és elnyerték annak az önkormányzati épületrésznek a bérlését, ahol most is működnek, és ami komoly felújítás árán nyerte el mai formáját.

Verának a Hatpöttyössel vannak tervei a továbbfejlesztésre, de a jelenlegi gazdasági helyzetben a megmaradás az elsődleges cél.

Ami pedig a hasonló helyeket illeti, az ő - a nehézségeik ellenére is - sikeresnek mondható történetük fehér holló lesz mindaddig, amíg a társadalmi vállalkozás fogalma nem terjed el a társadalomban és amíg a törvények nem támogatják azt. A Hatpöttyös mellett ilyen nemes célt szolgáló hely a már említett szekszárdi Ízlelő, ami már budapesti egységgel is rendelkezik, valamint a szintén fővárosi Bake My Day pékség és a Kockacsoki. De milyen jó lenne, ha minden nagyvárosra jutna egy ilyen!

Nézd meg a Hatpöttyös Étteremről készített videónkat is, hogy még jobban megismerd Veráékat:


Ha más Jótevőkről is olvasnál:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Borzongató musical a nyári hőségben: Rebecca a Szegedi Szabadtérin

Újabb nagyszabású, magával ragadó zenés előadást mutat be a Szegedi Szabadtéri Játékok. Sylvester Lévay és Michael Kunze Rebeccája A Manderley-ház asszonyát, Daphne du Maurier bestsellerét álmodja musicalszínpadra. Béres Attila bemutatója azonban nemcsak a világhírű regény – vagy éppen a Hitchcock nevéhez fűződő filmfeldolgozás – rajongóinak tartogat izgalmas pillanatokat!

Hirdetés