Hogyan vegyük rá a gyerekeket arra, hogy napi rendszerességgel, szívesen fogyasszanak zöldséget és gyümölcsöt? Van megoldás! (x)
Bár országunk bővelkedik a friss, finom és egészséges gyümölcsöket és zöldségeket előállító termőterületekben, az elmúlt évek statisztikái arra világítanak rá, hogy Magyarország lakossága jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, mint Európa többi állama. A megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel minden generációnak, de különösen a legfiatalabbaknak lenne fontos, a gyerekeket viszont sokszor nagyon nehéz rávenni arra, hogy rendszeresen fogyasszanak gyümölcsöt, kiváltképp zöldséget.
Az Európai Friss Kalandok hároméves programjáról, a magyarok fogyasztási szokásairól és arról, hogyan lehet játékos megoldásokkal megszerettetni a gyerekekkel a zöldségeket és gyümölcsöket, Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével beszélgettünk.
Ha körülnézünk az európai statisztikák között, azt vehetjük észre, hogy Magyarországon nagyon alacsony a napi szintű gyümölcs- és zöldségbevitel. Milyen számokat mutatnak a felmérések?
Az Eurostatnak egy tavaly közzétett felméréséből az derül ki, hogy az uniós államok között a negyedik legkevesebb gyümölcsöt fogyasztó ország vagyunk, zöldségbevitel szempontjából pedig az utolsó. A WHO által javasolt napi 400-800 gramm zöldség és gyümölcs helyett körülbelül mindössze 260 grammot eszünk naponta, még csak nem is súroljuk az ajánlott minimumot. Mi magyarok sok mindenre lehetünk joggal büszkék – hát erre a statisztikára éppen nem.
Győrffy Balázs
Magyarországon rengeteg zöldség- és gyümölcsféle megterem, mi lehet az oka annak, hogy mégis ilyen alacsonyan teljesítünk?
Egy nép gasztroszokásainak mély kulturális hagyományai vannak, amelyekben gazdasági, életmódbeli, klimatikus, ízlésbeli tényezők, különféle minták játszanak szerepet. Az étkezésünk nem változott olyan mértékben, mint ahogy az életmódunk, a közkedvelt rántott hús valamilyen szénhidrátos körettel kellő energiát biztosított a sok mozgáshoz, fizikai munkához szokott, előttünk járó generációknak, még a karéj kenyeret is elbírta kiegészítőként. Ma már erre nincs szükségünk, szemléletünket, szokásainkat korszerűsíteni kell. Az átállás lassan ugyan, de elindult, én bizakodó vagyok.
A gyümölcs- és zöldségfogyasztás népszerűsítése kifejezetten fontos lenne a magyar lakosság körében, kiváltképp a gyerekek között…
Ezt a Kamaránál is így gondoljuk, számos célzott akcióval igyekszünk javítani a helyzeten. Az Európai Friss Kalandok edukációs kampányunk úgy népszerűsíti a zöldség- és a gyümölcsfogyasztást Magyarországon, hogy főként a legkisebbeket, és természetesen szüleiket, nagyszüleiket környékezi meg, hiszen a családok jelentik a közvetítő közeget és keretet a gyermekek vonatkozásában.
Régi általánosítás, hogy a legtöbb gyerek nem szereti a zöldségeket…
A gyerekek mintákat követnek, tehát azt esznek, amit mások is körülöttük. Ez jól is elsülhet, de sajnos kísértést is jelent, amennyiben társaik gyümölcs helyett mondjuk chipset vagy gumicukrot visznek uzsonnára, nem beszélve a kereskedelmi reklámok özönéről, amelyek jellemzően nem a piros almára csábítanak. Ha azonban a családban mindennapos a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, része a mindennapi étkezéseknek, az pozitív irányban hat, „megfertőzi” a gyereket is.
Az Európai Friss Kalandok programról:
Az Európai Friss Kalandok az Európai Unió által támogatott program, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet összefogásában valósít meg Magyarországon. A program immár harmadik éve népszerűsíti a zöldség- és gyümölcsfogyasztást hazánkban, célja, hogy felhívja a gyermekes családok figyelmét a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásaira, azok fogyasztásának jelentőségére.
Az Európai Friss Kalandok által a gyerekek interaktív módon, történetekkel és játékokkal egybekötve jöhetnek rá arra, miért érdemes minél több gyümölcsöt és zöldséget enni. Milyen módszereket alkalmaznak arra, hogy megszerettessék őket?
Nagyon kreatív csapat áll a program mögött. A kóstoltatóktól, a gyerekeket is bevonó főzőshow-tól játékok széles tárházán át interaktív, zenés-táncos, saját koreográfiás rendezvények sokaságáig felsorolhatatlan sok fórum és helyszín van, ahol a gyerekek találkozhatnak a zöldségekkel, gyümölcsökkel, illetve az őket megjelenítő két kabalafigurával, Fruttival ésVeggivel. És akkor még nem is beszéltem az Európai Friss Kalandok játékapplikációról, a rajzfilmsorozatunkról, a gyerekeknek szóló foglalkoztató füzetről és kiadványainkról. Mindent bevetünk, mese nincs, vagyis dehogy nincs, egész mesevilág van: Vegapolis.
Ezek a módszerek otthon hogyan alkalmazhatóak, mit tudnak tenni a szülők annak érdekében, hogy a gyerekek szívesen válasszák a gyümölcsöket és zöldségeket például a cukrok és csokik helyett?
Az Európai Friss Kalandok programjai, kellékei, szimbólumai vannak olyan látványosak és emlékezetesek, hogy aki látta, megjegyzi őket, így az üzenetük is jó eséllyel tovább él. De hogy tartósan, otthon is kitartson, a szülői cinkosság elengedhetetlen.
Győrffy Balázs Fruttival és Veggivel, Vegapolis lakóival
Otthon, a saját családjában mit tapasztal? Az Ön gyermeke hogyan viszonyul a zöldségekhez, gyümölcsökhöz? Van esetleg saját bevált tippje, jó tanácsa?
Bár Frutti és Veggi, a két kabalafigura nálunk családi kedvenc, nem állítom, hogy az én fiam azzal kel reggelente, hogy répát vagy karalábét szeretne rágcsálni, és ebédre feltétlenül sóskát vagy tökfőzeléket kér, de minimum kelbimbót. De annyira széles a hazai kínálat, hogy mindig lehet találni olyan idényzöldséget, gyümölcsöt - akár a többi ízek közé csempészve - , amihez kedvet kaphat a gyerek. Az édes apró koktélparadicsom például jól mutat a sült krumpli mellett, a paprikából vágott csíkok közé izgalmasabb alakzatú tükörtojás varázsolható.
Minden évben megrendezésre kerül két főzőworkshop a program keretében, ahol olyan ismert gasztronómiai szakemberek, mint Wolf András vagy Marton Adrienn oszt meg jótanácsokat a szülőkkel, hogy miként tudják bevonni a gyermekeket a sütés-főzés folyamatába. Miért fontos az, hogy már kiskoruktól fogva a gyerekek is be legyenek vonva az egészséges ételek elkészítésébe?
A hazai hírességek, akik a program mellé álltak - a sztárséfek, híres sportolók - személyes jelenlétükkel, példamutatásukkal, az eseményeinken megfogalmazott gondolataikkal hatékonyabban tudják felhívni a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára. A közös főzés mindig nagy buli, tágra nyílt szemekkel, lelkes odaadással kapcsolódnak be a gyerekek. Miért ne lehetne otthon is hasonló élményük? És ha már főznek, főzzenek egészségeset.
Az Európai Friss Kalandok hároméves programja idén jár le. Milyen eredményeket sikerült elérni ebben az időszakban, és milyen célok vannak még kitűzve az év maradék részére, esetleg hosszabb távon a jövőben?
Az Európai Friss Kalandok program az ország szinte minden szegletébe eljutott a három év során, terjesztette üzenetét. Ez nem egy olyan projekt, aminek azonnal látható, pontosan mérhető végeredménye mutatkozik. Itt jó esetben elindul egy folyamat, pontosabban sok kis folyamat sok gyerekben és felnőttben, ami a helyes táplálkozásra való törekvést erősíti. A programnak az a küldetése, hogy sok egyéni folyamatot lobbantson lángra, amelyekből kinő a kritikus tömeg, egy egészségesen táplálkozó generáció. A program folytatása amiatt fontos, mert a gyerekek fogyasztói szokásainak tartós kialakítása hosszú távú folyamat. A mi befektetésünk is hosszú távra szól, hiszen a jövő zöldség-gyümölcs-fogyasztóit ilyen kampányok segítéségével tudjuk kinevelni.
Ez a tortácska csak akkor lesz gluténmentes, ha olyan zabpelyhet (vagy zabpehelylisztet) használunk, melynek csomagolásán fel van tüntetve, hogy "gluténmentes".
Gyors és nagyon egyszerű krémleves az aktuális sztáralapanyagból, karácsonyra is pompás főétel és nem hagyományos csokitorta alkotja a mai nap ebédmenüjét.
Isteni, sűrű, tartalmas levesekkel csábítunk titeket, melyek fixen felmelengetnek titeket. Ezúttal viszont a leves lesz a főétel, az előételek pedig mártogatósok formájában érkeznek, akár reggeli gyanánt is. A desszertek pedig gyors bögrés sütemények lesznek.
Mindannyian láttuk már a trükköt: kész a főtt tojás, leöntjük róla a forró vizet, és már megy is a csap alá a hideg vízben. Úgy tűnik, ez a módszer több szempontból is tévútra visz.
Nagy mennyiségű, magzatfejlődést is károsító örök vegyi anyagot találtak egy 16 európai országra kiterjedő vizsgálatban. A búzaalapú termékek a legszennyezettebbek.
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...
Ezeket a hókifliket a mandula és a mogyoró teszik igazán karakteressé. Sokáig eláll, ezért jóval karácsony előtt elkészíthető. Szeretettel ajánlom a tortaváltozatát is!