Ilyen egy tökéletes, egészséges étel!

Mi kell a tökéletes ételhez? Zöldségek, kevés zsiradék, némi fehérje  és bónuszként: újrahasznosítás!

Dacota kolléganőm készítette el a minap ezt az egyszerű zöldségfasírtot. Szerencsés helyzetben vagyok, mert frissen meg is kóstolhattam. Azonnal tudtam, hogy ez az étel itt az Egészség rovatban is helyet kell, hogy kapjon, hiszen számos olyan tulajdonságot megtestesít, amelyeket felett hajlamosak vagyunk átsiklani.

Nekem ez egy tökéletes egészséges étel, el is mondom, miért!

A leveszöldségekből készült fasírt receptjét itt találod!

  1. Zöldségek – a zöldségek kedvező élettani hatásairól már sokszor írtunk. Magas élelmi rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmúak - persze jelen esetben a hosszú főzési idő miatt a vitaminok egy része átalakul, az ásványi anyagok egy része kifő a főzőlébe, de élelmirost-tartalmuk megmarad. Az élvezeti értéket biztosítják a színek, a változatos alapanyagok.
  2. Zsírszegény ételkészítési mód – Igaz, hogy egy „fasírtról" van szó, de ezúttal nem bő olajban, hanem zsírszegényen, sütőben elkészítve. Ahogy kell, ha az egészségünk védelme is szerepel a céljaink között.
  3. Színek és ízek – azt gondolhatnánk, hogy a levesben főtt zöldségeknek már nem sok ízük van, pedig de. A fasírtok karakterességét tetszőlegesen ízlésünkre szabhatjuk, fűszerezzük őket bátran friss, tavaszi fűszernövényekkel!
  4. Még egy kis rost – a massza összeállításához hagyományos zsemlemorzsa helyett használjunk gabonakorpát: ez lehet tönkölybúza-, búza- vagy zabkorpa is. Ezzel az egyszerű trükkel még egészségesebbé tehetjük az ételt.
  5. És a bónusz: az újrahasznosítás – a konyhai műveletek közül kiemelten fontos számomra a maradékhasznosítás, hiszen semmi sem nagyobb pazarlás, mint az egyébként fogyasztásra teljesen alkalmas alapanyagok, ételek kidobása. Készítsünk mi magunk is otthon bátran zöldség- vagy húsalaplevet, és használjunk fel belőle minden maradékot!

Olvasd el!

Alaplé-kisokos

Az alapléfőzésből maradt zöldségfasírtot összeállítani nem tart sokáig, kitűnő választás vacsorára, vendégváró falatként. Akinek hiányzik mellőle a hús, bátran tekintsen rá köretként, és fogyassza ebédre frissensültekkel, joghurtos mártogatóssal és vitamindús tavaszi salátákkal! Alacsony energia-, zsír- és szénhidráttartalmuk miatt ráadásul fogyókúrába is csodásan beilleszthetőek.

Olvasd el!

Így hasznosítsd újra az alaplé maradékait!

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!