Így rendezd a hűtőd, hogy minden élelmiszered a legtovább elálljon

Amikor új hűtőt vásárolunk, a tökéletes hűtés lesz a fő szempontunk. De mitől hűt tökéletesen egy hűtő, hogyan használjuk, hogy a maximumot hozzuk ki belőle? Itt a válasz! (x)

Vegyünk egy általános, minden igényt kielégítő kombinált hűtőszekrényt, melyben a hűtő felül, a mélyhűtő alul helyezkedik el, a használat gyakoriságának megfelelően. Tekintsük meg az energiaosztályát, mely legyen “A”, és minél több plusz jel ékeskedik mellette, annál gazdaságosabb. Amennyiben különálló berendezés, akkor érdemes üzemben meghallgatni a motor által keltett zaj szintjét. De mire ügyeljünk még?

NoFrost technológia

A leggyakrabban jelentkező hűtési probléma a jegesedés. A NoFrost technológia az egyik legjobb hűtési rendszer a piacon, amit a készülék fagyasztójába építenek. Egyszerre szünteti meg a jegesedést a fagyasztóban, tartja alacsonyan annak energiafogyasztását, miközben ideális mikroklímát alakít ki a normál térben a friss élelmiszerek számára is, így megakadályozza azok eljegesedését.

Ideális mikroklíma minden hűtőpolcon

Azért, hogy mindenhol megfelelő hőfokon hűtsünk, egy másik korszerű technológia felel, az IonAir, mely az ionizáció természetes folyamatát utánozza annak érdekében, hogy az ételeink hosszabb ideig frissek maradjanak. Az ionizált levegő keringetése megakadályozza az ételek kiszáradását, és megőrzi vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Még több segítség

Az első két legfontosabb funkció mellett számos más technológiai és kényelmi megoldás létezik:

  • Az AdaptTech egy hét leforgása alatt megismeri a szokásainkat, felméri mikor használjuk, nyitogatjuk a hűtő ajtaját a leggyakrabban, és a romlást előidéző melegedés ellen ezekben az időpontokban egy-két fok hűtéssel lép fel.
  • A sokat főzőcskéző háziasszonyok álma a megfelelő mennyiségű és minőségű polcrendszer, hogy legyen elég hely a friss zöldségeknek! Sőt újabban már a páratartalmat is szabályozhatjuk, mellyel megőrizhetjük a rekeszbe pakolt áru frissességét.
  • Ugyanakkor szükségünk van még egy olyan fiókra, amelyben a leghűvösebbet tudjuk generálni a friss húsok, az érzékeny gyümölcsök és zöldségek tárolására. Egy helyre a hűtő normál terében, ahol a leghosszabb ideig megőrzi az étel az aromáját, színét és ízeit.

Mindent megfelelően!

Mi is segíthetjük a hűtőbe kerülő élelmiszerek tartósságát azzal, ha mindent rendeltetésszerűen pakolunk bele, és jól állítjuk be a készülékünket:

  • a zöldségeket a dobozukba, ehhez több magyarázat már nem is kell, körbejártuk a témát
  • a tejtermékeket nem az ajtóba, mert sokszor nyitogatjuk a hűtőt, és ott melegebb van, hanem valamelyik belső, felső polcra
  • a húst a hűtő leghidegebb pontjára, ha van erre a fentiekben említett fiók, akkor oda, és jól záró dobozba, hogy ne kelljen sokat takarítani utána
  • a legideálisabb hőmérséklet az élelmiszerek számára 1,5°C-3,5 °C között van, alapesetben ide lőjük be a hűtést
  • ha nincs prüntyögő hang, amely figyelmeztet a nyitva hagyott ajtóra, akkor mindig ellenőrizzük, jól bezártuk-e
  • lehetőleg gyakran nézzük át a tárolt ételeket, a lejártakat ki kell venni, amiből több van, azokat pedig a lejárat szerint rendezni
  • vannak öntisztító gépek, de egy kis puha, enyhén mosószeres kendővel a csomagolásokon megbúvó koszt, ami a hűtőpolcokra száradt, időről időre takarítsuk le
  • végül pedig nem kell mindent a hűtőbe tenni: a paradicsom és a banán például sokkal jobban elállnak, ha a konyhapulton, száraz, árnyékos helyen tartjuk őket

Keresd a tökéles hűtési funkciókat a Gorenje termékeinél, itt!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Induljon a bejgli-szezon! – 9 hely, ha idén rendelnéd a...

Bejgli nélkül nincs karácsony, és bár tudom, hogy a sokféle bejgli vallás azon a közös alapon nyugszik, hogy a legjobb a házi, megértem azokat is, akik nem tudnak, vagy nem akarnak még sütéssel is bajlódni az ünnepek előtt/alatt. A rendelés viszont sokszor hazárdjáték, ezért most mutatunk kilenc helyet, akik szentestére az asztalokra varázsolják a tökéletes minőségű bejglit, és nektek rá sem kell néznetek a sodrófára.

Kormos Lili

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

A tökéletes nokedli

A magyarok kedvenc körete, az kétségtelenül a galuska vagy más néven nokedli. Liszt és tojás. Lényegében csak ezekre az összetevőkre van szükség, plusz a vízre és a sóra.