Így készül a bajor és a magyar CSÁSZÁRMORZSA!

A császármorzsa télen és nyáron is finom desszert, különösen akkor, ha ízletes gyümölcslekvárt és porcukrot rakunk a tetejére. De hogyan készül? Mutatjuk!

A császármorzsa közkedvelt desszertnek számít nálunk, magyaroknál, ám az itthon elterjedt változat nem feltétlenül köthető az autentikus recepthez. Eredetére két köznépi legendát ismerünk: az egyik szerint az ételt Erzsébet Magyar királyné, azaz Sisi szakácsa készítette el először a császári párnak, a másik történet szerint viszont az étel egyenesen Ferenc József találmánya, innen is kapta ma is ismert nevét.

Bárhogy is történt, a császármorzsaaz egykori Osztrák-Magyar Monarchia országaiban a mai napig imádott desszert.

Hogy mi a különbség?

Az eredeti, osztrák császármorzsa valójában egy palacsintatészta-szerű étel, serpenyőben és zsírral készül, az itthon is kedvelt magyaros változat alapja azonban a búzadara, ezért is hívják sokan csak daramorzsának. Mi két különböző receptet is hoztunk, döntsétek el ti, melyik a nagyobb kedvenc.

A bajor változat:

Hozzávalók két főre: 1 marék mazsola, 5 evőkanál rum, 3 db tojás, 1 evőkanál cukor, 1 csipet só, 130 g finomliszt, 250 ml tej, 3 evőkanál vaj (a sütéshez) és 2 evőkanál porcukor.

A mazsolát egy órára áztassuk be a rumba, közben a tojássárgáját egy evőkanál cukorral keverjük jó habosra. Folyamatos keverés mellett keverjük hozzá a tejet, majd két részletben a lisztet, és kavarjuk csomómentesre.A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük habbá, majd három részletben forgassuk a tésztához. Nyomkodjuk ki, és dobjuk a tésztába a mazsolát. Három evőkanál vajat olvasszunk meg egy 21 cm átmérőjű serpenyőben, majd közepesnél kicsit alacsonyabb lángon kezdjük el sütni.10 perc múlva negyedeljük el a tésztát, fordítsuk meg a szeleteket, és süssük tovább újabb 5 percig. Közben szórjuk meg a tetejét két evőkanál porcukorral. Újra forgassuk meg a tésztát, vegyük feljebb a lángot, és 2-3 perc alatt karamellizáljuk a cukrot. Húzzuk le a tűzről, és fakanállal vágjuk falatokra.A "magyaros" változat:

Hozzávalók 8 főre (igen nagy tepsivel készítjük): 300 g búzadara, 6 dl tej, 15 dkg vaj, 1 citromból nyert citromhéj, 5 db tojás, 7 dkg cukor, 5 dkg porcukor.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...