Ez az oka, hogy újra húsos lesz a világ legismertebb három Michelin-csillagos vegán étterme

Négy vegán év után visszakerül a hús a világ egyik legismertebb Michelin-csillagos éttermének, a New York-i Eleven Madison Parknak menüjére.

Túl sok zöldbe került a három Michelin-csillagos Eleven Madison Parknak a vegán menü. Mármint zöldhasúba. Daniel Humm séf 2021-es erkölcsi és kreatív fordulatának köszönhetően a többször is a világ legjobb éttermének választott Eleven Madison Park lett az első olyan vegán étterem, amely kiérdemelte a három Michelin-csillagot, mostanra azonban egyértelművé vált, hogy bár progresszív volt az elgondolás, üzletileg nem a legkifizetődőbb. „Nehéz 30 embert rávenni, hogy eljöjjön egy üzleti vacsorára egy növényi alapú étterembe” – nyilatkozta Daniel Humm a New York Timesnak.

Daniel Humm
Ismét húsos lesz a világ legismertebb három Michelin-csillagos vegán étterme

Az elmúlt négy évben a növényi alapú luxus templomaként aposztrofált étterem október 14-től dupla menüt vezet be, vagyis a vegán mellé egy válogatott állati fehérjéket tartalmazó ételsor is párosul. Ez azt is jelenti, hogy visszatér a hírességek által is gyakran látogatott EMP híres mézes-levendulás kacsája.

„Nagyon hittem a mindent bele megközelítésben, de nem vettem észre, hogy ezzel kizárunk embereket. Kicsit aggódom, hogy azt fogják mondani:

Ó, ez egy álszent’, de tudom, hogy a növényi alapú táplálkozás népszerűsítésének legjobb módja az, ha mindenki helyet kap az asztalnál

– nyilatkozta Humm a New York Timesnak.

Bár bizonyos körökben örömmel fogadták, amikor 2021-ben a COVID-járvány miatti lezárásokat követően teljesen növényi alapokra helyezték az Eleven Madison Park működését, sokaknak nem tetszett, hogy a pénzükért cserébe krumplit és „szárazföldi kaviárt” (tonburi) szolgáltak fel nekik. A pénzes vendégek távolmaradását pedig egy vendéglátóhely sem engedheti meg magának ebben a gazdasági helyzetben.

A váltás idején Humm azt mondta, hogy környezetvédelmi megfontolásból hozta meg ezt a döntést, mivel az állati eredetű élelmiszerek, különösen a vörös hús, a tejtermékek és a tenyésztett garnélarák a legmagasabb üvegházhatásúgáz-kibocsátással járó élelmiszerek az ENSZ adatai szerint. „Az élelmiszerek beszerzésének módja, az élelmiszerek fogyasztásának módja, a húsfogyasztás módja nem fenntartható” – mondta Humm akkoriban.

Hogy a hús visszatérése az Eleven Madison Park konyhájára együtt jár-e az állati eredetű élelmiszerek fenntartható(bb) beszerzésével és fogyasztásával – például csak szabad tartású és ökológiai termékek –, egyelőre nem világos. Mindenesetre a vegán közvéleményt megrázta a hír, és sokan csalódottságukat fejezték ki a fejlemények hallatán.

Sajnálatos. Csalódott vagyok… Az állatok érdekeit nem veszik figyelembe

 – nyilatkozta a New York Postnak Gene Baur, a Farm Sanctuary érdekvédelmi csoport elnöke és társalapítója.

Azonban az Eleven Madison Park mostani bejelentése összecseng a globális trendekkel. Sajnos idén nyáron nálunk is több vegán étterem végleg lehúzta a rolót: az EPOCH után néhány napja a Kozmosz Vegán Étterem is végleg búcsút intett.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...