Elhunyt Horváth Rozi, a híres magyar fűszermárka névadója

86 éves korában elhunyt Horváth Rozi, a márka névadója. Horváth Rozi szívét-lelkét beleadta az általa készített fűszerkeverékekbe és sok családi asztalt különlegessé tévő receptjeibe.

Horváth Rozi Tolmácson született Drozgyik Ilona néven, 1939-ben. Mindenki számára ismerősen csengő nevét később férjétől, Horváth Lajostól kapta becenévként. Eredetileg divattervező szeretett volna lenni, de rajztudását ezen a területen nem tudta kamatoztatni, mert nem indult a kiszemelt textiltervező szak a főiskolán. A kezdetekben dolgozott porcelánfestőként, műszaki rajzolóként - olvasható a márka Facebook-posztjában.

Az életébe házasságkötése hozta a fordulatot, mivel férjét munkája miatt elkísérte Észak-Afrikába, Algériába. Itt ismerte meg a fűszereket és a francia nyelvet, szívesen kísérletezett különleges fűszerek párosításával, és ekkor „vált igazi háziasszonnyá”, méghozzá egy francia szakácskönyv segítségével. 1974-ben tértek haza.

1985-ben férje egyik barátja látogatta meg őket, amikor is a konyhában a fűszerpolc leszakadt. Az ezt követő szóváltás hozta az ötletet Ilona számára, hogy fűszerekkel foglalkozzon. Ezután nem sok idő telt el, és 1993-ban saját márkája is elindult.

Horváth Rozi
Horváth Rozi (1939-2025)

Tévéműsorok, könyvek és videokazetták követték a fűszereket, Ilona 2002-ben vonult nyugdíjba. Az ezt követő időszakot az utazásnak, kísérletezésnek, könyvírásnak szentelte.

Horváth Rozi és Kaszás Géza az RTL Klub Receptklub című műsorában, a 2000-es évek elején.
Horváth Rozit a magyar háztartásokban fűszerei és praktikái miatt ismerték

2003-ban a Magyar Hírlap által kiadott 50 legsikeresebb nő listán is helyet kapott. Nyugodjék békében!


Még több friss cikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek