A hét szakácsa: Éva házias konyhája

E heti kiemelt szakácsunknak, Évának a kelt tészta sütése okozta a legnagyobb problémát. Németországba költözése után gyorsan megoldódott a helyzet, nézzétek sütialkotásait!

Meglepődtem, amikor olvastam az emailt, amiben érkezett a felkérés, legyek én a hét szakácsa. Örömmel válaszoltam is, hogy amint időm lesz, írok magamról. Aztán a gondolatok röpködtek a fejemben, hogyan is kezdjem el, mit is írhatnék magamról.Majd jött a fölismerés, hogy fotóm sincs, mert mindig kihúzom magam a fotózás alól, vagy éppen én vagyok a fotós, így azt is kellett még készítenem - emiatt egy kicsit elhúzódott a cikk megszerkesztése.

Éva házias konyhája szakács

Fiatalkoromban egyáltalán nem érdekelt a főzés. A Badacsony lábánál egy Balaton-parti kis településen nőttem föl, anyukám sokszor tevékenykedett különböző üdülőkben,mint szakácsnő. Így Ő elkényeztetett bennünket a testvéreimmel együtt a sok finomsággal, nagyon ízletesen főzött.

Ezeket olvastad már?

19 éves voltam, amikor végleg elköltöztem a szülői háztól, akkor kezdtem főzőcskézni egy szakácskönyv segítségével, kisebb nagyobb sikereket elérve. Mindig azokat az ízeket próbáltam az ételeimben visszahozni, amit otthon, a szülői házban megszoktam.Soha nem felejtem el az első galuskám, amit készítettem gombapaprikással - nagy meglepetésemre átfolyt a szaggatón, annyira híg volt. Ott álltam döbbenten, és néztem a fazék alját, amiben egy halom egybefüggő galuskatészta volt.Majd a lekváros bukta is hasonlóan sikerült: megkérdezték tőlem, mit sütöttem, mert finomnak finom, de nem ismerik, annyira lapos lett. Aztán belejöttem, kaptam dicséreteket is, de a kelt tésztáim továbbra is sikertelenek maradtak.

Ezeket olvastad már?

Mikor ideköltöztem a férjemhez Németországba, egy lisztes zacskón rátaláltam egy mákos fonott kalács receptjére, és végre SIKERÜLT a kelt tésztám is. Már a lekváros bukta sem lett többé lapos, sőt!A főzés szeretete akkor kezdődött igazán, amikor megszületett a lányom. Akkor már egy igazi család voltunk, és természetesen szerettem volna mindenféle finomsággal kényeztetni őket - úgy, ahogy a szülői házban anno én is megkaptam.

Ezeket olvastad már?

A megszokott magyaros ételeket készítem, de szívesen kipróbálom különböző országok ételeit, és ha vendégeink vannak, ők is tesztalannyá válnak. Többször meglepem őket valamilyen újdonsággal.A lányom mára már egyetemre jár, távol a szülői háztól, de ő is ugyanúgy keresi a hazai ízeket. Többször fölhív telefonon: "Anyu, ezt hogyan főzöd? De pontosan írd le, hogy olyan legyen mint a tiéd!" - mert mindig az a finom amit anyu főz. De ezzel minden gyerek így van, szerintem.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek