Háztartástan: gríz mindig legyen otthon!

Búzadara (gríz) mindig legyen otthon! Ha nincsen otthon búzadara, nem tudunk se tejbegrízt, se túrógombócot, se grízfelfújtat,se pirított grízt készíteni. Ez nem lenne jó, és a gyerekek is szomorúak lennének. A búzadarát, a liszthez hasonlóan, jól záródó dobozban, üvegben érdemes tartani.

A búzadara felhasználásakor mindig figyeljünk arra, hogyan dagad. Ez azért fontos, mert a búzadarának a dagadáshoz két dolog kell, folyadék és idő. Váratlanul sok folyadékot tud magába szívni, és váratlanul sokáig képes dagadni. Adjuk meg neki az időt és a folyadékot is, különben megégett, száraz grízes ételünk lesz. Különösen fontos erre figyelni a túrógombócnál, nem véletlenül írja mindegyik recept, hogy hagyjuk állni pár órát (akár fél napot) a tésztát. Ha pedig darát főzünk, soha ne hagyjuk magára, kevergessük, és ennek eredményeként, sima lesz és csomómentes.

  1. Főzzünk egy liter tejből sűrű tejbegrízt. Vagyis sűrűbbet, mint amilyet a menzán kaptunk gyerekkorunkban (és mindenképpen csomótlanabbat is). Ez utóbbit úgy érjük el, hogy a tejet először megmelegítjük és amikor már nem szívesen tennénk bele az ujjunkat, de még nem forr, na, akkor lódítsuk bele szépen azt a kb. 10 evőkanál (nem púpozott) grízt. És akkor 10 percig nem érünk rá semmire, mert keverünk. Tényleg ne hagyjuk ott egy pillanatra sem.
  2. Ha készen van, beledobunk 5-10 dkg vajat (ehhez sem kell mérleg, minél többet teszünk, annál krémesebb lesz, de 5 dkg már elég).
  3. Teszünk bele cukrot, olyan 5 evőkanállal.Én nem szeretem túl édesen, de ez ugye ízlés kérdése. Hozzáadunk mégegy csomag vaníliás cukrot és kevés reszelt (bio)citromhéjat.
  4. És most jön a neheze: szétválasztunk 5-6 tojást (ínséges időkben is legalább 4-et), a sárgáját a tésztához keverjük (ne legyen forró eddigre a tejbegríz) és a fehérjét keményre verjük, majd azt is hozzákeverjük óvatosan.
  5. Alaposan kivajazott, prézlizett tepsibe rakjuk és közepesen meleg sütőben (175 fok) megsütjük (kb. 45 perc).
  6. Ha készen van (tűpróbával ellenőrizzük), elzárjuk a sütőt és 5 percig még bent hagyjuk, így nem biztos, hogy összeesik. De ha össze is esne, finomnak finom lesz, különösen, ha házi sárgabarack-, eper-, málna- stb. dzsemmel (hígabb, mint a lekvár) kínáljuk.

Hozzászólások (1)

Németi Olga

A gríz tényleg nagyon hasznos. Nekem múltkorjában "sikerült" olyan grízt vennem, ami úgy nézett ki, mint valami darás liszt...ki is kerekedett a szemem, mert még sosem láttam ilyet.Sajnos tök használhatatlan volt. Beleszórtam a meleg tejbe, és akárhogy kevertem, akármivel, olyan csomós lett, hogy csak pislogni tudtam. A grízgaluska készítésnél is elmondtam pár imát, dehát az se lett bel?le az igazi. Remélem ez a túl?rölt állapota a gríznek nem valami trendiség, hanem szimplán elszúrták a malomban?

Címlapról ajánljuk

További cikkek