Háztartástan: gríz mindig legyen otthon!

Búzadara (gríz) mindig legyen otthon! Ha nincsen otthon búzadara, nem tudunk se tejbegrízt, se túrógombócot, se grízfelfújtat,se pirított grízt készíteni. Ez nem lenne jó, és a gyerekek is szomorúak lennének. A búzadarát, a liszthez hasonlóan, jól záródó dobozban, üvegben érdemes tartani.

A búzadara felhasználásakor mindig figyeljünk arra, hogyan dagad. Ez azért fontos, mert a búzadarának a dagadáshoz két dolog kell, folyadék és idő. Váratlanul sok folyadékot tud magába szívni, és váratlanul sokáig képes dagadni. Adjuk meg neki az időt és a folyadékot is, különben megégett, száraz grízes ételünk lesz. Különösen fontos erre figyelni a túrógombócnál, nem véletlenül írja mindegyik recept, hogy hagyjuk állni pár órát (akár fél napot) a tésztát. Ha pedig darát főzünk, soha ne hagyjuk magára, kevergessük, és ennek eredményeként, sima lesz és csomómentes.

  1. Főzzünk egy liter tejből sűrű tejbegrízt. Vagyis sűrűbbet, mint amilyet a menzán kaptunk gyerekkorunkban (és mindenképpen csomótlanabbat is). Ez utóbbit úgy érjük el, hogy a tejet először megmelegítjük és amikor már nem szívesen tennénk bele az ujjunkat, de még nem forr, na, akkor lódítsuk bele szépen azt a kb. 10 evőkanál (nem púpozott) grízt. És akkor 10 percig nem érünk rá semmire, mert keverünk. Tényleg ne hagyjuk ott egy pillanatra sem.
  2. Ha készen van, beledobunk 5-10 dkg vajat (ehhez sem kell mérleg, minél többet teszünk, annál krémesebb lesz, de 5 dkg már elég).
  3. Teszünk bele cukrot, olyan 5 evőkanállal.Én nem szeretem túl édesen, de ez ugye ízlés kérdése. Hozzáadunk mégegy csomag vaníliás cukrot és kevés reszelt (bio)citromhéjat.
  4. És most jön a neheze: szétválasztunk 5-6 tojást (ínséges időkben is legalább 4-et), a sárgáját a tésztához keverjük (ne legyen forró eddigre a tejbegríz) és a fehérjét keményre verjük, majd azt is hozzákeverjük óvatosan.
  5. Alaposan kivajazott, prézlizett tepsibe rakjuk és közepesen meleg sütőben (175 fok) megsütjük (kb. 45 perc).
  6. Ha készen van (tűpróbával ellenőrizzük), elzárjuk a sütőt és 5 percig még bent hagyjuk, így nem biztos, hogy összeesik. De ha össze is esne, finomnak finom lesz, különösen, ha házi sárgabarack-, eper-, málna- stb. dzsemmel (hígabb, mint a lekvár) kínáljuk.
Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!