A házi burger az igazi!

A hamburger az egyik legismertebb gyorsétel. Mutassuk meg gyermekeinknek, hogy milyen finom a házi gyártású szendvics!

A gyorséttermekben kapható szendvicsek addiktív ízére sokan teljesen rá tudunk kattanni. A felsős általános iskolások és gimnazisták bandákba verődve járnak hamburgerezni… és most már hozzánk is beférkőzött a délutáni barátnőzős-kajálás. Gyakori, hogy nagylányom suli után felhív, és közli: "Megyek haza tanulni, de előtte beugrunk az osztálytársammal hamburgerezni."

Nem vagyok álszent, félévente egyszer én is megkívánom. Akkor meg is veszem magamnak, sőt még sültkrumplit és kólát is rendelek hozzá, hogy kerek legyen a dolog. Olyankor eszméletlenül jól tud esni. Aztán később nagyon rosszul leszek, de már ismerem a dolog hatásmechanizmusát. A rosszullét gyorsan elmúlik, pár hónap múlva már nem is emlékszem az egészre, és fél év elteltével újból sorba állok egy burgerért.

Karibi burger recept

Szóval ez a gyorskajáldába járó fruskacsapat döbbentett rá arra, hogy meg kell mutatnom gyermekeimnek: az otthoni burger a legfinomabb a világon! Először sima sajtosat készítettem. Nagyon jól sikerült, de a belekerülő mustár és ketchup valahogy más ízt adtak a húsnak. Ekkor jött a felismerés, hogy a legmenőbb éttermekben is szokott lenni ilyen-olyan nemzeti burger, akkor én miért ne csinálhatnék otthon hasonlókat.

Az olasz változat nem volt kérdéses: ebbe parmezános bundában utazó csirkemell került. Mozzarella kalapban ült be egy ciabattába, és paradicsom pesto sálat tekertünk a nyakába. Az igazi nagy áttörést mégis a karibi marhaburger hozta: a húspogácsát reszelt sárgarépa és lilahagyma ízesítette és varázsolta puhává. A gyönyörű öntet színeit az ananász, a lilahagyma, a chili és a koriander adták. Végül, de nem utolsó sorban a házilag készült sültkrumpli sem hiányozhatott a tálakról.

Olaszos burger

Grillsütőn biztosan még finomabb variációk készülhettek volna, de így is imádjuk a házi hamburgert. Az egzotikus változatot először azért készítettem el, mert a recept szerint van benne sárgarépa, ami nálam mindig elmaradhatatlan hozzávalója a húspogácsának. Mostanra viszont a korianderes-lime-os öntet vette át a vezető szerepet. Emiatt kötelező újból és újból nekiveselkedni, egyszerűen mennyei. A gyerekek közül ugyan van olyan, aki a koriander ízét a mosóporral hozza kapcsolatba, a másik pedig a csípőset nem szereti, úgyhogy a szószból három variáció készült: egy petrezselymes, egy chilimentes és egy mindent bele változat. Úgy szép az élet, ha zajlik.

Jövő héten húsvéti csokis desszertkrémet készítek, addig is faljuk inkább a házilag készült burger-variációkat!

Gréti

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a ChefParade biztosította.

Címlapról ajánljuk

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!

Nosalty

További cikkek

31 gyönyörű étel, amit mindenképpen készíts el idén márciusban

Végre itt a március, a (naptári) tavasz első napjai, egyre tovább van világos esténként, a madarak csicseregnek hajnalban, a zöldség- és gyümölcskínálat nőttön nő és színesedik, sőt, idén erre a hónapra esik a nőnap és március 15-e mellett a húsvét is! Erre az időszakra tehát ennek tudatában mutatjuk a legszebb receptjeinket.