Hanuka, a fény ünnepe

Hanuka ünnepének alkalmából a Kóser de Finom bloggerei vendégeskednek nálunk. A fény ünnepének történetét és ehhez kapcsolódóan a latkesz receptjét osztják meg velünk. 

A hanuka a fény ünnepe a zsidóságban. Az ünnep eredete a Makabeus felkeléshez vezethető vissza, amikor a szír-görögök tisztátalanná tették a Templom olajkészletét, de a maradék egy napra elegendő olaj még nyolc napig égett. Ennyi időbe telt ugyanis, hogy új, már rituálisan tiszta olajat tudjanak előállítani. Hanukakor tehát az újjáépülésbe vetett hitet, a szentély megtisztítását és a nyolc napig égő olaj csodáját ünnepeljük a zsidóságban. Kicsit lazább formában, de szintén erről a történetről énekel Matitsyahu is, a híres amerikai haszid reggae énekes is, tavalyi hanukai számában. Jajj, már napok óta ezt hallgatjuk az irodában, függőséget okoz, mint a fánk, csak ettől nem hízunk meg.

Szóval, ha el tudunk szakadni Matitsyahutól, akkor sütünk valami finomat, természetesen fánkot vagy latkeszt. Mivel a nyolc napig égő olaj csodája a zsidó gasztronómiára is hatást gyakorolt, ezalatt az egy hét alatt az ételek olajjal készülnek vagy olajban sülnek. A latkesz – magyarul lepcsánka, görhöny stb.. az egyik legismertebb hanukai étel, és meglepően sok formában készíthető. Mi, az alábbiakban néhány latkesz variációt osztunk meg veletek.

Latkesz

Latkesz a Kóser de Finom bloggereitől

Ezt a receptet Chájá férje, rav Klauzáler szokta készíteni, szóval kedves urak, nincsen kibúvó, gyors, finom vacsorát tudnak készíteni a családnak. Én azt külön szeretem a latkeszben, hogy az egész család részt vehet a készítésben, szerintem nincs olyan gyerek, aki ne élvezné a különböző színű sűrű tészták kézzel való „összemancsolását”, csak az olajban sütésnél kell vigyázni.

A tököt egy tálba reszelem, sózom borsozom, és hagyom egy kicsit állni. Kb. 5 perc múlva kinyomkodom a levét. A hagymát és a burgonyát megtisztítom és hozzáreszelem, majd összekeverem annyi sütőporos liszttel amennyivel palacsinta tészta sűrűségű masszát kapok, hozzáadom a tojást és végül ízesítem. Egy nagyobb serpenyőbe olajat melegítek. Én két evőkanállal szoktam kis fánkokat készíteni, de van aki jobban szereti a lapos változatot. Szóval tetszőleges formában, mindkét felét pirosra sütöm. Fűszeres tejföllel, sajtszósszal tálalom. A receptben megtaláljátok a céklás és a zellerles latkesz hozzávalóit is.

חג חנוכה שמח

Boldog Hanukát és jó étvágyat mindenkinek!

A Latkesz receptjét itt mentheted el

A Kóser de Finom blogot itt találod

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Inkább az ára számít egy terméknek, mint a minősége

Az Auchan szakértői szerint manapság egyre inkább az ár számít, amikor édességet vásárolunk az ünnepekre. A fogyasztói kosárba jellemzően kevesebb termék kerül a tavalyi évekhez képest, és az előre elkészített csomagok és díszkosarak helyett is a vásárlók inkább maguk állítják össze az édességcsomagokat. Egyre népszerűbbek a sajátmárkás és a kimért termékek.

Nosalty

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.