Grillezz egészségesen!

Reméljük, most már visszafordíthatatlanul itt a nyár, beizzíthatjuk a grillsütőnket. Bár alapvetően a grillételek egészségesek, 1-2 dologra azért érdemes itt is odafigyelni!

Megkezdődött a június, szerencsére az időjárás is lépést tart a naptárral, most már semmi sem tarthat vissza minket a grillezéstől. Akár a kertben, a telken, az erkélyen vagy a teraszon, grillezni mindenhol jó - azt a plusz ízt, amit ilyenkor kap az étel, semmi nem pótolhatja.

Amellett, hogy a kerti partik során finom ételeket készíthetünk, a grillen készült ételek egészségesek is lehetnek. Persze csak ha odafigyelünk 1-2 kényes pontra.

1. Ne égessük (nagyon) oda!

A grillezés során pirosas-barnás elszíneződések formájában jelentkező csodás ízű részek, az ún. pörzsanyagok adják a kerti sütögetés lényegét. De vigyázzunk, azért ne legyen minden fekete! Ha túl magas hőfokon sütjük a húst vagy a halat, nagyobb eséllyel képződnek rákkeltő vegyületek. Várjuk ki türelemmel a parazsat, süssük ételeinket a tárcsa szélén, és ne siessünk sehová!

2. Óvatosan a zsírral!

A zsíros húsrészekről lecsöppenő zsírcseppek fellángolhatnak, és hirtelen megégethetik a sülő húst (ld. 1-es pont). Ennek elkerüléséhez választhatunk sovány húsrészeket (de akkor nagyon figyeljünk, hogy ne cipőtalp legyen a végeredmény), vagy eltávolíthatjuk a jól leválasztható zsíros részeket. Ha viszont azok közé tartozunk, akik ragaszkodnak az ízletesre sülő zsírosabb részekhez, akkor az 1-es pont szerint süssük ételeinket a rács szélén, parázs felett.

3. Pácoljunk!

A maximális íz érdekében pácoljuk be a húsokat. A csirkét elég 1-2 órával a grillezés előtt, a sertéshúsokat érdemes már előző este a pácba tenni. Egyes kutatások szerint a páclevek, különösen az ecetes, citrom-/lime-leves változatok használatával tovább csökkenthető a rákkeltő anyagok képződésének esélye.

4. Zöldséget a rácsra!

A zöldségek esetében - amellett, hogy vitaminokban, élelmi rostokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag, színes, egészséges alapanyagok - kisebb a rákkeltő anyagok keletkezésének valószínűsége.

5. Batyuzzunk!

Jó megoldás a batyuban sütés, akár tehetünk egy adagba egyszerre zöldséget, húst, fűszereket is, ekkor az alapanyagok íze átjárja egymást, és így még különlegesebb ízeket kaphatunk, ráadásul közvetlen hő sem éri a hozzávalókat.

6. Tisztítsunk!

Persze ha a vége felé jár a buli, akkor senkinek sincs kedve a takarítással foglalkozni, pedig fontos, hogy a grillrácsunk a következő felhasználás előtt tiszta legyen, különben a ráégő anyagok további rákkeltő vegyületek felszabadulásához vezethetnek. Ne sajnáljuk azt a pár percet, egy grillkefével, súrolószivaccsal nem tart sokáig a takarítás!

(via)

Címlapról ajánljuk

Így hatnak a színek az érzelmeinkre és az egyéniségünkre

A színek képesek érzelmeket kiváltani és meghatározni a hangulatunkat. Bátran állíthatjuk, hogy egyéniségünk társalkotói. Színek. A divat alapelemei, születésünk napjától velünk vannak, és a pszichológusok szerint óriási hatással vannak a napi hangulatunkra. Mégis joggal kérdezzük: mi a kapcsolat a színek és az érzelmek között? A jól megválasztott színek növelik önbecsülésünket? Hogyan kombinálhatjuk őket az öltözködésben, hogy időtálló ruhatárat hozzunk létre?

Nosalty

További cikkek