Undorodunk tőlük, növényeink mégis imádni fogják őket

Rossz beidegződés, hogy felsikoltunk, ha meglátjuk, pedig irtó hasznos állat. És a kertnek, a növényeknek, a talajnak és a terményeknek is használnak. Komposztáljunk egyszerűen, gilisztákkal!

Nemcsak a talaj, de a növények minőségét is javítja a kerti komposzt, amellett, hogy a konyhai és növényi hulladékot is felhasználhatjuk vele. Ahhoz viszont, hogy az eredmény még jobb, a komposztálási folyamat pedig gyorsabb legyen, egyre több kertész vet be gilisztákat - írja a Hellovidék.

A giliszták 2-3 évig élnek, és folyamatosan esznek

Telepítsünk a komposztládába gilisztákat!

A giliszták örülni fognak, mert szívesen megeszik a mi hulladékunkat, a talajunk és a terményeink pedig egészségesebbek lesznek. A giliszták 2-3 évig élnek, folyamatosan esznek, szaporodnak, és közben komposztot készítenek az élelmiszerhulladékból, melyben a baktériumok és mikrobák száma közel tízezerszerese lesz a normál komposzthoz képest.

Íme a gilisztákkal, férgekkel való komposztálás szabályai

1.) Szükségünk van egy szellőzőlyukakkal ellátott komposztálótartályra, de lehet egy láda vagy egy nagyobb műanyagdoboz is, a gilisztafarm méretétől függően

Tudtad?

Egy 1-2 főből álló háztartás kb. heti 2 kg szerves hulladékot termel, a giliszták 1 négyzetméternyi felületen pedig 0,5 kg-ot képesek feldolgozni.

2.) A féregládát béleljük ki: jó lehet az avar, de akár a karton is. Tegyük bele földet, és ügyeljünk arra, hogy mindig nedves legyen!

3.) Húst sose rakjunk a komposztba, mert büdös lesz, és a férgek sem eszik meg könnyen: zöldségek, gyümölcsök, falevelek, tojáshéj, ezek jöhetnek.

Szuper minőségű komposztot készítenek az élelmiszerhulladékból

Na de milyen gilisztát válasszunk?

A legalkalmasabb faj a komposztáláshoz a vörös trágyagiliszta (Eisenia fetida) és a vöröslő giliszta (Lumbricus rubellus). Ezek kizárólag lebomló szerves anyagokkal táplálkoznak, a legjobban akkor érzik magukat, ha fénytől elzárva, 10°C és 27°C között, megfelelően nedves (de nem túl nedves!), oxigéndús környezetben tartjuk őket.

Forrásunk volt.


Még több kerti tipp itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek