Francia húsleves: mi fán terem az amacs?

E heti gasztrobloggerünk, Lúdanyó, a francia húsleves titkait osztja meg veletek. Ha kíváncsiak vagytok, hogy Európa ínyencei hogy készítik a vasárnapi kedvencet, tartsatok velünk!

Serge emlékére

A Pot-au-feu (szó szerint fazék a tűzön), a franciák húslevese, más, mint a magyar változat. A lényeg a hús és a zöldségek, maga a lé nem annyira fontos. A receptet Serge-től, egy nagyon kedves francia fiútól tanultam. Serge egyszer meghívott minket egy saját készítésű francia vacsorára, ahol Pot-au-feu-vel várt minket. A vacsora nagyon ízlett mindenkinek, persze elkértem a receptet is. Vacsora közben beszélgettünk, főleg magyarul, mert Serge lelkesen tanulta a magyar nyelvet. Egyszer csak megszólalt Serge és megkérdezte, hogy mi az az amacs? Amacs?? Értetlenül meredtünk rá, biztosan félreértett valamit. Serge folytatta tovább, a szó első felét érti, tudja, hogy mi az a szörp, de a másik fele nem világos, amacsról még nem hallott, pedig kereste már egy csomó szótárban is. Magyar mesekönyveket is olvasott Serge, hogy fejlessze a szókincsét és éppen a Pom-Pom meséi volt soron.

A rovat korábbi cikkei itt >>

{ GALÉRIA = title:Pot%20au%20feu%2C%20a%20francia%20h%C3%BAslevs, 0,1,3,2,4,5 }

Hozzávalók

  • Kb. 80-100 dkg marhahús (marhafartőből nagyon finom)
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 3-4 szál fehérrépa
  • 2 kicsi karalábé
  • 1 zeller
  • 1 közepes karfiol
  • 2 kis fej hagyma
  • pár szem krumpli
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, pár szem bors
  • a tálaláshoz: házi majonéz és francia mártás (3 ek olaj, 1 ek ecet, 1 kk mustár, só, bors, hagyma apróra vágva, petrezselyemzöld felaprítva)

Elkészítés

  1. A húst vágjuk öklömnyi darabokra, öntsük le forró vízzel és forraljuk fel. Ha felforrt, akkor öntsük le a húsról a forró vizet. Ettől az eljárástól lesz teljesen más a francia húsleves, mint a magyar. Serge szerint azért kell ezt csinálni, hogy a zsír és a faggyú leolvadjon a húsról. De ez a módszer azért is jó, mert a hús rostjai kívül összehúzódnak, a hús sokkal ízletesebb (igaz cserébe a leves viszont kevésbé) és egészen puha lesz, ennyire puha főtt marhahúst még nem is ettem.
  2. A leforrázott húst feltesszük főzni hideg vízben, hozzáadjuk a félbevágott répát, fehérrépát, hagymát, fokhagymát, zellert, karalábét, pár szem borsot és a sót.
  3. Ha a hús már majdnem jó, akkor adjuk hozzá a félbevágott krumplikat, a nagyobb rózsákra szedett karfiolt és főzzünk mindent puhára. Nagyjából 1-1,5 óra alatt készül el a leves.

Tálalás:

  1. Egy tálon rendezzük el a húst és a zöldségeket, a karfiolt pedig tegyük egy salátástálba és öntsük rá a francia mártást.
  2. Először együk meg a levest valamilyen tésztával, utána a húst a zöldségekkel és a házi majonézzel (ez a fogás megérdemli a házi majonézt, ne boltit használjunk hozzá) és a karfiolt. Nagyon finom, ünnepi étel.

Lúdanyó receptjei a NoSaltyn >>

Lúdanyó blogja >>

Lúdanyó blogja a Facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!