Francia húsleves: mi fán terem az amacs?

E heti gasztrobloggerünk, Lúdanyó, a francia húsleves titkait osztja meg veletek. Ha kíváncsiak vagytok, hogy Európa ínyencei hogy készítik a vasárnapi kedvencet, tartsatok velünk!

Serge emlékére

A Pot-au-feu (szó szerint fazék a tűzön), a franciák húslevese, más, mint a magyar változat. A lényeg a hús és a zöldségek, maga a lé nem annyira fontos. A receptet Serge-től, egy nagyon kedves francia fiútól tanultam. Serge egyszer meghívott minket egy saját készítésű francia vacsorára, ahol Pot-au-feu-vel várt minket. A vacsora nagyon ízlett mindenkinek, persze elkértem a receptet is. Vacsora közben beszélgettünk, főleg magyarul, mert Serge lelkesen tanulta a magyar nyelvet. Egyszer csak megszólalt Serge és megkérdezte, hogy mi az az amacs? Amacs?? Értetlenül meredtünk rá, biztosan félreértett valamit. Serge folytatta tovább, a szó első felét érti, tudja, hogy mi az a szörp, de a másik fele nem világos, amacsról még nem hallott, pedig kereste már egy csomó szótárban is. Magyar mesekönyveket is olvasott Serge, hogy fejlessze a szókincsét és éppen a Pom-Pom meséi volt soron.

A rovat korábbi cikkei itt >>

{ GALÉRIA = title:Pot%20au%20feu%2C%20a%20francia%20h%C3%BAslevs, 0,1,3,2,4,5 }

Hozzávalók

  • Kb. 80-100 dkg marhahús (marhafartőből nagyon finom)
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 3-4 szál fehérrépa
  • 2 kicsi karalábé
  • 1 zeller
  • 1 közepes karfiol
  • 2 kis fej hagyma
  • pár szem krumpli
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, pár szem bors
  • a tálaláshoz: házi majonéz és francia mártás (3 ek olaj, 1 ek ecet, 1 kk mustár, só, bors, hagyma apróra vágva, petrezselyemzöld felaprítva)

Elkészítés

  1. A húst vágjuk öklömnyi darabokra, öntsük le forró vízzel és forraljuk fel. Ha felforrt, akkor öntsük le a húsról a forró vizet. Ettől az eljárástól lesz teljesen más a francia húsleves, mint a magyar. Serge szerint azért kell ezt csinálni, hogy a zsír és a faggyú leolvadjon a húsról. De ez a módszer azért is jó, mert a hús rostjai kívül összehúzódnak, a hús sokkal ízletesebb (igaz cserébe a leves viszont kevésbé) és egészen puha lesz, ennyire puha főtt marhahúst még nem is ettem.
  2. A leforrázott húst feltesszük főzni hideg vízben, hozzáadjuk a félbevágott répát, fehérrépát, hagymát, fokhagymát, zellert, karalábét, pár szem borsot és a sót.
  3. Ha a hús már majdnem jó, akkor adjuk hozzá a félbevágott krumplikat, a nagyobb rózsákra szedett karfiolt és főzzünk mindent puhára. Nagyjából 1-1,5 óra alatt készül el a leves.

Tálalás:

  1. Egy tálon rendezzük el a húst és a zöldségeket, a karfiolt pedig tegyük egy salátástálba és öntsük rá a francia mártást.
  2. Először együk meg a levest valamilyen tésztával, utána a húst a zöldségekkel és a házi majonézzel (ez a fogás megérdemli a házi majonézt, ne boltit használjunk hozzá) és a karfiolt. Nagyon finom, ünnepi étel.

Lúdanyó receptjei a NoSaltyn >>

Lúdanyó blogja >>

Lúdanyó blogja a Facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...