Francia húsleves: mi fán terem az amacs?

E heti gasztrobloggerünk, Lúdanyó, a francia húsleves titkait osztja meg veletek. Ha kíváncsiak vagytok, hogy Európa ínyencei hogy készítik a vasárnapi kedvencet, tartsatok velünk!

Serge emlékére

A Pot-au-feu (szó szerint fazék a tűzön), a franciák húslevese, más, mint a magyar változat. A lényeg a hús és a zöldségek, maga a lé nem annyira fontos. A receptet Serge-től, egy nagyon kedves francia fiútól tanultam. Serge egyszer meghívott minket egy saját készítésű francia vacsorára, ahol Pot-au-feu-vel várt minket. A vacsora nagyon ízlett mindenkinek, persze elkértem a receptet is. Vacsora közben beszélgettünk, főleg magyarul, mert Serge lelkesen tanulta a magyar nyelvet. Egyszer csak megszólalt Serge és megkérdezte, hogy mi az az amacs? Amacs?? Értetlenül meredtünk rá, biztosan félreértett valamit. Serge folytatta tovább, a szó első felét érti, tudja, hogy mi az a szörp, de a másik fele nem világos, amacsról még nem hallott, pedig kereste már egy csomó szótárban is. Magyar mesekönyveket is olvasott Serge, hogy fejlessze a szókincsét és éppen a Pom-Pom meséi volt soron.

A rovat korábbi cikkei itt >>

{ GALÉRIA = title:Pot%20au%20feu%2C%20a%20francia%20h%C3%BAslevs, 0,1,3,2,4,5 }

Hozzávalók

  • Kb. 80-100 dkg marhahús (marhafartőből nagyon finom)
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 3-4 szál fehérrépa
  • 2 kicsi karalábé
  • 1 zeller
  • 1 közepes karfiol
  • 2 kis fej hagyma
  • pár szem krumpli
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, pár szem bors
  • a tálaláshoz: házi majonéz és francia mártás (3 ek olaj, 1 ek ecet, 1 kk mustár, só, bors, hagyma apróra vágva, petrezselyemzöld felaprítva)

Elkészítés

  1. A húst vágjuk öklömnyi darabokra, öntsük le forró vízzel és forraljuk fel. Ha felforrt, akkor öntsük le a húsról a forró vizet. Ettől az eljárástól lesz teljesen más a francia húsleves, mint a magyar. Serge szerint azért kell ezt csinálni, hogy a zsír és a faggyú leolvadjon a húsról. De ez a módszer azért is jó, mert a hús rostjai kívül összehúzódnak, a hús sokkal ízletesebb (igaz cserébe a leves viszont kevésbé) és egészen puha lesz, ennyire puha főtt marhahúst még nem is ettem.
  2. A leforrázott húst feltesszük főzni hideg vízben, hozzáadjuk a félbevágott répát, fehérrépát, hagymát, fokhagymát, zellert, karalábét, pár szem borsot és a sót.
  3. Ha a hús már majdnem jó, akkor adjuk hozzá a félbevágott krumplikat, a nagyobb rózsákra szedett karfiolt és főzzünk mindent puhára. Nagyjából 1-1,5 óra alatt készül el a leves.

Tálalás:

  1. Egy tálon rendezzük el a húst és a zöldségeket, a karfiolt pedig tegyük egy salátástálba és öntsük rá a francia mártást.
  2. Először együk meg a levest valamilyen tésztával, utána a húst a zöldségekkel és a házi majonézzel (ez a fogás megérdemli a házi majonézt, ne boltit használjunk hozzá) és a karfiolt. Nagyon finom, ünnepi étel.

Lúdanyó receptjei a NoSaltyn >>

Lúdanyó blogja >>

Lúdanyó blogja a Facebookon >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Hú, ez biztos nagyon finom! Imádom a húslevest, szerintem ez is nekem való, f?leg a sok zöldség miatt!! nyami! Hogyan tudnám lementeni a receptet?? köszönöm!!

Lúdanyó

Köszönöm, remélem, hogy ízleni fog :) Azt tudom javasolni, hogy másold át a recept részt egy doc file-ba és azt mentsd el.

Törölt felhasználó

"Serge emlékére" - együttérzésem. A recept nagyon jó, már csak ezért is kipróbáljuk egyszer.

Lúdanyó

Köszönöm, kedves vagy.

livcsi 75

A francia folyami hajón ahol volt szerencsém dolgozni,heti rendszerességgel fordult el? ez a leves.Ott a séf egész nap f?zte óriási kondérban.Az összetev?k is ezek voltak.Ott el?ször a levest szolgáltuk fel,tésztával,utána a húst szeletekre vágva,szép formára faragott burgonyával,savanyú uborkával,és durva szem? sóval a húson,mellé kevés tormamártással.Igaz nekünk a leves meg sem közelítette ízében a jól megszokott itthonit,de legalább hasonlított.Amúgy bátran készítse el bárki,otthon elkészítve azért más.:-)))))))

Törölt felhasználó

Nicsak! Egy ex-kolegina :) én is ennél a cégnél hajóztam :) de én nem szerettem ezt a menüt, mert a konyhán voltam és sok volt utána a csetres :))) minden külön-külön kistálakban volt felszolgálva.... Az íze teljesen más, mint a mi levesünk, személy szerint nekem a magyar jobban ízlik, de én is úgy voltam a hajón, hogy jobb híján ez is megteszi. A történet viszont nagyon aranyos! Lehet, hogy én vagyok a béna, de számomra nem derült ki, hogy végülis mi az az amacs?!

Lúdanyó

Örülök, hogy a kollégák egymásra találtak :) Ha a sz?rpamacs-ot felbontjuk szörp-re és amacsra, akkor van ilyen szó, ha sz?r-re és pamacs-ra, akkor nincs :) Idézet a meséb?l: "Pom Pom ült egy ágon. Hogy ki is Pom Pom? Hogy nem ismeritek? Ó, igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan! Bámulatosan tudja változtatni az alakját! Ha akarja, olyan, mint a sz?rpamacs vagy paróka vagy egyujjas, kifordított bundakeszty? vagy szobafest? pemzli, vagy papucs orrán pamutbojt. Most leginkább egy sz?rsapkához hasonlít, ahogy ül az ágon. Föl-le, föl-le jár, mivel egy kis szell? hintáztatja az ágat."

Törölt felhasználó

Minden világos! Tehát én voltam a béna :)))) Én szörp-ben gondolkodtam... de sehogy sem jött ki értelmes szó, mivel Pom Pom-ról nekem csak Gombóc Artúr és a csoki jut eszembe :) Köszönöm!

ari80

Ilyet én is ettem Párizsban rokonlátogatáson, és nagyon megdöbbentem a furcsa tálaláson, meg a hatalmas db talán póréhagymán amit hozzá kaptam. Nem túl udvariasan félretoltam, de a hús az nagyon finom volt a tormával.

livcsi 75

Kicsi a világ don-fr86! Azért ezt a levest leszámítva szeretjük a francia konyhát,habár pár ételt egész másképp készítünk itthon mint egy ilyen " úszó-büfén":-)Csak azt nem sikerült megfejtenem az ott töltött évek alatt hogy a többnyire francia vendégekb?l álló utasok mit szóltak ezekhez az ételekhez,mert némelyik köszön? viszonyban sem volt az eredeti verzióval.És sajnos a "séfnek" titulált illet? sem volt mindig a helyzet magaslatán,igaz egy ilyen hajón nincs is szükség rá, csak a süt? olvasztó programját ismerje.Aki tudott és szeretett f?zni az néha jót mosolygott az illet? szaktudásán.Bár azért néha felt?nt egy-két profi,akinek a kés is jobban állt a kezében.T?lük el lehetett lesni ezt-azt,amit igazából el is vár valaki egy "francia séft?l":-))))))

Címlapról ajánljuk

További cikkek