Francia falat: petrezselymes-lazacos quiche

E heti gasztrobloggerünk, Házisárkány, a franciák kedvenc pitéje, a quiche egy halas változatát mutatja be nektek. Aki szereti a halat, annak azért, aki pedig nem – ezt annak is ki kell próbálnia!

Nagyon szeretem a quiche-t, kevés praktikusabb ételt ismerek nála. Először is sokféle módon felhasználható: lehet, mondjuk salátával feldobva az ebéd főfogása, könnyű vacsora, kirándulás, piknikkosár megbecsült darabja, vagy például a szilveszteri büféasztal éke is. Rendkívül változatosan elkészíthető, mindenki találhat olyan tölteléket, ami a fogára való. Most egy lazacos változatot választottam, mert halat enni fontos, viszont nem mindig könnyű kitalálni, hogy milyen formában is kerüljön az asztalunkra. „Eltüntető” étel is lehet, a kötelező sajt-tejföl-tojás hármas mellé a legkülönfélébb alapanyagokat bele lehet tenni, ami a hűtőben akad, új értelmet adva létezésüknek. Gyors étel, elfoglaltaknak, vagy az időt a főzéstől sajnálóknak ideális, nagyobbacska gyermekek is megpróbálkozhatnak vele. A leveles tésztát manapság kinyújtva árulják, kis idő és a quiche kész is.

{ GALÉRIA = title:Petrezselymes-lazacos%20quiche, 0,1,2,3,4,5,6,7 }

Hozzávalók

  • 1 csomag leveles tészta
  • 15 deka füstölt lazac
  • 25 deka sajt
  • 25 deka tejföl
  • 3 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • őrölt szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • margarin a sütőtál kikenéséhez

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Egy fodrosszélű kerámiatálat vékonyan kikenünk margarinnal. A tésztát a tálba fektetjük. Egy éles késsel levágjuk a lelógó széleket és a leeső darabokkal kipótoljuk a réseket.
  2. Lereszeljük a sajtot.
  3. Apróra vágjuk a hagymát és a petrezselymet. Felszeleteljük, majd felkockázzuk a lazacszeleteket.
  4. Egy mélyebb tálban összekeverjük a sajtot a tejföllel. Hozzáadjuk a hagymát, a petrezselymet, a lazacot és a fűszereket. Sózni nem kell, a hal és a sajt önmagában is sós.
  5. A masszát beletöltjük a tésztával kibélelt sütőtálba.
  6. A quiche-t 175 fokon 30 percig sütjük.
  7. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

Szerencse, hogy a quiche-t igazán gyorsan el lehet készíteni, hiszen az embernek annyi dolga van, még vasárnap reggel is. Pedig olyan jó még a meleg ágyikóban összebújni, megbeszélni, amire a sietős hétköznap reggeleken nincs idő. Elmesélni, hogy mit mondott a Janka, mit válaszolt erre az Emma, hogy ki sírt az oltás miatt (mindenki, csak én nem!), milyen hajót fog építeni legóból a jövő hajómérnöke (torpedósat, „teriszkóppal”), hogy a fiúk már megint mit műveltek, hogy bárcsak sose jönne el az az idő, amikor majd kötélre kell mászni a tornaórán, hogyha megnyerjük a milliót, akkor ugye megvesszük a rendőrállomást (szintén lego). És közben az anyu és az apu csak cirógat és mosolyog. Bár örökké tartana, hogy együtt van a fészekben az egész család. De sajnos ennek is vége szakad egyszer, mert azt mondják a szülők, hogy ideje most már reggelit csinálni. Hát mit tehet ilyenkor az, aki mindössze 24 kiló? Teljes terjedelmével ráfekszik anyukájára és másfél hónapos némettudását összeszedve azt kiáltja: Klebstoff! (ragasztó).

Házisárkány főz blogja >>

Házisárkány főz a Facebookon >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ne haragudjatok, de nagy quiche rajongokent nekem furcsa, hogy egy gasztro cikkben elore csomagolt leveles tesztaval ajanljatok, mikozben kb. 3 perc osszegyurni a tesztat.

Törölt felhasználó

kedves nopara, van, amikor az a 3 perc sem áll rendelkezésre a tészta összegyúrásához, vagy éppen kedv, energia vagy ügyesség nincs hozzá. Nem hallottam róla, hogy a nosaltyban csakis mesterszakácsok receptjei jelenhetnek meg, vagy hogy mindent csakis házilag lenne szabad elkészíteni. S?t arról sem, hogy a quiche-rajongók igényeit kellene kielégíteni. Szerintem sokan vannak, akik annak örülnek, hogy ennyire egyszer?en és gyorsan tudnak egy finom ételt mondjuk a vacsoraasztalra adni egy fárasztó nap után. Hidd el, a többség nem fog neki állni gyúrni. Aki viszont azt szereti, biztosan rátalál majd a Te receptjeidre. Abban is csak reménykedni tudok, hogy a tésztaételeket kivétel nélkül házilag gyúrt tésztából készíted el, mert én meg nagy f?ttészta-rajongó vagyok. Neked is szép napot!

Törölt felhasználó

abszolut a gyors fozes partjan vagyok, a napi atlag 10 orai munka utan biztos nem allok neki orakat fozni. csak nekem fura, ha egy gasztro cikkben elore gyartott teszt van, amikor ezzel 3 percet lehet sporolni, de szived joga termeszetesen. kommentet vettem. ;))

Törölt felhasználó

Nagyon guszta,biztos kipróbálom. De a leírásban sajnos nem látom,hogy a tojásokat hogyan használjuk fel. Csak simán a masszába keverem? Vagy esetleg sárgája,fehérje külön? Köszönöm a segítséget!

Törölt felhasználó

A képek között megleltem a választ:)

java46

Én pedig már régen kacérkodom a quiche elkészítésével, de id?t spórolandó még soha nem rugaszkodtam neki. Pontosan az alap készítése miatt. Egy nagy lélegzettel könnyebbedtem meg, amikor látom, egyszer?síteni is lehet! Köszönöm!

atarkoi

Uhuu! Nagy sikere lett itthon, bar a kolbaszos valtozatot keszitettem el:)) hamarost kovetkezik a fustolt lazacos is, abbol mar rogton kettot kell csinalnom:)) Konnyu-gyors-szenzacios!!! Kosz

Címlapról ajánljuk

Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Nosalty

További cikkek

HETI MENÜ: házias fogások, amelyektől egy balatoni nyaralóban érzed magad

Lecsó kolbásszal, rántott hekk, főtt kukorica, lángos sok tejföllel vagy ducira töltött töltött paprika? Csupa-csupa nyári fogást hoztunk, amelyek a nagyi nyaralójában levő rezsón is simán összedobhatók! Ha pedig nem utaztok idén, legalább ezekkel a receptekkel nosztalgiázzatok! Finom lesz, ígérjük...főzzetek velünk jövő héten is!