Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia falat: petrezselymes-lazacos quiche

E heti gasztrobloggerünk, Házisárkány, a franciák kedvenc pitéje, a quiche egy halas változatát mutatja be nektek. Aki szereti a halat, annak azért, aki pedig nem – ezt annak is ki kell próbálnia!

Nagyon szeretem a quiche-t, kevés praktikusabb ételt ismerek nála. Először is sokféle módon felhasználható: lehet, mondjuk salátával feldobva az ebéd főfogása, könnyű vacsora, kirándulás, piknikkosár megbecsült darabja, vagy például a szilveszteri büféasztal éke is. Rendkívül változatosan elkészíthető, mindenki találhat olyan tölteléket, ami a fogára való. Most egy lazacos változatot választottam, mert halat enni fontos, viszont nem mindig könnyű kitalálni, hogy milyen formában is kerüljön az asztalunkra. „Eltüntető” étel is lehet, a kötelező sajt-tejföl-tojás hármas mellé a legkülönfélébb alapanyagokat bele lehet tenni, ami a hűtőben akad, új értelmet adva létezésüknek. Gyors étel, elfoglaltaknak, vagy az időt a főzéstől sajnálóknak ideális, nagyobbacska gyermekek is megpróbálkozhatnak vele. A leveles tésztát manapság kinyújtva árulják, kis idő és a quiche kész is.

Az elkészítéshez segítséget a képre kattintva kapsz >>

Hozzávalók

  • 1 csomag leveles tészta
  • 15 deka füstölt lazac
  • 25 deka sajt
  • 25 deka tejföl
  • 3 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • őrölt szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • margarin a sütőtál kikenéséhez

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Egy fodrosszélű kerámiatálat vékonyan kikenünk margarinnal. A tésztát a tálba fektetjük. Egy éles késsel levágjuk a lelógó széleket és a leeső darabokkal kipótoljuk a réseket.
  2. Lereszeljük a sajtot.
  3. Apróra vágjuk a hagymát és a petrezselymet. Felszeleteljük, majd felkockázzuk a lazacszeleteket.
  4. Egy mélyebb tálban összekeverjük a sajtot a tejföllel. Hozzáadjuk a hagymát, a petrezselymet, a lazacot és a fűszereket. Sózni nem kell, a hal és a sajt önmagában is sós.
  5. A masszát beletöltjük a tésztával kibélelt sütőtálba.
  6. A quiche-t 175 fokon 30 percig sütjük.
  7. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

Szerencse, hogy a quiche-t igazán gyorsan el lehet készíteni, hiszen az embernek annyi dolga van, még vasárnap reggel is. Pedig olyan jó még a meleg ágyikóban összebújni, megbeszélni, amire a sietős hétköznap reggeleken nincs idő. Elmesélni, hogy mit mondott a Janka, mit válaszolt erre az Emma, hogy ki sírt az oltás miatt (mindenki, csak én nem!), milyen hajót fog építeni legóból a jövő hajómérnöke (torpedósat, „teriszkóppal”), hogy a fiúk már megint mit műveltek, hogy bárcsak sose jönne el az az idő, amikor majd kötélre kell mászni a tornaórán, hogyha megnyerjük a milliót, akkor ugye megvesszük a rendőrállomást (szintén lego). És közben az anyu és az apu csak cirógat és mosolyog. Bár örökké tartana, hogy együtt van a fészekben az egész család. De sajnos ennek is vége szakad egyszer, mert azt mondják a szülők, hogy ideje most már reggelit csinálni. Hát mit tehet ilyenkor az, aki mindössze 24 kiló? Teljes terjedelmével ráfekszik anyukájára és másfél hónapos némettudását összeszedve azt kiáltja: Klebstoff! (ragasztó).

Házisárkány főz blogja >>

Házisárkány főz a Facebookon >>

Szólj hozzá!

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

atarkoi
atarkoi Fri, 2012-12-14 21:47

Uhuu! Nagy sikere lett itthon, bar a kolbaszos valtozatot keszitettem el:)) hamarost kovetkezik a fustolt lazacos is, abbol mar rogton kettot kell csinalnom:))
Konnyu-gyors-szenzacios!!! Kosz

evajahnke
java46 / evajahnke Thu, 2012-12-06 15:48

Én pedig már régen kacérkodom a quiche elkészítésével, de időt spórolandó még soha nem rugaszkodtam neki. Pontosan az alap készítése miatt. Egy nagy lélegzettel könnyebbedtem meg, amikor látom, egyszerűsíteni is lehet! Köszönöm!

Csipok
Csipok Wed, 2012-11-21 10:22

Nagyon guszta,biztos kipróbálom. De a leírásban sajnos nem látom,hogy a tojásokat hogyan használjuk fel. Csak simán a masszába keverem? Vagy esetleg sárgája,fehérje külön?
Köszönöm a segítséget!

nopara
nopara / nopara Mon, 2012-11-19 00:09

Ne haragudjatok, de nagy quiche rajongokent nekem furcsa, hogy egy gasztro cikkben elore csomagolt leveles tesztaval ajanljatok, mikozben kb. 3 perc osszegyurni a tesztat.

Anyul
Anyul / Anyul Fri, 2012-11-23 18:59

kedves nopara,

van, amikor az a 3 perc sem áll rendelkezésre a tészta összegyúrásához, vagy éppen kedv, energia vagy ügyesség nincs hozzá. Nem hallottam róla, hogy a nosaltyban csakis mesterszakácsok receptjei jelenhetnek meg, vagy hogy mindent csakis házilag lenne szabad elkészíteni. Sőt arról sem, hogy a quiche-rajongók igényeit kellene kielégíteni.
Szerintem sokan vannak, akik annak örülnek, hogy ennyire egyszerűen és gyorsan tudnak egy finom ételt mondjuk a vacsoraasztalra adni egy fárasztó nap után. Hidd el, a többség nem fog neki állni gyúrni. Aki viszont azt szereti, biztosan rátalál majd a Te receptjeidre.
Abban is csak reménykedni tudok, hogy a tésztaételeket kivétel nélkül házilag gyúrt tésztából készíted el, mert én meg nagy főttészta-rajongó vagyok.
Neked is szép napot!

nopara
nopara / nopara Tue, 2012-12-04 23:20

abszolut a gyors fozes partjan vagyok, a napi atlag 10 orai munka utan biztos nem allok neki orakat fozni. csak nekem fura, ha egy gasztro cikkben elore gyartott teszt van, amikor ezzel 3 percet lehet sporolni, de szived joga termeszetesen.
kommentet vettem. ;))