Ezek a legjobb magyar éttermek

A már az előző években is többször díjazott Michelin-csillagos budapesti Onyx étterem nyerte a 2015-ös az Év Étterme díjat a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjátadó gálán.

A nemzetközileg is elismert, a Gerbeaud-házban működő Onyx étterem Szulló Szabina és Széll Tamás vezette konyhája Magyarországon túlmutató sikereinek ékes bizonyítéka a Michelin-csillag - méltatta a zsűri a díjazott éttermet.

Széll Tamás az Év Szakácsteljesítménye Díjat is átvehette a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyen elért teljesítményéért. A séf a magyarországi döntőn kivívott győzelme után a májusi európai kontinensdöntőn képviseli az országot Budapesten.

A Dining Guide Év Étterme Díj idén már 12. alkalommal talált gazdára. A szakmai zsűri egész évben látogatta és pontozta az éttermeket: az értékelés az étterem hangulatától az alapanyagok minőségén és az ételek elkészítésén át a kiszolgálásig mindenre kiterjedt. Az így kialakult pontszámok átlagából született meg a végső sorrend.

A zsűri elnöke, Nicola Portinari nemzetközileg elismert, két Michelin-csillagos olasz sztárséf titokban tesztelte a legjobb húsz éttermet, ezután döntött arról, kinek ítéljék oda a legjobbnak járó díjat.

A top tízbe végül az Onyx után sorrendben a Costes, a Borkonyha, a Costes Downtown, a Salon, a Babel, az Arany Kaviár, a MÁK Bisztró, az Émile és az Alabárdos kerültek.

Az Onyx étterem csapata

Az év innovatív konyhájának a Sárközi Ákos vezette Borkonyhát, az év séfjének a Costesben dolgozó Palágyi Esztert választották. Az év ifjú séftehetsége az ESCA séfje, Fehér Gábor lett, az Év Legígéretesebb Étterme Díjat az Émile, az Év Street Food Díját a PolaPola kapta.

A Magyar Konyha szerkesztősége által odaítélt Év Termelője Díjat idén Sándor Tamás kézműves sajtkészítő, a tradicionális hegyvidéki sajtokat előállító mónosbéli Bükki Sajt képviselője, Balogh Nagy Erzsébet keleméri juhtenyésztő (Keleméri Báránykák), valamint Szabó György, a bükki füvesember, a Györgytea alapítója kapta. A díjakat Lévai Anikó, a gasztronómiai magazin szerkesztőbizottságának elnöke adta át.

A díjátadóval egy időben jelent meg az idei Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz. Az új pontozási rendszert követő kiadvány a TOP 100-as rangsor mellett több mint 200 további étteremről és street food helyről szolgál információval. Az étteremkalauz idén ismét tartalmazza majd a Street Food mellékletet, de listázza a budapesti vigalmi negyed legjobb helyeit is.

A 2016-os Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Top 10 étterem:

Onyx – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpárosCostes – Palágyi Eszter, séfBorkonyha – Sárközi Ákos, séfCostes Downtown – Miguel Viera, Tiago Sabarigo, séfekSalon – Wolf András, Fekete Antonio, séfekBabel – Lenk Zsolt, megbízott séfArany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfekMÁK – Mizsei János, séfÉmile – Kövér Gergely, séfAlabárdos – Kiss O’shea Dániel, séf

Különdíjak:

Év Szakácsteljesítménye Díj – Széll Tamás, OnyxZepter-Év Innovatív Konyhája Díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séfHennessy-Év Séfje Díj: Costes – Palágyi Eszter, séfTörley-Év Ifjú Séftehetsége Díj: ESCA – Fehér Gábor, séfBortársaság-Év Legígéretesebb Étterme Díj: Émile – Kövér Gergely, séfStaropramen-Év Street Food Díj: PolaPolaMagyar Konyha Az Év Termelője Díj:Sándor Tamás (Bükki Sajt)Balogh Nagy Erzsébet (Keleméri Báránykák)Szabó György (Györgytea)

A 2004-ben alapított Dining Guide-díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. 2005-ben a Fausto's, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte a fődíjat, majd 2007-ben ismét a Fausto's étterem kapta az elismerést. 2008-ban a Bock Bisztró, 2009-ben és 2012-ben a Costes, 2010-ben a Chateau Visz, 2011-ben és 2013-ban az Onyx, 2014-ben pedig a ZONA nyerte el az Év Étterme címet.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek