Ételnevet a gyereknek?

Manapság gyakran előfordul, hogy a szülők egy nem hivatalos névvel szeretnék megajándékozni újszülött gyermeküket. A külföldi sorozatok mellett az ételnevek is nagy kedvencek.

A múlt hét folyamán a sajtóban több helyen is feltűnt, hogy egy francia bíró nem engedélyezte a friss szülőknek, hogy gyermeküket Nutellának nevezzék. A bíró arra hivatkozott, hogy a gyermek érdekeivel ellenkezik, hogy a szülei olyan nevet adjanak neki, ami gúnyolódáshoz vagy kirekesztéshez vezethet. Bár az eset Európában történt, csokikrémről elnevezett babát még a névadás tekintetében jóval engedékenyebb Egyesült Államokban sem anyakönyveztek soha.

Olvastad már?

Ha ezt megnézed, biztos hogy örökre megutálod a virslit és a hot dogot!

Az Atlanti-óceán túlpartján sok olyan név adható, ami elsőre talán furcsának hangozhat. Az Apple, vagyis Alma már egész megszokott, a Rosemary, vagyis rozmaring pedig annyira régi és gyakori, hogy senkinek nem jutna eszébe gúnyolódni vele. Ha már a fűszernövényeknél tartunk - nemcsak Amerikában, de más angolszász országokban is népszerű férfinév a Basil, aminek jelentése bazsalikom. Külön érdekesség, hogy a Basil egy ősi görög-keleti név, és tulajdonképpen nem más, mint a Vazul angol megfelelője. A zöldeknél maradva személyes kedvencünk Kale - a főleg fiúknak adott, egyébként kellemesen csengő név angolul fodros kelt jelent.

Egyébként, ami azt illeti, mi sem panaszkodhatunk. Bár a magyar névadási törvények elég szigorúak, mégis minden évben bekerül egy-egy szokatlan név az utónévkönyvbe. Meglepő módon Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendenek az élelmiszernevek - különösen gyümölcsökről szeretjük őket elkeresztelni. Még csak azt sem mondhatjuk, hogy új jelenségről lenne szó - hogy is hívták Takácsék unokáját a szép emlékű Szomszédokban? Az Alma név ma már egész szolidnak számít, a sokkal újabb Eperke, Bodza, Málna, Gyömbér és Fahéj viszont inkább kelt feltűnést.

Olvastad már?

24 brilliáns konyhai kütyü és bigyó gyermeklelkű felnőtteknek

(via Time.com)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!