Elképesztő újítás a Texasi Egyetem jóvoltából: ivóvizet tudnak kinyerni levegőből és ételmaradékokból - írja a hvg.

A fejlesztés kulcsa: a biomassza
A biomassza ételmaradékokból vagy épp kagylóhéjból áll, melyet hidrogéllé alakítanak, ami képes vizet szűrni a levegőből.
Egy kilogrammnyi ételmaradékból akár napi 14 liter tiszta víz is kinyerhető.
Hogyan működik az eljárás?
Az eljárás során a maradékokat érzékenyebbé teszik a hőmérséklet-változásra, javítva a vízfelvevő és -tároló képességüket. Ez a hidrogél már szobahőmérsékleten is meg tudja majd kötni a levegőben levő nedvességet - ha pedig ezt enyhén felmelegítjük, tisztított víz keletkezik.
És ezt a hőmérsékletet megújuló forrásokból is el lehet érni, például napenergiából vagy ipari folyamatok hulladékhőjéből.
A módszer több okból is fenntartható:
- a hidrogélek biológiai úton lebomlanak
- könnyen hozzáférhetőek
- hulladékból lehet előállítani őket.
A kutatók azon dolgoznak, hogy az eljárás használatra kész, kereskedelmi forgalomba hozható eszközökben köszönhessen vissza.
Olvass még zöld témában: