Zseniális újítás: vizet csinálnak abból, amit eddig kidobtunk

Forradalmi megoldás lehet a fenntarthatóság elősegítésére és a vízhiányra a Texasi Egyetem újítása, mely meglepő, miből állít elő ivóvizet.

Elképesztő újítás a Texasi Egyetem jóvoltából: ivóvizet tudnak kinyerni levegőből és ételmaradékokból - írja a hvg.

Víz pohárban
Elképesztő: levegőből és ételmaradékból készítenek tiszta vizet

A fejlesztés kulcsa: a biomassza

A biomassza ételmaradékokból vagy épp kagylóhéjból áll, melyet hidrogéllé alakítanak, ami képes vizet szűrni a levegőből.

Egy kilogrammnyi ételmaradékból akár napi 14 liter tiszta víz is kinyerhető.

Hogyan működik az eljárás?

Az eljárás során a maradékokat érzékenyebbé teszik a hőmérséklet-változásra, javítva a vízfelvevő és -tároló képességüket. Ez a hidrogél már szobahőmérsékleten is meg tudja majd kötni a levegőben levő nedvességet - ha pedig ezt enyhén felmelegítjük, tisztított víz keletkezik.

És ezt a hőmérsékletet megújuló forrásokból is el lehet érni, például napenergiából vagy ipari folyamatok hulladékhőjéből.

A módszer több okból is fenntartható:

  • a hidrogélek biológiai úton lebomlanak
  • könnyen hozzáférhetőek
  • hulladékból lehet előállítani őket.

A kutatók azon dolgoznak, hogy az eljárás használatra kész, kereskedelmi forgalomba hozható eszközökben köszönhessen vissza.

Forrásunk volt.


Olvass még zöld témában:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...