Zseniális újítás: vizet csinálnak abból, amit eddig kidobtunk

Forradalmi megoldás lehet a fenntarthatóság elősegítésére és a vízhiányra a Texasi Egyetem újítása, mely meglepő, miből állít elő ivóvizet.

Elképesztő újítás a Texasi Egyetem jóvoltából: ivóvizet tudnak kinyerni levegőből és ételmaradékokból - írja a hvg.

Víz pohárban
Elképesztő: levegőből és ételmaradékból készítenek tiszta vizet

A fejlesztés kulcsa: a biomassza

A biomassza ételmaradékokból vagy épp kagylóhéjból áll, melyet hidrogéllé alakítanak, ami képes vizet szűrni a levegőből.

Egy kilogrammnyi ételmaradékból akár napi 14 liter tiszta víz is kinyerhető.

Hogyan működik az eljárás?

Az eljárás során a maradékokat érzékenyebbé teszik a hőmérséklet-változásra, javítva a vízfelvevő és -tároló képességüket. Ez a hidrogél már szobahőmérsékleten is meg tudja majd kötni a levegőben levő nedvességet - ha pedig ezt enyhén felmelegítjük, tisztított víz keletkezik.

És ezt a hőmérsékletet megújuló forrásokból is el lehet érni, például napenergiából vagy ipari folyamatok hulladékhőjéből.

A módszer több okból is fenntartható:

  • a hidrogélek biológiai úton lebomlanak
  • könnyen hozzáférhetőek
  • hulladékból lehet előállítani őket.

A kutatók azon dolgoznak, hogy az eljárás használatra kész, kereskedelmi forgalomba hozható eszközökben köszönhessen vissza.

Forrásunk volt.


Olvass még zöld témában:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek