Epres Saint Honoré torta nyárra

E heti gasztrobloggerünk, Zsani, a Mézes Otthon szerzője, egy francia torta nyárias verziójával lepi meg a NoSalty-olvasóit. Égetett tészta, könnyű krém és gyümölcsök – csak erős idegzetűeknek!

Ami késik, nem múlik

Sokszor, sok helyen találkoztam a Saint Honoré tortával, de az elkészítése bizony sokat váratott magára. Az első alkalommal, amikor sütöttem, akkora sikere volt, hogy azóta a kedvenc süteményeim közé sorolom, és ezzel a kis családom is egyetért. Leírás alapján bonyolultabbnak tűnhet az elkészítése, mint amilyen valójában, de ez senkit ne tartson vissza!

Saint Honoré torta recept

Vajas tésztához

  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 mk sütőpor
  • csipet só
  • reszelt citromhéj

Fánktésztához

  • 4 egész tojás
  • 16 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 160 gramm víz
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál cukor

Karamell

  • 10 dkg cukor
  • 2-3 evőkanál víz

Töltelékhez

  • 2 dl tejszín
  • 2-3 evőkanál porcukor

Tetejére

  • 3 dl tejszín
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • kb. 30 dkg gyümölcs vegyesen

Elkészítés

  1. Először összeállítjuk a vajas tésztát. Egy tálban a lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, a közepébe beleütjük a tojást. Tésztát gyúrunk belőle, gyorsan dolgozunk, hogy a vaj ne olvadjon meg. Ha a tészta összeállt, hűtőbe tesszük.
  2. Ameddig a vajas tészta pihen, elkészítjük a fánktésztát. Egy fazékban elkezdjük a vizet melegíteni, hozzáadjuk a sót és beledaraboljuk a vajat. Addig főzzük, amíg a vaj el nem olvad, majd egyszerre hozzáöntjük a lisztet is. Addig kavarjuk, amíg összeáll és elválik a lábas falától. A tűzről levéve egyenként hozzákeverjük a tojásokat, végül a cukrot.
  3. A vajas tésztát lisztezett deszkán kör alakúra kinyújtjuk, kb. 25-27 cm átmérőjű legyen. Egy kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a kinyújtott tésztát beleillesztjük. Ha nem sikerül pontos méretre kinyújtani a tésztát, akkor egyszerűen csak vágjuk a forma mentén körbe. Közben előmelegítjük a sütőt. A fánktésztát habzsákba vagy tortadíszítőbe tesszük és a vajas tészta alapra, középről kifelé haladva, köröket nyomunk belőle. Egy-egy kör közt maradjon hely, mert sütés közben összenőnek. A tésztalap szélére, 2-3 cm szélesen, magasabb peremet készítünk a fánktésztából. Az alapot kb. 30-35 percig sütjük előmelegített sütőben, közepes hőfokon. A sütő ajtaját nyitogatni nem szabad!
  4. Ameddig sül az alap, egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral és kb. 3 cm-es apró halmokat nyomunk a fánktésztából. Ha az alap elkészült, akkor a fánkokat is betesszük a sütőbe. Kb. 15 percig magasabb fokozaton, majd 5-10 percig alacsony fokozaton ropogósra sütjük. Közben nem szabad a sütőt kinyitni.
  5. A kisült alapot és a fánkokat rácson hagyjuk kihűlni.
  6. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. A fánkok oldalába kis lyukat fúrunk a csillagcső segítségével és mindegyiket megtöltjük az édes tejszínhabbal. Ezután karamellt készítünk, hogy a gombócokat az alaphoz tudjuk ragasztani. A cukrot egy kis lábasban addig melegítjük, amíg barna színe nem lesz, óvatosan hozzáadunk néhány evőkanál vizet és addig főzzük, amíg a cukor újra el nem olvad. A gombócok alját karamellbe mártjuk és az alap peremére ragasztjuk őket, a tetejét is ezzel díszítjük.
  7. A gyümölcsöket feldaraboljuk, a tejszínt cukorral kemény habbá verjük. A tejszínhabot a torta közepére halmozzuk és gyümölcsökkel díszítjük, azonnal tálaljuk!

Mézes Otthon a NoSaltyn >>

Zsani blogja, a Mézes Otthon >>

Címlapról ajánljuk