7000 forint is lehet kilója az egyik kedvenc nyári ínyencségnek

A Facebook-csoportokban és a piacokon jelenleg 7000 forint/kilós áron kínálják a nyári szezon egyik legínyencebb élelmiszerét. Úgy tűnik, hogy még egy jó ideig aranyáron adják majd...

„Az elmúlt időszak csapadékosabb időjárásának köszönhetően most tényleg kosárszámra lehet gyűjteni a zalai és vasi erdőkben a vargányát, a mezőkön pedig a szegfűgombát" – írja a HelloVidék. A következőkben arra is kitérünk, hogy mire figyeljünk, ha gombászni indulunk, valamint, hogy mennyibe kerül most a piacon az erdei gombák királya, a vargánya?

7000 forint is lehet kilója az egyik kedvenc nyári élelmiszernek

Egyre több gombaféle bukkan elő az erdőkben

Akadnak olyan fajták, amelyek rögtön az esős idő után jelennek meg, ilyen például a mezei szegfűgomba vagy a csiperkefélék. „A gombák királyára: a vargányára azonban még pár napot biztosan várni kell" – mondta a lapnak a Varga Tamás, szombathelyi gombász és biológia - kémia szakos végzettségű természetbúvár. 

Rendkívül borsos áron kínálják őket

Hihetetlen áron kínálják jelenleg a piacokon az erdei és mezei gombákat.

Az oldal értesülései szerint, pár héttel ezelőtt a Facebook-csoportokban még 7000 forint/kilós árakon kínálták a vargányát. Egy másik kedvelt fajtát, a rókagombát pedig egy kicsivel olcsóbban (6000 forintért) lehetett beszerezni. Ám, mivel a gombák elkezdtek tömegesen előbújni, így az árak is mérséklődni fognak.

Jelenleg 3000-4000 Ft/kg-ért lehet hozzájutni a vadon termő gombákhoz.

A szárított verziók azonban továbbra is rendkívül magas árral rendelkeznek. A szárított kucsmagomba kilónkénti ára például több százezer forintos is lehet. A vargánya ára pedig 40-50 ezer forint szárítva.

Emiatt nem véletlen, hogy ismét reneszánszát éli Magyarországon a gombászás, amelyet természetesen csak nagyon körültekintően lehet végezni. Az alábbiakban arra térünk ki, hogy milyen szabályok mentén hol és mennyi gombát lehet szedni.

Gombagyűjtés szabályai:

„Állami tulajdonú erdőben (ami nem magánszemély tulajdona, szabadon látogatható) bárki szedhet gombát egyéni szükséglete szerint. Az „egyéni szükséglet” a valóságban 2 kilogramm gombát jelent (/fő/nap), bármilyen emberi fogyasztásra alkalmas fajtából. Ha ennél többet szeretnénk szedni, illetve, ha a gombát kereskedésre szánjuk, akkor viszont szükségünk van az erdészeti hatóság által kibocsájtott engedélyre. Természetvédelmi területen csak külön engedéllyel lehet gombászni, magánterületen pedig a tulajdonos hozzájárulása szükséges. Mezőgazdasági, ipari és a közlekedéssel terhelt területen nem szabad gombát szedni, mert a gombák magukba akkumulálják a káros anyagokat" – részletezi a cikk a szabályokat.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...