Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Döbbenetes mennyiségben találtak mérgező anyagokat a bébiételekben

A napokban egy olyan kutatás eredményei érkeztek meg az USA-ból, amely után valószínűleg kétszer is meggondoljuk, mit adjunk a kisbabáknak enni. 
Egy új kutatás eredményei szerint azok a mérgező nehézfémek, amely a csecsemők agyának fejlődését akadályozhatják, akár a bébiételek fogyasztásával is bekerülhetnek a gyermekek szervezetébe – írja a hvg.hu egy CNN-en bemutatott kutatás alapján. 
 
A kutatók 168, az Amerikai Egyesült Államokban forgalmazott bébiételt vizsgáltak meg. A kisgyermekek számára készült ételek 95 százalékában ólmot, 75 százalékukban kadmiumot, 73 százalékukban arzént és 32 százalékukban higanyt találtak. A vizsgált ételek negyedében nem csak egy, de mint a négy mérgező nehézfém megtalálható volt valamilyen dózisban. 
 
 
Az ellenőrzések során találtak olyan kisbabáknak szánt élelmiszert is, amely az egészségügyi hatóság szerint elfogadható ólommenyiség tízszeresét tartalmazta. 
Sajnos nem ez az első alkalom, hogy súlyos kudarcot vallottak a külföldön kapható bébiételek: egy korábban végzett kutatás során 39 tesztelt ételből 33-ban találták meg a már említett nehézfémek egyikét. A felmérések azt mutatták ki, hogy a legnagyobb kockázatot az édesburgonyás és rizses, valamint gyümölcsleves termékek jelenthetik. 
 
 
A hvg.hu cikke szerint nem csak Amerikában jelent gondot a bébiételek minősége, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) többek között Magyarországon is végzett vizsgálata szerint a bébiételek és -italok felében lévő kalória több mint 30%-a cukrokból származott. Ezeket az ételeket még akkor sem szabadna hat hónaposnál fiatalabb kisbabáknak adni, ha a címke azt jelzi, hogy lehet. 
 
A WHO ezért a kizárólagos anyatejes táplálást ajánlja a baba féléves koráig, a boltokban árult kiegészítő babatáplálékokat pedig nem szabad hat hónapos kor alatti csecsemőknek adni. 
 

Ez is érdekelhet: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!