El tudjátok képzelni, hogy valakit lázba hozzon a nagytakarítás gondolata? Bánffyhunyadi Erzsébet ilyen asszony volt, s hogy ne ítéljük el, sütöttünk tőle egy remek kuglófot.
A jó házikonyha című könyvre bizony ráfér, hogy a belőle főzött ételekkel mentegessük szerzőjét, ezt az elképesztően pedáns és tüchtig asszonykát, Bánffyhunyadi Erzsébetet. A könyv ugyanis olyan háztartást mutat be, amelyben feszes munkaterv, rend, tisztaság és fegyelem uralkodik, amelynek láttán a földi halandó rögtön elszégyelli magát a saját, korábban viszonylag rendesnek gondolt háztartásában.
Munkabeosztás havi bontásban - csak ki ne felejtsünk valamit!
A könyvben az éves nagytakarításokról szóló fejezet kifejezetten hosszú, a leírás a ház minden helyiségére, minden bútorra, eszközre, ruhaneműre kiterjed.
„A nagytakarítás munkarendje: mennyezet, falak leporolása, ezt a port azonnal össze is seperjük. Természetes, hogy előbb minden könnyebb bútordarabot máshová hordunk. A nagyobbakat pedig letakarjuk! Azután mossuk az ajtókat, ablakredőnyöket, az ablakokat, keretestől, majd letörölgetünk, bútort tisztogatunk, és utoljára súrolunk.”
Persze minderről részletesen kifejtve is olvashatunk, nem kell aggódni amiatt, hogy nem tudjuk, hogyan kell lemosni egy ajtót, Bánffyhunyadi Erzsébet ebben is a segítségünkre lesz.
És soha ne feledjük, a jó háziasszony otthonán nem látszik, hogy éppen nagytakarítást végeznek rajta, ahogy annak sem szabad feltűnnie, hogy éppen nagymosást tart.
„A nagytakarítás ne azt jelentse, hogy minden porszemet más helyre száműzünk bent a lakásban, sem azt, hogy napokig se ülni, se dolgozni, se feküdni ne lehessen a házban rendesen! Ennek a nagy munkának is csendben, hűhó nélkül kell megtörténni.”
…hogy a ház urának kényelmét egy pillanatra se zavarjuk meg, teszem hozzá magamban, de nyilván csak az irigység szól belőlem.
Nos, ha letudtuk a több napos, de feltűnés nélküli suvickolást, süssünk valami finomat jutalmul, pl. egy csokis-diós töltelékes kuglófot (és a Máglya című regény történetével szemben ez esetben fogyasszuk is el a finomságot). Bánffyhunyadi amilyen precíz a háztartási munkák leírásában, épp olyan pontos a receptek megadásában is, ezért nem is csoda, hogy a leírásából készített kuglóf nehézségek nélkül fenomenálisra sikerült. És bevallom őszintén, hogy még úgy is nagyon jól esett, hogy előtte egyáltalán nem nagytakarítottam.
Keksztekercs, kókusztekercs, kókuszgolyó - mind hasonló téma, mégis mindegyik egy kicsit más. Most a keksztekercs gesztenyekrémmel és kókusszal elegyedik. Mi ezt a kombót is imádjuk.:) ...
A varenyiki nagy kedvencem. Darált hússal, húsos szalonnás burgonyával szoktam tölteni. Most a kapor helyett a saját kertemből való turbolyával készítettem el, nem utoljára. Keverhető a ...
Amíg lehet, együk a káposztát: most éppen leves formájában, amit ropogósra sült csirke követ különleges páccal, majd egy igazán tavaszias tortával végezhetjük be az étkezést.
Ha nem figyelünk oda a karbantartás során a kertészkedéshez használt eszközök helyes megtisztítására, azzal nemcsak a metszőollóknak, lapátoknak és társaiknak tehetünk rosszat, de a növényeinknek is.
Mindig van egy újabb technika, ami nagyobb, érettebb, szebb termést ígér. Ilyen ez az ültetési módszer, amivel nagyobb termésre számíthatunk a paradicsom esetében.
Ha idén vágsz bele az uborkatermesztésbe, akkor jó helyen jársz, mert segítünk abban, milyen növényeket ültess a palántád mellé a biztos siker érdekében.
Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...
Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...