A csajok kedvence, Olivér

Sőt az Irsait még azok is szeretik, akik egyébként nem szoktak borozni. Friss, üdítő, kellemes, nem kell rajta sokat gondolkodni, sem steaket kérni hozzá.

Az Irsai Olivérről tudni kell, hogy magyar fehér szőlőfajta, és tényleg majdnem mindenki szereti. Ez egy „beszélgetős” bor, ami bizony itatja magát. Nem olyan fűszeres, mint egy cserszegi, de majdnem olyan kedves, mint egy muskotály. Kedvesen egyszerű, könnyen fogyasztható és behízelgő illatos ital, amit elég csak szeretni.

A nevéről több legenda is kering a köztudatban, például, hogy Irsai Olivér egy gazdag borkereskedő volt, aki rengeteg pénzt fizetett azért, hogy az újonnan nemesített szőlő az ő nevét viselje. Egy másik történet szerint egy kártyaparti szerencsés győzteséről nevezték el a fajtát. Az eredeti sztori ennél egyszerűbb, a szőlőfajtát Kocsis Pál nemesítette 1930-ban Magyarországon, majd barátja, Irsai M. József szintén ebben az évben született fiáról nevezte el tisztelete jeléül. Irsai Olivér tehát létező és valóságos személy.

Az Irsai, amellett, hogy könnyen szerethető, a félszáraz ízhatással általában az árfekvése miatt is igen kedvező. Márkától függően 1500 forintért már egy nagyon finom bort kaphatunk, ami jól behűtve ígéretes kezdés lehet egy esti italozáshoz. Illatai és zamata miatt nem követeli meg az ételt, magában is jó egy kis borkorcsolyával. Ételekkel való párosításban egy hosszabb vacsora előtt aperitifnek, könnyű előételekhez, salátákhoz, fehér húsokhoz és halakhoz mindenképpen ajánlott. Jó kombináció lehet még egy jó gyümölcsös desszerthez, ott aztán halmozhatjuk az élvezeteket.

A BOR+ havonta megrendezett sorozatában különleges helyszín várja különleges borokkal mindazokat, akiknek nem mindegy, hogy mit és hol fogyasztanak.

A soron következő hónap borászata áprilisban a Csillagvölgy pincészet. A boros régiók közül Villány sokaknál a Ferrari minőséget képviseli, tele jobbnál jobb borászatokkal, ahonnan általában az erős, testes vörösborokat várják a rajongók. A Csillagvölgy pincészet célja a fehérborok és rozék bemutatása és népszerűsítése. Amíg Villány a régiók közt a király, addig az Irsai a fogyasztók közt a biztos befutó, mindenképpen érdekes kipróbálni a két kedvenc kombinációját.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek