A csajok kedvence, Olivér

Sőt az Irsait még azok is szeretik, akik egyébként nem szoktak borozni. Friss, üdítő, kellemes, nem kell rajta sokat gondolkodni, sem steaket kérni hozzá.

Az Irsai Olivérről tudni kell, hogy magyar fehér szőlőfajta, és tényleg majdnem mindenki szereti. Ez egy „beszélgetős” bor, ami bizony itatja magát. Nem olyan fűszeres, mint egy cserszegi, de majdnem olyan kedves, mint egy muskotály. Kedvesen egyszerű, könnyen fogyasztható és behízelgő illatos ital, amit elég csak szeretni.

A nevéről több legenda is kering a köztudatban, például, hogy Irsai Olivér egy gazdag borkereskedő volt, aki rengeteg pénzt fizetett azért, hogy az újonnan nemesített szőlő az ő nevét viselje. Egy másik történet szerint egy kártyaparti szerencsés győzteséről nevezték el a fajtát. Az eredeti sztori ennél egyszerűbb, a szőlőfajtát Kocsis Pál nemesítette 1930-ban Magyarországon, majd barátja, Irsai M. József szintén ebben az évben született fiáról nevezte el tisztelete jeléül. Irsai Olivér tehát létező és valóságos személy.

Az Irsai, amellett, hogy könnyen szerethető, a félszáraz ízhatással általában az árfekvése miatt is igen kedvező. Márkától függően 1500 forintért már egy nagyon finom bort kaphatunk, ami jól behűtve ígéretes kezdés lehet egy esti italozáshoz. Illatai és zamata miatt nem követeli meg az ételt, magában is jó egy kis borkorcsolyával. Ételekkel való párosításban egy hosszabb vacsora előtt aperitifnek, könnyű előételekhez, salátákhoz, fehér húsokhoz és halakhoz mindenképpen ajánlott. Jó kombináció lehet még egy jó gyümölcsös desszerthez, ott aztán halmozhatjuk az élvezeteket.

A BOR+ havonta megrendezett sorozatában különleges helyszín várja különleges borokkal mindazokat, akiknek nem mindegy, hogy mit és hol fogyasztanak.

A soron következő hónap borászata áprilisban a Csillagvölgy pincészet. A boros régiók közül Villány sokaknál a Ferrari minőséget képviseli, tele jobbnál jobb borászatokkal, ahonnan általában az erős, testes vörösborokat várják a rajongók. A Csillagvölgy pincészet célja a fehérborok és rozék bemutatása és népszerűsítése. Amíg Villány a régiók közt a király, addig az Irsai a fogyasztók közt a biztos befutó, mindenképpen érdekes kipróbálni a két kedvenc kombinációját.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...