Boldog 5. Születésnapot, Sarki Fűszeres!

Újlipótváros legbensőségesebb hangulatú kisboltja, a Sarki Fűszeres ötödik születésnapját ünnepli. A neves alkalom kapcsán Nemesvölgyi Attilával beszélgettünk.

Idén ötéves lett egy működő magyar vállalkozás, és ez már önmagában is örvendetes tény. A Sarki Fűszeres szülinapja azonban talán egy kicsivel több: mindazoké, akik hisznek abban, hogy a dolgok menete kemény napi munkával még a mi hazánkban is megváltoztatható, jobbá, sőt kiválóvá tehető. Így lett a mai napig is az első a deli-kávézó-falatozó kategória újraalapítója a Pozsonyi út és a Victor Hugo sarkán található üzlet - a finomságok kicsiny boltja.

Hangulat, környezet

Franciásan érkezünk, azaz mindenki késik, de senki sem szól a másiknak, senki sem csinál ügyet belőle, aztán már hipp-hopp Vergnano-kávézunk, Fentimans-gyömbérezünk is a fűtött kinti könyöklőn, majd átülünk a teraszra és ott csapunk bele, miközben Kaba már fényképez is. Téma van elég, a tavasz első igazán meleg, napsütéses napja pedig méltó kulisszát ad beszélgetésünkhöz. Attilához, házigazdánkhoz pedig önmagán kívül hiteles hátteret biztosít a háta mögötti csikókályhán megpihenő kezeletlen naranccsal teli ládák sora.

A szürrealitás határát súrolóan szép Újlipótvárosban vagyunk. A ház Hámor/Hamburger István 1941-es épülete a budapesti Vasalóház. Párja, Jakobik Gyula 1940-es alkotása áll még a Pozsonyi út és a Victor Hugo utca közti bauhaus piazzán. Körülöttünk fiatalok, középkorúak, idősek, magyarok, külföldiek vegyesen, egyetlen közös tulajdonságuk a nyugalom. „Itt ülök a Fűszeres teraszán, szerelmesek beszélgetnek körülöttem, gyere ide” - mobilozza mellettünk ábrándos hangon egy gyönyörű ifjú hölgy. Már csak Fenyő Miki hiányozna néhány jampec csajjal egy 1958-as Chevrolet Impalában, merengek, de aztán hirtelen észbe kapok: hát igen, így kellene élni, de én ide dolgozni jöttem! Nem vesszük magunkra a szerelmeseket, igaz, kétségtelenül jól megtaláltuk a hangot Attilával - bár vele higgyék el, nem nehéz.

Hiába menekülsz, hiába futsz, sorsod elől futni úgyse tudsz

Az alapítók - a fűszeresek J - közül a nemzet Szívós Marcija vb-aranyat nyert mindannyiunknak nemrégiben (utólag is ezerszeres köszönet és gratuláció Neked és az egész Csapatnak!!!!! Köszönjük!!!), míg Nemesvölgyi Attila a boltban tölti be sorskönyvének küldetését, és ez mindkettejük szerint így van jól. Bár Attila saját elmondása szerint sokáig küzdött az ellen, hogy vendéglátózzon, akármit is jelentsen ez a szó korunk Magyarországán: dolgozott Svájcban, Ausztriában, Németországban, próbált nem vendéglátással foglalkozni, de jól tette, hogy nem bírta, mert akkor nem ment volna be Marci a Koffeinbe, amit akkoriban Attila vitt, és nem barátkoznak össze, és nem mondja el Marci az álmát, hogy szeretne olyan kis helyet magának, mint amilyenekben folyton lógott, amikor éppen nem edzés vagy meccs volt anno Reccoban, a Ligur-tenger partján.

Szó szót, terv tervet, helymegnézés helymegnézést követett, a mutató pedig már 2 év és 200 hely felett állt, mígnem Attila barátunk egy szép napon a kertek alatt szökött a dugó elől, így jutva véletlenül a bedugult Pozsonyi útra, ahol pont meglátta a kiadó üzlethelyiséget. Akkor megtalálták, és azóta csinálják. Az első három év során ugyan többször is mélyen vették a levegőt, és újabb áldozatokat kellett hozniuk, hogy álmuk úgy valósulhasson meg, mint amilyen ma, és pontosan úgy nézzen ki, ahogy azt anno megálmodták. Ő pedig nem akart többé nem vendéglátással foglalkozni. Talán nem én vagyok az egyetlen, aki azt gondolja, hogy erre született.

TUDTAD?

Március 15-én tartja a Sarki Fűszeres a születésnapját. Aki visz nekik egy szülinapi tortát, azt megvendégelik egy saját főzésű valamire és egy pohár finom italra!

Kicsi a bolt, de erős

A Sarki Fűszeres úgy bolt (kb. 40 nm), hogy közben vendéglátóhely. Egy klasszikus, békebeli delikátesz üzlet, amelyben a termékeket el is lehet fogyasztani, illetve készül kávé, szendvics, limonádé, friss gyümölcslé, különféle snackek, szintén kizárólag a forgalmazott cikkekből. Van tojásétel, pékáru, kiváló vajas kifli (ebből egy néni az első nap elvitt 10 darabot, mert olyan finom volt), süti, és a kedvencem, a macaron. Bocs, nem, a kedvencem az osztriga, és az is van.

No, és a cikkek: sonkák, szalámik, kolbászok, felvágottak (húsvétkor külön sonka szezon.) Sajtok, köztük a Budapesten mintabolti jelleggel bemutatott, és a gasztronómiában általuk forgalmazott Sándor Tamás nevéhez köthető büki kézműves sajtok, a francia és az olasz sajtok legjava, valamint hazai biodinamikus kézi sajtok. Fűszerek, lekvárok, olajak, ecetek, sók. Szörpök, gyümölcslevek, főzött tonik és gyömbér. Egyenként válogatott magyar és nemzetközi borok, habzók, pezsgők, champagne-ok, prosecco-k, cava-k, s megannyi párlatok. És még és még és még.

És a kiszolgálás: szakszerű, hozzáértő, visszafogott, kedves. „Van műsor”, de belülről fakadó, jó, és folyamatosan fejlesztik magukat, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek, de ne legyenek ijesztően okosak a félénkebb vásárlók számára sem.

Legyen finom mindenkinek

A kiválasztás és „belistázás” alapja az íz, valamint „a minőség, a minőség és a minőség.” És persze hogy a termék legyen korrekt, és készüljön minél természetközelibb termelési-előállítási móddal. Azt hiszem, akkor foglalom össze pontosan, ha azt írom, hogy semmi nem mehet a minőség rovására. Mindent alárendelnek annak, hogy a vendég és vásárló finomat, önmagát jól érezve fogyasszon. „A jó jó ízű.” A jó kiszolgálás és jó hangulat jólesik.

Drágaszág? Minőség.

Attilának szegezem a kőkemény kérdésemet: ”Azért hallani olyat rólatok, hogy drágák vagytok.” Egy megroppant, de meg nem tört korzikai juhtenyésztő tekintetével néz el a távolba, talán a lefűrészelt dupla csövű, nagyszemű sörétes puskáját keresi lélekben, majd kedves, fojtott hangon példákat sorol. A Vergnano Arabica Espresso (Sarki ár: 390 Ft) és a százforintos, műanyag poharas kávé közül szerinte (sem) az előbbi a drága, és ez éppúgy igaz mindenre, ami minőségi körülmények között, minőségi alapanyagokból készül, majd minőségi módon jut el az üzletig, ott pedig minőségi körülmények közötti tárolást követően minőségi kiszolgálással próbálja értékesíteni kollégáival két egyszerű sarki fűszeres.

E sorok írójának nem tiszte megítélni, hogy sok-e vagy kevés 6-8000 Ft 1 kg szárd pecorino-ért, amit ellenőrzött ökológiai gazdálkodással állítottak elő. Abban viszont mélyen egyetértek Attilával, hogy igazából a fele ennyiért, ipari anyagokból és eljárással készült „sajtokon” és kiskereskedelmi forgalomban 300 Ft-os palackáron kapható „borokon” kellene mélyen elgondolkoznia az egyszeri bevásárlónak, és inkább a „kevesebb jobb-több” elvet alkalmaznia, hacsak megteheti. Persze ezt mindenki maga dönti el.

A belső hang

Megtudtam és megosztom: a meginterjúvolt fűszeres saját étel-, ital- és helyválasztásában a belső hangjára hallgat, amit mindenkinek ajánl, azaz: viselkedjünk csak bátran úgy, mint a kívánós mamák! Itt érzem magam feljogosítva, hogy belső hangomat tolmácsolva egy pohár habzóbort indítványozzak, és mit ad Isten, ő is egyetért velem!

Rákérdezek a jövőre, de az nem egy százüzletes franchise hálózat, hanem elsősorban egy még jobb színvonalon működő Sarki Fűszeres. Megmaradni ekkorának, és napról napra tökéletesedni. Legyen még inkább közösségi hely. Esetleg talán két-három Sarki Fűszeres. Ő talán szeretne egyszer egy éttermet is csinálni, de egyelőre erre kell figyelni, és lenyomatot hagyni a magyar gasztronómia történetén. Azt szeretné, szeretnék, ha minél több hasonló elhivatottsággal működő üzlet, bolt működne, alkotna szövedéket, eredeti, saját ötletekre, nem másolásra alapítva, hiszen az hosszú távon úgysem működik. „Mindenki tegye bele magát, mert csak úgy megy.”

A Fűszeres ajánlja, avagy mentális gasztro-térkép

És még oly sok mindenről beszéltünk, ami már végképp szétfeszíti a műfaj adta kereteket, de azt bizton ajánlhatom mindenkinek, hogy menjen el és beszélgessen vele, velük, mindenről, nagyon szívesen teszik.

Így búcsúzóul álljon itt egy kisebb ajánlatcsokor Attilától:

  • Személyes kedvenc Sarki Fűszeres termékek: kávé, vajas kifli
  • Személyes kedvenc Sarki Fűszeres étel: egy szendvics, egy capuccino, egy napi süti (mondjuk mint múlt szombaton a medvehagymás quiche)
  • Kedvenc étel: legyen finom, anyukám krumplis tésztája
  • Kedvenc piac: Lehelre jár, Mercado do Bolhão, Porto, Naschmarkt, Bécs
  • Kedvenc étterem: Kistücsök, Kiosk Bar, La Boqueria, Barcelona
  • Kedvenc kínai: momotaro, nightfood/streetfood: Montenegro Gurman, kifőzde: kádár, ha sólet, szigorúan elvitelre
  • Kedvenc bár: bouti’q bar, Budapest, dry martini, mutisse, Barcelona

Találkozzunk mielőbb a Fűszeresben!

Üdvözlettel:

Al

Címlapról ajánljuk

További cikkek