Bisztró + Restaurant = Bistorant

Ha Szeged, akkor Tisza, ha Szeged, akkor szabadtéri játékok, ha Szeged, akkor mediterrán hangulat turistákkal és külföldi diákokkal, fergeteges hangulatban.

A Bistorant belső kialakítása

Mindazt, ami a napfény városát, Európa déli kapuját jellemzi egy maroknyi helyen rejtőző belvárosi étteremben – vagy inkább bisztróban? – fellelhetjük. A Kárász utcától 50 méternyire, a Kelemen László és az Oroszlán utca kereszteződésében várja vendégeit az alig két éve megnyílt Hotel Soleil és Bistorant nevű étterme. Ahogyan ez nevében is rejlik, ez a hely egy bisztró és egy étterem különleges ötvözete, melyhez egy borbár is tartozik.

Egy bisztró és egy étterem különleges ötvözete

Nagy sürgés-forgás fogadott, amikor betoppantam, éppen az utcai teraszt készítették elő a szezonnyitó grillpartira, de a hotel recepciója előtt elhaladva egy belső udvari teraszon tudtam helyet foglalni. A hatalmas napernyő árnyékában a Tisza felől fújdogáló meleg tavaszi szél és a fal melletti bozótban kapirgáló rigók látványa olyan érzéssel töltött el, mintha nem is a belváros betonszívének közepében lettem volna.

Hétköznap lévén, két dologra voltam igazán kíváncsi: egyrészt, hogy van-e és milyen a menüválaszték, másrészt, hogy ez az egész „mulatság” belefér-e az egyórás, munkaidőbe foglalt ebédszünetbe.

Mediterrán hangulatú enteriőr

Amint megérkeztünk és helyet foglaltunk, azonnal ott termett a felszolgáló személyzet egyik tagja, aki már-már szokatlanul kedvesen üdvözölt bennünket, és hozott is egy étel- és egy itallapot, valamint pár perc elteltével egy kancsó citromos vizet. Az étterem nemzetközi nyitottságára vall, hogy mindent magyar-angol-német nyelven olvashatunk. A „felhozatal” is nemzetközi, csak néhány példa: spanyol gazpacho, bélszín steak boulange burgonyával és parmezános rukkolával, füstölt pisztráng friss paradicsomos tagliatellével és még sorolhatnánk.

A Bistorant heti ajánlata

Az italok között pedig számomra a borok mellett külön megragadó a házi szörpök sora és a 16-féle kávé.

A „heti ajánlat”-ként feltüntetett menüből választottunk párommal. A menü kettő-, illetve háromfogásos lehet, attól függően, hogy desszertet is kér-e a vendég.

A két menü: petrezselyemgyökér-leves pácolt paprikával, párizsi szelet citromos zöldsalátával és meggyes piskótatekercs, valamint mézes, fahéjas barackleves hidegen, kolbászos babragu és zöldalmás lime-sorbet volt.

Mindkét leves ízén és állagán érezhető volt, hogy a nevükben foglalt valódi alapanyagokból készült, így ez egy nagy pozitívum, hogy az olcsóbb menühöz is ugyanaz a minőség társul, nem az olcsóbb, instant megoldások. Ezt a színvonalat talán befolyásolja az is, hogy az étterem a fent említett négycsillagos hotellel van egy épületben és társkapcsolatban.

Petrezselyemgyökér-leves pácolt paprikával

A babragu már ránézésre sem volt hétköznapi. Az általunk megszokott magyaros ízeknek megfelelő babgulyás barnás-vöröses színe helyett egy sokszínű látvány tárult elénk. Egy hígabb egytálétel helyett egy aránylag tömény, sűrű főételt kaptunk, nem a szokásos fehér, tarka vagy fekete babbal, hanem egy nagyon apró szemű, szinte a lencséhez mérhető nagyságú, ún. tótbabbal. A sok burgonya és az enyhe fűszerezés különösen kiemelte a füstölt kolbász kellemes, házias jellegű ízét, így megjelent ugyan a magyaros ízvilág, de sokkal visszafogottabb formában.

Kolbászos babragu

Ugyanez a visszafogottság jellemezte a másik főételt is. A párizsi csirkemellfilé sótlannak tűnt, viszont a citromos zöldsaláta kellemesen könnyed, nyárias, nagyon természetes ízűvé tette.

Párizsi szelet citromos zöldsalátával

A két választható desszert közül egyértelműen a zöldalmás lime-sorbet nyerte el a tetszésemet. Felszolgálásában és küllemében a meggyes piskótatekercs is igényes volt, ez a friss, savanykás desszert tette igazán kerekké az ebédet.

Meggyes piskótatekercs

És, hogy borház lévén, borokról is szó essék: főételünk után a ház ajándékaként megkóstolhattuk az erdélyi Rékási (Recas) Pincészet egyik legjobb fehérborát, a Solo Quintát, mely öt különféle bor házasításával született. Ez a mangó-ananász lecsengésű bor is, csakúgy, mint a desszert után felszolgált, szintén a Rékási Pincészet kiválóságaiból való Fekete Leányka a maga aszalt szilvás-cseresznyés utóízével jól kiegészítette a késő tavasz és a nyár ízeit.

Zöldalmás lime-sorbet

„Több mint 350 arany- és ezüstérmet, illetve számtalan diplomát láthattunk, amit az utóbbi években nyert el a borászat. Romániai és nemzetközi versenyeken is részt vett a pincészet. Tavaly a „Solo Quinta” a Rékási pincészet bora a legfontosabb kitüntetést kapta, amit nem sikerült semmilyen más romániai és kelet-európai borászatnak sem elérnie. A nemzetközi versenyen a fehér száraz bor kategóriában nyertek aranyérmet, ami egy éven keresztül viselte a világ legjobb bora címét. Ezt a bort öt másik bor keverékéből állították elő, ebből négy fehérbor, az ötödik pedig átfehérített vörösbor, amit a zúzás után azonnal átküldtek erjeszteni. Ezzel a technológiával elérték azt, hogy a kék szőlőből fehérbor lett, ez a különlegessége ennek a világbajnok bornak.” (Forrás)

Borház lévén, ezen a területen széles kínálat várja a vendégeket

A természetes ízek, a világ minden tájáról érkezők igényeit kielégítő, sokrétű kínálat, a háromnyelvű étlap, a nyugodt, de belvárosi környezet, a gyors, hozzáértő és udvarias kiszolgálás nemzetközi színvonalon adja meg mindenki számára, amit éppen keres. A külföldi turistáknak a saját ízeikhez is közel álló ételekkel, az itt tanuló egyetemi hallgatóknak és dolgozó szegedieknek az alacsonyabb árfekvésű menükkel akár egyórás ebédszünetben, a kikapcsolódni vágyóknak pedig széles és minőségi borválasztékával is kiváló választás a Bistorant.

FotóK: Molnár-Gábor Olivér

A Bistorant hivatalos oldala >>

Bistorant a Facebookon >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...