Bisztró + Restaurant = Bistorant

Ha Szeged, akkor Tisza, ha Szeged, akkor szabadtéri játékok, ha Szeged, akkor mediterrán hangulat turistákkal és külföldi diákokkal, fergeteges hangulatban.

A Bistorant belső kialakítása

Mindazt, ami a napfény városát, Európa déli kapuját jellemzi egy maroknyi helyen rejtőző belvárosi étteremben – vagy inkább bisztróban? – fellelhetjük. A Kárász utcától 50 méternyire, a Kelemen László és az Oroszlán utca kereszteződésében várja vendégeit az alig két éve megnyílt Hotel Soleil és Bistorant nevű étterme. Ahogyan ez nevében is rejlik, ez a hely egy bisztró és egy étterem különleges ötvözete, melyhez egy borbár is tartozik.

Egy bisztró és egy étterem különleges ötvözete

Nagy sürgés-forgás fogadott, amikor betoppantam, éppen az utcai teraszt készítették elő a szezonnyitó grillpartira, de a hotel recepciója előtt elhaladva egy belső udvari teraszon tudtam helyet foglalni. A hatalmas napernyő árnyékában a Tisza felől fújdogáló meleg tavaszi szél és a fal melletti bozótban kapirgáló rigók látványa olyan érzéssel töltött el, mintha nem is a belváros betonszívének közepében lettem volna.

Hétköznap lévén, két dologra voltam igazán kíváncsi: egyrészt, hogy van-e és milyen a menüválaszték, másrészt, hogy ez az egész „mulatság” belefér-e az egyórás, munkaidőbe foglalt ebédszünetbe.

Mediterrán hangulatú enteriőr

Amint megérkeztünk és helyet foglaltunk, azonnal ott termett a felszolgáló személyzet egyik tagja, aki már-már szokatlanul kedvesen üdvözölt bennünket, és hozott is egy étel- és egy itallapot, valamint pár perc elteltével egy kancsó citromos vizet. Az étterem nemzetközi nyitottságára vall, hogy mindent magyar-angol-német nyelven olvashatunk. A „felhozatal” is nemzetközi, csak néhány példa: spanyol gazpacho, bélszín steak boulange burgonyával és parmezános rukkolával, füstölt pisztráng friss paradicsomos tagliatellével és még sorolhatnánk.

A Bistorant heti ajánlata

Az italok között pedig számomra a borok mellett külön megragadó a házi szörpök sora és a 16-féle kávé.

A „heti ajánlat”-ként feltüntetett menüből választottunk párommal. A menü kettő-, illetve háromfogásos lehet, attól függően, hogy desszertet is kér-e a vendég.

A két menü: petrezselyemgyökér-leves pácolt paprikával, párizsi szelet citromos zöldsalátával és meggyes piskótatekercs, valamint mézes, fahéjas barackleves hidegen, kolbászos babragu és zöldalmás lime-sorbet volt.

Mindkét leves ízén és állagán érezhető volt, hogy a nevükben foglalt valódi alapanyagokból készült, így ez egy nagy pozitívum, hogy az olcsóbb menühöz is ugyanaz a minőség társul, nem az olcsóbb, instant megoldások. Ezt a színvonalat talán befolyásolja az is, hogy az étterem a fent említett négycsillagos hotellel van egy épületben és társkapcsolatban.

Petrezselyemgyökér-leves pácolt paprikával

A babragu már ránézésre sem volt hétköznapi. Az általunk megszokott magyaros ízeknek megfelelő babgulyás barnás-vöröses színe helyett egy sokszínű látvány tárult elénk. Egy hígabb egytálétel helyett egy aránylag tömény, sűrű főételt kaptunk, nem a szokásos fehér, tarka vagy fekete babbal, hanem egy nagyon apró szemű, szinte a lencséhez mérhető nagyságú, ún. tótbabbal. A sok burgonya és az enyhe fűszerezés különösen kiemelte a füstölt kolbász kellemes, házias jellegű ízét, így megjelent ugyan a magyaros ízvilág, de sokkal visszafogottabb formában.

Kolbászos babragu

Ugyanez a visszafogottság jellemezte a másik főételt is. A párizsi csirkemellfilé sótlannak tűnt, viszont a citromos zöldsaláta kellemesen könnyed, nyárias, nagyon természetes ízűvé tette.

Párizsi szelet citromos zöldsalátával

A két választható desszert közül egyértelműen a zöldalmás lime-sorbet nyerte el a tetszésemet. Felszolgálásában és küllemében a meggyes piskótatekercs is igényes volt, ez a friss, savanykás desszert tette igazán kerekké az ebédet.

Meggyes piskótatekercs

És, hogy borház lévén, borokról is szó essék: főételünk után a ház ajándékaként megkóstolhattuk az erdélyi Rékási (Recas) Pincészet egyik legjobb fehérborát, a Solo Quintát, mely öt különféle bor házasításával született. Ez a mangó-ananász lecsengésű bor is, csakúgy, mint a desszert után felszolgált, szintén a Rékási Pincészet kiválóságaiból való Fekete Leányka a maga aszalt szilvás-cseresznyés utóízével jól kiegészítette a késő tavasz és a nyár ízeit.

Zöldalmás lime-sorbet

„Több mint 350 arany- és ezüstérmet, illetve számtalan diplomát láthattunk, amit az utóbbi években nyert el a borászat. Romániai és nemzetközi versenyeken is részt vett a pincészet. Tavaly a „Solo Quinta” a Rékási pincészet bora a legfontosabb kitüntetést kapta, amit nem sikerült semmilyen más romániai és kelet-európai borászatnak sem elérnie. A nemzetközi versenyen a fehér száraz bor kategóriában nyertek aranyérmet, ami egy éven keresztül viselte a világ legjobb bora címét. Ezt a bort öt másik bor keverékéből állították elő, ebből négy fehérbor, az ötödik pedig átfehérített vörösbor, amit a zúzás után azonnal átküldtek erjeszteni. Ezzel a technológiával elérték azt, hogy a kék szőlőből fehérbor lett, ez a különlegessége ennek a világbajnok bornak.” (Forrás)

Borház lévén, ezen a területen széles kínálat várja a vendégeket

A természetes ízek, a világ minden tájáról érkezők igényeit kielégítő, sokrétű kínálat, a háromnyelvű étlap, a nyugodt, de belvárosi környezet, a gyors, hozzáértő és udvarias kiszolgálás nemzetközi színvonalon adja meg mindenki számára, amit éppen keres. A külföldi turistáknak a saját ízeikhez is közel álló ételekkel, az itt tanuló egyetemi hallgatóknak és dolgozó szegedieknek az alacsonyabb árfekvésű menükkel akár egyórás ebédszünetben, a kikapcsolódni vágyóknak pedig széles és minőségi borválasztékával is kiváló választás a Bistorant.

FotóK: Molnár-Gábor Olivér

A Bistorant hivatalos oldala >>

Bistorant a Facebookon >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?