Talán kicsit merész dolog januárban birsalmás receptekkel házalni, ezt tudom, hiszen hivatalosan nem a gyümölcs főszezonját éljük (ez október-novemberben történik) így az új év elején. Persze két hónap abszolút nem elég arra, hogy ezzel a csodás alapanyaggal dolgozzunk, szerencsére nem is kell magunkat korlátozni – a birs meglepően hosszú ideig eltartható, így még a tél vége felé is találkozhatunk vele a piaci árusoknál. Ennyi idő alatt pedig vétek lenne csak zselés sajtot készíteni belőle, ennél azért többet érdemel a gyümölcs: az alábbi négy birsalmás recepttel megadhatjuk az alapanyagnak a neki járó tiszteletet. Remélem, mindenki megtalálja majd a kedvencét!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Yz/Ys/usnSACE9oNpKEwGrYo43YBahD99wlaosFLFL4K61.jpg?p=lqip-16%3A9&s=a142e2021acaba8c95d90d048fed76f0)
Sűrű dzsem a kamrának: gyömbéres-citromos birsalmalekvár
Indítsunk a belépőszinttel: csodásan sűrű lekvárt főzhetünk a birsből, ami ízes kiegészítője lesz majd a kamrában lakó meggyek, eprek és barackok díszes társaságának. Télen amúgy is kevés gyümölcs akad, amit befőttesüvegbe zárhatunk, így emiatt is érdemes nekiállni a befőzésnek.
És nem is akármilyen lekvár születik, ha birssel dolgozunk: a gyümölcs kiemelten magas pektintartalma miatt plusz zselésítés nélkül is elképesztően sűrű dzsemet kapunk.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Wq/0Q/eKQSfDSkrjjeelB7SD6LB6yFxCKZLyrrMiTEYGnR.jpg?p=lqip-16%3A9&s=8dcb732849459c28c286ab5daba476e3)
Az állag gondoskodik saját magáról, így nekünk már csak az ízesítéssel kell foglalkoznunk: a birset főzzük össze frissen reszelt gyömbérrel és citromhéjjal, és kerüljön bele citromlé, szegfűszeg is.
Nézd meg videón is, hogy készül a gyömbéres birslekvár:
Fűszeres kanalaznivaló: birsalmakompót
Ha a lekvárt egyszerűnek nevezhetjük, akkor nem is tudom, milyen jelzővel kéne ellátni a kompótot. A birsgerezdek egy fűszeres cukorszirupban főnek vajpuhára, a főzés során pedig átveszik az összes csodás fűszeres aromát a kompótléből.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Iz/Sa/PZxIsfhWwbcqVgmqFj34cHaH5zk4IVf3Ldj3zdsj.jpg?p=lqip-16%3A9&s=e2fee93edf5308f218e6b231e3c80187)
Egyedül arra figyeljünk, hogy ne forraljuk közvetlenül a kompótlevet, mert a birsek (annak ellenére, hogy irdatlanul kemények nyersen) könnyedén szétfőnek és darabjaikra hullanak. Közepes lángon hagyjuk gyöngyözni a lábas tartalmát, a legjobb végeredmény érdekében.
A sajtok, húsok új legjobb barátja: birsalmachutney
Komolyabb vizekre evezünk, mind ízben, mind feldolgozási módszerben: fűszeres chutney-t készítünk ugyanis. Ez a karakteres, savanykás-édes „zöldséglekvár” hazánkban nem annyira elterjedt, ami nagy kár: kiválóan társítható sajtokkal, húsokkal, különböző felvágottakkal.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/93/B6/i2SOAIn60zo2nTSlnIdREm8q2CtnOeW2SZjATZvj.jpg?p=lqip-16%3A9&s=b00e2f6fb12c01196fbd7cf3b489190e)
Ebbe a verzióba most nem kerül zöldség, csak birs, illetve némi mazsola, aromás fűszerek és pikáns gyömbér. Csodásan sűrűre fő a chutney, ízben pedig egészen utánozhatatlan lesz: a borókától és babérlevéltől erdei hangulatot kap, így például vadhúsok, karakteresebb sonkák társaságában fogyasztható. Sajtok közül a legjobban a spanyol manchego passzol hozzá, de más, zsíros, erősebb ízű tejtermékkel is megkóstolhatjuk.
Lusta, dekadens csoda: posírozott birsalma
Utoljára hagytam ezt a különleges birsalmás desszertet, több okból is: hogy a cikk kapjon egy szép ívet az egyszerű receptektől elindulva a bonyolultabb/obskúrusabb fogások felé, hogy ne riadjon el senki a különleges szakszavaktól már az elbeszélés elején és persze azért is, hogy a valódi édesség a sor (ha úgy tetszik a képzeletbeli étkezés) végére maradjon.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/wb/TP/gN9OBfecDWLJBGgKTO7B9iQ8tNqXGv0EQpTMPrFN.jpg?p=lqip-16%3A9&s=2b7b2a1ae7bfbeb1acc2d752d694efb4)
Persze némileg magam ellen beszélek, ugyanis se a recept nem bonyolult, se a posírozás nem egy ijesztő szakszó. Legalábbis, ha tudjuk, mi történik ezek során.
Kezdjük a definícióval: a posírozás egész egyszerűen nagyon lassú, nagyon alacsony hőfokon folytatott főzést jelent, ami alatt az alapanyagok vajpuhák lesznek, és a bennük lévő aromák a lehető legmélyebb szinteken nyílnak ki. A birsalma például egy csodásan fűszerezett cukorszirupban tölt el három (igen három) órát, ami alatt olyan borostyánszínt kap, amit semmilyen más konyhai eljárással nem érhetnénk el.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/VJ/Pd/FkrYyvgAIuTxgI6FnwvTDkqY1jYqUdoGaNXIKgrc.jpg?p=lqip-16%3A9&s=8410978d270dde78f7f83a1023a377e2)
Dolgoznunk tehát alig kell vele, ez a dekadens kompót mégis olyan ízélményeket okoz majd, amelyekhez még sosem volt korábban szerencsénk, az biztos. Önmagában is isteni, de érdemes némi krémes joghurttal és ropogós pisztáciával tálalni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További izgalmas gyümölcsös receptek várnak rád itt: