4 recept birsalmából, ha kivételesen nem sajtolnád a gyümölcsöt

A birsalma, szegény ugyan nagy népszerűségnek örvend, mégis mindig csak sajtot készítenek belőle a háztartások. Javítsunk ezen az arányon az alábbi 4 recepttel: főzzünk a gyümölcsből lekvárt, chutney-t, kompótot és ráadásként egy lenyűgözően különleges desszertet.

Talán kicsit merész dolog januárban birsalmás receptekkel házalni, ezt tudom, hiszen hivatalosan nem a gyümölcs főszezonját éljük (ez október-novemberben történik) így az új év elején. Persze két hónap abszolút nem elég arra, hogy ezzel a csodás alapanyaggal dolgozzunk, szerencsére nem is kell magunkat korlátozni – a birs meglepően hosszú ideig eltartható, így még a tél vége felé is találkozhatunk vele a piaci árusoknál. Ennyi idő alatt pedig vétek lenne csak zselés sajtot készíteni belőle, ennél azért többet érdemel a gyümölcs: az alábbi négy birsalmás recepttel megadhatjuk az alapanyagnak a neki járó tiszteletet. Remélem, mindenki megtalálja majd a kedvencét!

4 recept birsalmából, ha kivételesen nem sajtolnád a gyümölcsöt

Sűrű dzsem a kamrának: gyömbéres-citromos birsalmalekvár

Indítsunk a belépőszinttel: csodásan sűrű lekvárt főzhetünk a birsből, ami ízes kiegészítője lesz majd a kamrában lakó meggyek, eprek és barackok díszes társaságának. Télen amúgy is kevés gyümölcs akad, amit befőttesüvegbe zárhatunk, így emiatt is érdemes nekiállni a befőzésnek.

És nem is akármilyen lekvár születik, ha birssel dolgozunk: a gyümölcs kiemelten magas pektintartalma miatt plusz zselésítés nélkül is elképesztően sűrű dzsemet kapunk.

A gyömbéres birsalmalekvár receptjéért kattints ide!

Az állag gondoskodik saját magáról, így nekünk már csak az ízesítéssel kell foglalkoznunk: a birset főzzük össze frissen reszelt gyömbérrel és citromhéjjal, és kerüljön bele citromlé, szegfűszeg is.

Nézd meg videón is, hogy készül a gyömbéres birslekvár:

Fűszeres kanalaznivaló: birsalmakompót

Ha a lekvárt egyszerűnek nevezhetjük, akkor nem is tudom, milyen jelzővel kéne ellátni a kompótot. A birsgerezdek egy fűszeres cukorszirupban főnek vajpuhára, a főzés során pedig átveszik az összes csodás fűszeres aromát a kompótléből.

Az egyszerű birsalmakompót receptjéért kattints a képre!

Egyedül arra figyeljünk, hogy ne forraljuk közvetlenül a kompótlevet, mert a birsek (annak ellenére, hogy irdatlanul kemények nyersen) könnyedén szétfőnek és darabjaikra hullanak. Közepes lángon hagyjuk gyöngyözni a lábas tartalmát, a legjobb végeredmény érdekében.

A sajtok, húsok új legjobb barátja: birsalmachutney

Komolyabb vizekre evezünk, mind ízben, mind feldolgozási módszerben: fűszeres chutney-t készítünk ugyanis. Ez a karakteres, savanykás-édes „zöldséglekvár” hazánkban nem annyira elterjedt, ami nagy kár: kiválóan társítható sajtokkal, húsokkal, különböző felvágottakkal.

A fűszeres birsalmachutney receptjéért kattints a képre!

Ebbe a verzióba most nem kerül zöldség, csak birs, illetve némi mazsola, aromás fűszerek és pikáns gyömbér. Csodásan sűrűre fő a chutney, ízben pedig egészen utánozhatatlan lesz: a borókától és babérlevéltől erdei hangulatot kap, így például vadhúsok, karakteresebb sonkák társaságában fogyasztható. Sajtok közül a legjobban a spanyol manchego passzol hozzá, de más, zsíros, erősebb ízű tejtermékkel is megkóstolhatjuk.

Lusta, dekadens csoda: posírozott birsalma

Utoljára hagytam ezt a különleges birsalmás desszertet, több okból is: hogy a cikk kapjon egy szép ívet az egyszerű receptektől elindulva a bonyolultabb/obskúrusabb fogások felé, hogy ne riadjon el senki a különleges szakszavaktól már az elbeszélés elején és persze azért is, hogy a valódi édesség a sor (ha úgy tetszik a képzeletbeli étkezés) végére maradjon.

A posírozott birsalma receptjéért kattints a képre!

Persze némileg magam ellen beszélek, ugyanis se a recept nem bonyolult, se a posírozás nem egy ijesztő szakszó. Legalábbis, ha tudjuk, mi történik ezek során.

Kezdjük a definícióval: a posírozás egész egyszerűen nagyon lassú, nagyon alacsony hőfokon folytatott főzést jelent, ami alatt az alapanyagok vajpuhák lesznek, és a bennük lévő aromák a lehető legmélyebb szinteken nyílnak ki. A birsalma például egy csodásan fűszerezett cukorszirupban tölt el három (igen három) órát, ami alatt olyan borostyánszínt kap, amit semmilyen más konyhai eljárással nem érhetnénk el.

A posírozott birsalma receptjéért kattints a képre!

Dolgoznunk tehát alig kell vele, ez a dekadens kompót mégis olyan ízélményeket okoz majd, amelyekhez még sosem volt korábban szerencsénk, az biztos. Önmagában is isteni, de érdemes némi krémes joghurttal és ropogós pisztáciával tálalni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmas gyümölcsös receptek várnak rád itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Ételhoroszkóp – Melyik a te nyerő muffinod a héten?

Van-e a muffinnál egyszerűbb, mégis népszerűbb sütiféle? Évtizedek óta nem megy ki a divatból, és lehet kritizálni, meg lenézni, de a legtutibb gyors megoldás, ha azonnal kell valamilyen csini édesség. Melyik a te muffinpárod a csillagjegyed alapján? A heti ételhoroszkóp megmondja!

Nosalty

További cikkek