Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

80 éves Tom és Jerry – ételek és konyhai eszközök, amiket ők inspiráltak

Hihetetlen, de 80 éves lett a világ egyik legnépszerűbb rajzfilmsorozata, a Tom és Jerry. A macska-egér párossal sok mindent el lehetett adni az elmúlt évtizedekben.

Egy elszánt macska, akinek elege lesz az őt bosszantó egérből, ezért mindenféle csapdákat állít fel neki, hogy elkapja és megegye. A vége persze mindig ugyanaz, a macska ordít a fájdalomtól, az egér pedig jót nevet azon, hogy átverte kergetőjét. Tom és Jerry története 1940. február 10-én kezdődött, és azóta is tart. Máig összesen 164 epizód készült, az utolsó 2014-ben. 

A rajzfilmsorozatot sokan szeretjük, bár mostanság elég éles kritikákat kap a benne ábrázolt agresszió miatt. Egyszer az általános iskolai magyartanárom például azt állította, hogy a Tom és Jerry kövezte ki az utat az erőszakos mesék előtt. Akárhogy is van, nekem sok epizód a kedvencem lett, többek közt például az, amikor Tom egy díszhalat próbál elkapni, de Jerry folyton meghiúsítja a dolgot.

Nyolcvan év hosszú idő, ezalatt a Tom és Jerry nemcsak a filmvásznat és a televíziók képernyőit, hanem más piacokat is meghódított. Több édesség csomagolásán tűntek fel, a gyerekek csak miattuk vetettek meg szüleikkel egy-egy terméket, ahogy ma is megvásároltatnak más rajzfilmes édességeket

Egyik személyes kedvencem a PEZ-cukorka volt, amiből egy kisebb gyűjtemény sorakozott a gyerekszobám polcán. Tom és Jerry mellett a '90-es években jól megfért Mickey egér és Donald kacsa is. 

A '90-es években nem csak a cukorkapiacot hódították meg, a rágógumikra is felkerültek. Ahány ország, annyiféle kiszerelés volt. Nálunk a Turbo rágóhoz hasonló méretben lehetett kapni.

A 2000-es években betörtek több ország csokoládépiacára. A cseh és szlovák Figaro-csokik csomagolása például egy ideig így nézett ki:

De hogy ne ugorjunk olyan nagyot az időben, 2016-ban kaphatóak voltak a nevük által fémjelzett csokitojások, melyekben az ő karaktereik voltak elrejtve.

Mai napig találkozni olyan édességgel, amin Tom és Jerry szerepel. Újra és újra feltűnnek a csomagolásokon. 

Az édességek mellett konyhai eszközökre is szívesen festették fel őket. Nektek volt hasonló bögrétek vagy tányérotok?

A világhálón kutakodva akadtunk rá erre a fondüszettre, ami igazán egyedi darab. Aligha használ valaki ilyen készletet, ha megjelennek nála a haverok vagy rokonok. 

Menő kisiskolásnak számíthatott az, aki ilyen termosszal járt, és ilyen uzsonnás dobozban vitte a tízóraiját.

A uzsonnás doboz előtt pedig be kell szerezni a megfelelő evőeszközöket is a gyerekeknek: 

Reméljük, a Tom és Jerry az elkövetkezendő 10-20 évben legalább akkora népszerűségnek örvend majd, mint az elmúlt évtizedekben. 

Ezeket olvastad már?

via BBC

Címlapfotó: Warner Bros. Entertainment

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!