7 tipp, hogy jól süljön el a grillparti

Itt a kertipartik szezonja, nézzük, mire kell figyelni, hogy a csodás délutáni programból ne egy hasfájós rémálom legyen! Olvasd el grillhigiéniai kisokosunkat!

Aki rendszeresen süt, főz, az tisztában van az általános konyhai higiéniai szabályokkal. Nézzük, mire kell egy kicsit jobban odafigyelni, ha mindenki nagy örömére a szabadban grillezünk!

1. Süssük át alaposan!

Ez elsősorban a húsfélékre igaz, hiszen a nyers hús kiváló táptalaja a kórokozóknak. A csirke- és a pulykahúst mindig süssük át teljesen, kedvenc steaknek valónkat, rozénak szánt sertésszüzünket csak megbízható hentestől szerezzük be, és a vásárlástól a grillig (vagy a pácolásig) garantáljuk a hűtőláncot - azaz ne hagyjuk elöl a nyers húst a konyhapulton. Ha félig átsütve szeretjük a húst, akkor mindig frissen fogyasszuk, nem kell elkészíteni előre.

Olvasd el!

Top 15 klassz torta cukor nélkül

2. Takarítsunk rendszeresen!

A kertiparti vége felé már gyakran nincs energiánk letakarítani a grillrácsot, a grillezési eszközöket vagy a többször felhasználható nyársakat. De ne spóroljuk ezt a kis időt meg, egy kefével, dörzsszivaccsal, meleg, szappanos vízzel gyorsan végezhetünk, ne tegyük el a rácsot piszkosan a következő alkalomig.

Ha hűtődobozban szállítjuk a hozzávalókat, ezt is takarítsuk ki használat után, szappanos vízzel alaposan mossuk át, töröljük szárazra vagy hagyjuk kiszáradni.

3. Kezet is mossunk!

Ez természetes a konyhai műveletek során, az alapanyagok tisztításakor, előkészítésekor mindig legyen tiszta a kezünk, az egyes műveletek között is mossunk rendszeresen kezet (pl. a csirkehús szeletelése és a zöldségek aprítása között)!

Ha a lakásunktól távol kerül sor a sütésre, akkor készítsük elő otthon az alapanyagokat, emellett vigyünk magunkkal nedves/antibakteriális kéztörlőt, vizet palackban.

4. Különítsük el a különböző élelmiszereket!

A keresztszennyeződések elkerüléséhez számoljunk külön deszkát, tányért, szeletelőkést a nyers csirkének, pulykának, halnak, sertésnek, marhának, zöldségeknek, gyümölcsöknek. Legyen nálunk papírtörlő, szalvéta az eszközök tisztításához.

5. Tartsuk a hűtőláncot!

A nagy melegben a baktériumok, egyéb kórokozók gyorsabban szaporodnak, a nyers vagy pácolással előkészített hús- és halételeket az "utolsó pillanatig" tartsuk a hűtőben. A húsokat, halakat előre felszeletelhetjük, fűszerezhetjük, tűzdelhetjük, nyársra húzhatjuk, de ezt követően ne a konyhapulton vagy a kerti asztalon várakozzanak, hanem tegyük őket vissza a hűtőbe.

Ha nyers húsféléket hűtődobozban szállítjuk a grillezés helyszínére, figyeljünk rá, hogy a hűtődobozban megfelelő hőmérséklet legyen, a jégakkukat hűtsük le teljesen, és használjunk belőlük megfelelő darabszámút, hűtődobozunk méretéhez igazítva.

6. A páclé pácolásra való

Nem fogyasztásra. A pácléből kiemelt húsokat süssük át, a sütés során még kenegethetjük, de ne felejtsük, hogy a pácolás során a páclébe a nyers húsok kieresztett leve is belevegyül, azok baktériumtartalmával együtt. Ezt a páclevet nyersen már ne használjuk fel semmilyen módon.

7. Lejárt szavatosságú ételt ne használjunk!

Ez is triviálisnak tűnik, bár otthon, háztartási körülmények között azért hajlamosak vagyunk a dátumokat rugalmasan kezelni. A nyári időszakban azonban a romlandó termékek sokkal gyorsabban válnak használhatatlanná, különösen, ha a konyhapulton, a kertben, az erdőben várnak sorukra.

Penészes, rohadt, sérült zöldséget, kellemetlen szagú, romlottnak tűnő húst, halat ne használjunk fel!

(via HomeFoodSafety)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek