A 7 legkiábrándítóbb téli kajaprobléma

Tél az optimista szerint: narancs, forrócsoki, sütőtök, remek levesek. Tél a pesszimista szerint: ízetlen gyümölcsök, fás zöldségek, gyér kínálat. Panaszcikk következik.  

Valljuk be, a tél nem bővelkedik annyi finom és friss szezonális alapanyagban, mint a másik három évszak. Kitartónak kell lennünk, hogy ne fanyalodjunk márciusig a félkész ételekre, a mirelitre, hogy ne hanyagoljuk totálisan el a gyümölcsfogyasztást, illetve hogy ne ugyanazt a sütőtökkrém-levest főzzük márciusig. Összegyűjtöttünk nektek néhány téli kellemetlenséget, ami az evést illeti.

1. Magos mandarin

Szeretném látni azt a zöldségest, aki arra a kérdésre, hogy „Mag nélküli a mandarin?” nemmel válaszolt valaha. Na ugye. Ebből következik, hogy csomószor be is dőlünk, és kifogjuk azt, ami a mag nélküli ellentéte. Az apró magok miatt az egész évben hiányolt lédús pici gyümölcs élvezhetetlen lesz, hiszen ezek sunyik, mindenütt ott vannak, és folyton köpködhetjük őket. Le a magos mandarinnal.

2. Nyelvünk leégetése forró bármivel

Télen klasszisokkal több forró dolgot fogyasztunk, azt hiszem, logikusan, és ez így van jól, mert finomak és melengetik a lelkünket. Na de az, hogy minden egyes tál forró levessel, teáva, forrócsokival és forraltborral – legtöbbször saját türelmetlenségünk miatt - leégetjük a nyelvünk helyéről az utolsó ízlelőbimbót is, hogy utána napokig alig érezzünk ízeket és csípjen és fájjon, na azt nem szeretjük. Tipikus téli probléma.

3. A lecsó fájó hiánya

Igaz, hogy az én családomban ez az egyetlen étel, ami heti rendszerességgel, kötelezően megtalálható télen-nyáron, mert apukám két dolgot eszik meg, és ez az egyik (a másik a mákos guba.) De aki betartja, hogy lecsót csak szezonjában, azaz nyáron főzzön, az szerintem április-májusra már fél karját adná egy adagért fehérkenyérrel, ízlés szerint tojással, lábosból, tunkolva.

4. Száraz narancs és mandarin

Rájár a rúd a citrusfélékre, szerintem évről évre tényleg egyre rosszabbak. Egy ideje konkrétan félve veszek meg egy-egy szemet is belőlük, mert vagy hámozhatatlan vékony héjuk van, vagy két ujjnyi vastag, és akkor viszont levük nincs, szárazak, ehetetlenek, így értelmük sincs. A másik kedvencem a „facsarnivaló narancs”. Az mi? Mi történt itt, kérem?

5. Vízízű, narancssárga paradicsomok

Szervesen kapcsolódik a lecsótémához, és szerintem most sokan szisszennek fel egyetértően. A tél az igazi, piros, nem üvegházi ízetlen rettenetparadicsom gyászidőszaka, a szendvicsek üresek nélküle, a tésztánkat konzervvel öntjük nyakon, az ecetes-hagymás paradicsomsaláta pedig csak illúzió. Várom azt a koranyári napot, amikor meglátom az első igazán piros, szinte bazsalikomillatú parikat a zöldségesnél.

6. Kőkemény mézeskalács

Ez ugyan nem alapanyag, de a télre jellemző és szintén kellemetlen. Sőt, kiábrándító. Várod, megveszel hozzá mindent, megsütöd, díszíted órákig, a nyakad is cukormázas, vagy egyszerűen csak ajándékba kapod (még jobb), és ehetetlenül, fogbeletörősen kőkemény. Mint az élet.

7. Általános téli tanácstalanság a zöldség-gyümölcs standon

Észrevettem, hogy hosszú hetek óta be sem mentem a gyümölcsárusunkhoz itt az iroda mellett. Piciszemű szőlő már nincs, a kedvenc pirosbogyósok hol vannak már (max. a fagyasztóban), a narancs-mandarin problematikáját fentebb kifejtettem, a paradicsom, a paprika, a kígyóubi sem az igazi, és akkor finom voltam. Mit főzzek? Mit nassoljak, ami nem csoki? Marad a banán és az alma – hát, unom, bevallom. Esetleg a mandula, dió, magvak. Az meg hízlal, zsíros a bőrnek, mert ki áll meg egy maroknál. Vehetek még gumirafújt pink epret a világ végéről, fejemnyi szemű szőlőt, sütőtököt, hagymát és krumplit. Hiába, nyáron minden jobb.

(via Huffingtonpost)

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis zabsüti mandulával

Ez egy rendkívül egyszerű, mégis tápláló desszert ötlet, amiben a mandula roppanása és az étcsokoládé visszafogott édessége együtt megállásra ösztönzi az embert, hisz ha ebbe ...

Igazi fudge brownie - brutál csokis

2008-ban költöztem Írországba, és az első évben szerelembe estem a Fudge Brownie-val (Fádzs Brávni). A szerelem azóta is tart, így gondoltam, az otthoniakkal, azaz veletek is megosztom ezt ...

Címlapról ajánljuk

Így főzheted tökéletes állagúra a spagettit: gluténmentesre is alkalmazható

Egy új kutatás részletesen elemezte, hogyan lehet a leghatékonyabban elkészíteni a hagyományos és a gluténmentes tésztákat, számolt be Andrea Scotti a The Independent-ben. A szakértők először röntgensugarakkal vizsgálták meg a spagetti belső szerkezetét, majd neutronsugarak segítségével követték nyomon, hogyan változik a tészta mikrostruktúrája különböző főzési feltételek mellett. Napi tippünk elárulja, hogyan csinálhatod a legjobban a tésztafőzést!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Palacsinta alaprecept

Kicsi és nagyok kedvence a palacsinta. Akár sós, akár édes töltelékkel készíted, a legfontosabb, hogy az alap rendben legyen: ez a mi tökéletes palacsinta alapreceptünk, amiben biztosan ...