A 7 legkiábrándítóbb téli kajaprobléma

Tél az optimista szerint: narancs, forrócsoki, sütőtök, remek levesek. Tél a pesszimista szerint: ízetlen gyümölcsök, fás zöldségek, gyér kínálat. Panaszcikk következik.  

Valljuk be, a tél nem bővelkedik annyi finom és friss szezonális alapanyagban, mint a másik három évszak. Kitartónak kell lennünk, hogy ne fanyalodjunk márciusig a félkész ételekre, a mirelitre, hogy ne hanyagoljuk totálisan el a gyümölcsfogyasztást, illetve hogy ne ugyanazt a sütőtökkrém-levest főzzük márciusig. Összegyűjtöttünk nektek néhány téli kellemetlenséget, ami az evést illeti.

1. Magos mandarin

Szeretném látni azt a zöldségest, aki arra a kérdésre, hogy „Mag nélküli a mandarin?” nemmel válaszolt valaha. Na ugye. Ebből következik, hogy csomószor be is dőlünk, és kifogjuk azt, ami a mag nélküli ellentéte. Az apró magok miatt az egész évben hiányolt lédús pici gyümölcs élvezhetetlen lesz, hiszen ezek sunyik, mindenütt ott vannak, és folyton köpködhetjük őket. Le a magos mandarinnal.

2. Nyelvünk leégetése forró bármivel

Télen klasszisokkal több forró dolgot fogyasztunk, azt hiszem, logikusan, és ez így van jól, mert finomak és melengetik a lelkünket. Na de az, hogy minden egyes tál forró levessel, teáva, forrócsokival és forraltborral – legtöbbször saját türelmetlenségünk miatt - leégetjük a nyelvünk helyéről az utolsó ízlelőbimbót is, hogy utána napokig alig érezzünk ízeket és csípjen és fájjon, na azt nem szeretjük. Tipikus téli probléma.

3. A lecsó fájó hiánya

Igaz, hogy az én családomban ez az egyetlen étel, ami heti rendszerességgel, kötelezően megtalálható télen-nyáron, mert apukám két dolgot eszik meg, és ez az egyik (a másik a mákos guba.) De aki betartja, hogy lecsót csak szezonjában, azaz nyáron főzzön, az szerintem április-májusra már fél karját adná egy adagért fehérkenyérrel, ízlés szerint tojással, lábosból, tunkolva.

4. Száraz narancs és mandarin

Rájár a rúd a citrusfélékre, szerintem évről évre tényleg egyre rosszabbak. Egy ideje konkrétan félve veszek meg egy-egy szemet is belőlük, mert vagy hámozhatatlan vékony héjuk van, vagy két ujjnyi vastag, és akkor viszont levük nincs, szárazak, ehetetlenek, így értelmük sincs. A másik kedvencem a „facsarnivaló narancs”. Az mi? Mi történt itt, kérem?

5. Vízízű, narancssárga paradicsomok

Szervesen kapcsolódik a lecsótémához, és szerintem most sokan szisszennek fel egyetértően. A tél az igazi, piros, nem üvegházi ízetlen rettenetparadicsom gyászidőszaka, a szendvicsek üresek nélküle, a tésztánkat konzervvel öntjük nyakon, az ecetes-hagymás paradicsomsaláta pedig csak illúzió. Várom azt a koranyári napot, amikor meglátom az első igazán piros, szinte bazsalikomillatú parikat a zöldségesnél.

6. Kőkemény mézeskalács

Ez ugyan nem alapanyag, de a télre jellemző és szintén kellemetlen. Sőt, kiábrándító. Várod, megveszel hozzá mindent, megsütöd, díszíted órákig, a nyakad is cukormázas, vagy egyszerűen csak ajándékba kapod (még jobb), és ehetetlenül, fogbeletörősen kőkemény. Mint az élet.

7. Általános téli tanácstalanság a zöldség-gyümölcs standon

Észrevettem, hogy hosszú hetek óta be sem mentem a gyümölcsárusunkhoz itt az iroda mellett. Piciszemű szőlő már nincs, a kedvenc pirosbogyósok hol vannak már (max. a fagyasztóban), a narancs-mandarin problematikáját fentebb kifejtettem, a paradicsom, a paprika, a kígyóubi sem az igazi, és akkor finom voltam. Mit főzzek? Mit nassoljak, ami nem csoki? Marad a banán és az alma – hát, unom, bevallom. Esetleg a mandula, dió, magvak. Az meg hízlal, zsíros a bőrnek, mert ki áll meg egy maroknál. Vehetek még gumirafújt pink epret a világ végéről, fejemnyi szemű szőlőt, sütőtököt, hagymát és krumplit. Hiába, nyáron minden jobb.

(via Huffingtonpost)

Hozzászólások

terranova56

Egy semmitér? cikk

Törölt felhasználó

Ma lecsot reggeliztem ;)

witch

Jaj, igen, ugy hianyzik a sok nyari finomsag!!!!!! En azt csinalom, hogy szezonban fozok egy nagy konder lecsot es nehany adagot lefagyasztok, a paradicsom szosszal ugyanezt teszem. Igy kb. havonta egyszer egy kis napsugarat tudok varazsolni az asztalra. :o)

köleskása

Egyik panaszt sem értem igazán. Ha forró valami, uralkodjon magán az ember és várjon. Ha lecsót szeretne, f?zzön be. A magos mandarint ki is lehet facsarni, de amúgy sem hiszem, hogy élvezhetetlen lenne. A mézeskalácshoz jó recept kell, akkor puha lesz, vagy dobozba kell rakni és megpuhul. Paradicsomot miért kellene télen venni? Ki kell várni az idényét. Tudomásul kell venni, hogy a tél másért szép, mint a többi évszak, és ha elég találékonyak és szorgalmasok voltunk, bef?ttek, lekvárok, stb. formájában most is élvezhetjük az akkori ételeket. Arra meg senki nem kötelez minket, hogy a drága, nem idényzöldséget - amiben valószín?leg több méreg van mint vitamin - vásároljuk. Nagyon szeretem a NoSaltyt, színvonalas és jó hangulatú oldalnak tartom, de ez a cikk nagyon nem tetszik. Ilyeneken az nyafog, akinek túl jó dolga van, és ha belegondolunk, hányan vannak, akiknek a napi alapkaja is gondot okoz, akkor még bántóbb az ilyen fanyalgás.

Mabel

A tisztelt cikkíró látott már éhen-szomjan pusztult állatokat a hidegben? Vagy urambocsá' olyan embereket, akikr?l látszik, hogy nem bánnák azt a pár magot a mandarinban. "...a narancs-mandarin problematikáját fentebb kifejtettem, a paradicsom, a paprika, a kígyóubi sem az igazi, és akkor finom voltam. Mit f?zzek? Mit nassoljak, ami nem csoki? Marad a banán és az alma ? hát, unom, bevallom." Igen, ezek a nagy dolgok. És hogy h? maradjak a nikkemhez: Már nem is emlékszem, mikor ettem utoljára olyan igazi, ropogós almát, amit csak úgy a szekrény tetejér?l lehetett leszedegetni télvíz idején. Jó kis oldal ez különben, ezért lep?dtem meg ezen a cikken.

manchester

Jó cikkeitek szoktak lenni, ez most mi? Pesszimista, haszontalan, igen, kiábrándító. Mármint maga a iromány, nem a tél. A citrusokat is ki kell tapasztalni, hol érdemes venni - mint minden mást, nagyon finomak. :) Majd' minden nap f?zök teát, cukor nélkül, szálasból valami különlegeset vagy gyógynövényest, viszem a kis termoszkában mindenhová, g?zölög, forró, igen, meg kell fújni, viszont felmelegít, amíg várom a villamost. A mézeskalács jól zárható dobozokban hetekig puha marad, a lecsó pedig... 56 000 recepttel hirdeti magát a Nosalty, furcsa lenne kijelenteni, hogy nem tudja eldönteni az ember, mit f?zzön. Önmagatoknak ellentmondó állítás. Harmadik országbeli gyümölcsöt-zöldséget pedig ugyanúgy megtalál az ember a standokon nyáron is, csak egyszer?en nem olvassa el a címkét. Mert az amúgy sem szokása. Biztos, hogy ezt érdemes volt újra megosztani?

Címlapról ajánljuk

További cikkek