5 mondat, amit soha ne mondj a gyerekednek!

Próbálkoztál már valaha lekönyörögni a gyereknél „csak még egy falatot” az ebédből? Gyógyítottátok már a kisebb horzsolásokat fagyival? Nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

Sokszor nem egyszerű egy „rosszevő” gyerekkel, és biztos vagyok benne, hogy majd’ mindannyian mondtunk már olyat a lurkónak, amit később megbántunk. Gyakran visszahalljuk szüleink egykor nekünk mondott mondatait, pedig sokszor végig sem gondoljuk, milyen üzenetet is közvetített ez akkor nekünk, illetve most gyermekünknek.Melyek azok a tipikus mondatok, amiket kerülnünk, és melyek azok, amiket helyettük használnunk kellene? A legtipikusabbak következnek.

1. Ha elpakolod a játékokat, kapsz egy jégkrémet!

Ezzel a mondattal egy pillanat alatt elértük, hogy a jégkrémből jutalom váljon. Így a kevésbé szívesen végzett tevékenységekhez gyermekünk nem az elvégzett munkával járó elégedettség élményét, hanem a vele járó jutalmat fogja kapcsolni, ez pedig hosszú távon nem eredményez jót. Valójában a legnagyobb jutalom – hosszútávon – ha növeljük az önbizalmát, miután megírta a házi feladatot, vagy elpakolta az építőkockákat. Ezt meg is erősíthetjünk a következő mondattal: „Látod, annak ellenére, hogy nem volt kedved, ezt, vagy azt megcsinálni, mégis nagyon jól megoldottad!” Ha semmiképpen sem szeretné gyermekünk elpakolni a játékait, kérdezzünk meg, hogy most, vagy inkább tíz perccel később szeretné megcsinálni. Így választási lehetőséget adtunk neki, érezheti, hogy neki is van köze a döntéshez.

Olvastad már?

Minden, amit a HPV-ről tudnod kell

2. Elestél, megütötted a lábad? Megbántott az a kislány az oviban? Gyere, vegyünk egy fincsi csokit, attól majd jobban érzed magad.

Ebben az esetben a gyerkőc a fájdalmat vagy a megbántottság érzését az édesség finom ízével fogja kompenzálni. Helyette segítsünk neki kifejezni, kibeszélni az érzelmeit az üggyel kapcsolatban, ne maradjon benne semmi ki nem mondott. Ha csokival hallgattatjuk el, attól még az érzelmei megmaradnak, majd később, amikor az érzések újra előtörnek, újra a csoki lesz a megoldás. Nem hangzik jól, ugye? Mondjuk inkább ezt: „Mondd csak, mi történt pontosan az oviban?” vagy ”Gyere, had segítsek letörölni a kis térded, addig meséld el, hogy történt.” Így a csokoládé helyett a probléma kibeszélése lesz a megoldás.

3. Ezt a kis zöldséget még tessék megenni, különben nem lesz süti!

Számodra logikusnak tűnhet ez a megoldás, neki azonban a desszert egy eszköz lesz ahhoz, hogy megegyen valamit, amit igazából nem akar. Az egészséges ételek könnyen „kötelező” étellé válnak, a desszertek pedig felruházódnak egyfajta varázslatos erővel. Mit mondjunk helyette? „Szóval nem ízlik a brokkoli főzelék? Mit szólnál, ha legközelebb együtt készítenénk el egy picit másképp?” Így figyelembe vettük, mi több, tiszteletben tartjuk, hogy a kicsiknek is van egyéni ízlésük, emellett belekóstolhat az ételkészítés folyamatába is.

Olvastad már?

Anorexiás kamaszok elképesztő trükkjei

4. „Egyet a mama kedvéért…..”

Ez a mondat-klasszikus abból a feltételezésből ered, hogy a gyerek márpedig akkor éhes, amikor mi őt annak gondoljuk. A gyerekek szeretik, ha elégedettek vagyunk velük, és lehet, hogy a mama, papa, nagytesó kedvéért meg fognak enni ég egy-egy falatot. Ezzel azonban azt érjük el, hogy akkor is tovább egyenek, „felülírva” ezzel a gyomruk "utasítását", saját testük visszajelzéseit, amikor valójában már nem éhesek.

Ha tényleg nem evett semmit, akkor sem ez a kétségbeesett próbálkozás a megfelelő. Mondd inkább, azt hogy „Tudom, hogy nem érzed, hogy éhes lennél, de elég sokat szaladgáltál, és szerintem nem sokára ki fogsz fogyni az energiából. Egyél egy-két falatot, nézzük meg, jobban érzed-e magad tőle. Sajtot, vagy inkább egy kis tésztát kérsz?”

5. „Ne egyél olyan sokat, dundus leszel!”

Ennek a mondatnak az ismételgetésével az evés garantáltan valami bűnös, félelmetes cselekvéssé fog válni. A gyerekeknek néha különösen nagy étvágyuk tud lenni, máskor viszont alig esznek pár falatot. Ha megmutatjuk nekik, hogy mindenkinek más és más az igénye, és ez időszakosan is változhat, akkor könnyebben meg fogja érteni, hogy annyit kell enni egyszerre, ami pont elég, se többet, se kevesebbet. Mit mondjunk, ha sokat eszik egyszerre? „Látom, elég jó étvággyal eszel ma. Tegnap én is jó sokat ettem, ma viszont sokkal kisebb az étvágyam. Ez normális dolog.”

via BBC Goodfood

Címlapról ajánljuk

További cikkek