25 tipp a legpraktikusabb konyhádért!

Egy rendezett és praktikus konyha megkönnyíti a főzéseidet és vele együtt az életed. Csináld meg, aztán nyugodtan dicsekedj el a szomszédasszonynak, hogy mekkora zseni vagy!

1. Megőrülsz, amikor feltéped a hűtőd ajtaját és a legalsó polc tartalma – a felbontott tejjel, narancslével és sörrel együtt – nagy ívben repül ki belőle, egyenesen a konyhapadlóra?

Soha többé nem kell érezned ezt a dühöt és fájdalmat, ha egy kvázi minibárként rendezed be a hűtőajtó legalsó polcát! Csoportosítsd hatos rekeszekbe a tejeket, ketchupot, dresszingeket – ehhez pedig a legjobb megoldás, ha a kartonpapírból készült sörös boxokat (six packet) használod fel.

2. Főzés közben bedarál a szitu, amikor a fűszeres polchoz nyúlva nem tudod eldönteni, hogy a 20 különböző fűszertartódban milyen fűszer is van valójában?

Tedd átlátszó befőttesüvegekbe őket! Így nemcsak látszatra tudod könnyebben megkülönböztetni a szárított petrezselymet a koriandertől, de a fűszerek mellett a különböző magvak és asztalt gyümölcsök is sokkal tovább maradnak frissek és illatosak. Nem mellesleg szebbek is így egymás mellett.

3. Ha még így is nehezen megy első ránézésre a currypor megkülönböztetése a kurkumától:

...címkézd is őket!

4. Néhányunk visszatérő rémálma, hogy az evőeszközös fiókba nyúlva a kések szétkaszabolják a kezünket...

Ne is hagyd őket szanaszét, tényleg balesetveszélyesek! Inkább szerezz be egy biztonságos késtartót, ami a fiókba is befér, és nincs több rémálom!

5. Mindig szanaszét hagyod a konyhai törölközőket és konyharuhákat a főzőpulton?

Szerezz be pár szép, fából készült ruhaszárító csipeszt, majd kétoldalú ragasztó segítségével rögzítsd őket a konyhafalra! Nem csak praktikus megoldás, de - ha nem a lyukas rongyaidat csípteted hozzájuk - még esztétikus is lesz.

6. Egy egész fiókot elfoglalnak a felhalmozott nejlonzacskóid?

Jobb, ha a felesleges részét azonnal kiviszed egy műanyag szelektív hulladékgyűjtőbe, a maradék uzsonnászacskókat pedig dobozostul felszögeled a spájz falára. Így tényleg nem foglalnak felesleges helyet, és egy fiókod is újjászületik.

7. Szanaszét hevernek a konyhaszekrényedben a műanyag ételdobozok elemei, így képtelen vagy végigpróbálni, melyik dobozra melyik tető való?

Tarts a doboztetőket egy rendszerezett tálban (a legjobb megoldás erre egy csöpögtető vagy szárítótálca), és tedd őket szín vagy méret szerint egymás mellé! Hidd el, így öröm lesz a dobozolás is.

8. Valahogy mindig a konyhapolc leghátsó részére kerül az olaj, és sosem éred el könnyen a liszttartót?

Megsúgjuk: veled van a baj. Rendszerezd úgy a konyhapolcod, hogy a könnyen elérhető helyekre tedd a leggyakrabban használt alapanyagokat. Így értékes időt nyersz, és a felesleges szekrényremászást is megúszod.

9. Egy üres szövetdoboz (vagy akár egy sima karton is) új értelmet adhat a konyhafiókodnak.

Tegyél fakkokat a fiókodba, kategorizálva pakold meg őket, és máris meglesz mindennek a maga helye!

10. Idegőrlő művelet, amikor a vízszintesen egymásra pakolt lapos tányérok közül pont a nagyitól karácsonyra kapott pizzástányérokat akarod kihúzni sérülésmentesen.

Tárold őket függőlegesen! Így könnyebben rendszerezheted a tányérokat, mozgatásuk sem nagy strapa, és garantált, hogy a tányérok törés nélkül kerülnek ki az asztalra.

11. Káosz van a konyhaszekrényedben, mégis kihasználatlan űr tátong benne?

Készíts vagy szerezz be extra tárolókat a polcokra! Lakberendezési áruházakban már könnyen hozzájuthatsz a szekrényekbe és polcokra helyezhető állványokhoz, aminek tetejére és aljára is nyugodt szívvel pakolhatsz. Urald a rendszert, és oszd be okosan a kis helyeket is!

12. Ha konyhai alkotásra kerül sor, én szinte sosem találom meg a mérőpoharat vagy kavargatáshoz szükséges kedvenc fakanalat.

Erre lehet megoldás, ha a kihasználatlan felületekre rögzítjük őket, például a konyhaszekrény ajtajára. Ha elég kreatív és lelkes vagy, még egy rajztáblát is pattinthatsz a szekrényajtóra, így a grafomán énedet elővéve jelzésekkel vagy rajzokkal is emlékeztetheted magad a mérőeszközök nagyságára és a fontos mértékegységekre. Legénylakások kötelező kiegészítője!

13. Ha már tényleg szinte semmi nem fér a konyhai tárolóhelységedbe, pakolj az ajtókra!

Azért jobb, ha nem meggondolatlanul aggatsz rá dolgokat: szerezz be pár rögzíthető kosarat vagy egy esztétikus, de strapabíró dobozt! Szögeld őket az ajtóra, és máris boldog leszel: nélkülözhetetlen helye lesz a reklámújságaidnak vagy a nélkülözhetetlen kacatjaidnak.

14. Igazán tüchtig háziasszony leszel, ha az evőeszközeidet is típus vagy méret alapján rendszerezed!

Nem, ez tényleg nem túlzás, ez maga lesz a tökély! Alakíts ki egy tárolót a fiókban úgy, hogy külön rekeszbe kerüljenek a kiskanalak. Válogasd külön az nagykanalaktól, tedd külön a teás- és fagyiskanalakat is. Ugye jobb, hogy minden a helyére kerül?

15. Tartsd a fűszereidet egy külön fiókban vagy polcon, megfelelő fűszertartókba rendezve!

Látszólag mindenki így csinálja, mégis fontos, hogy megfelelő (lehetőleg közvetlen napfénytől védve, száraz és páramentes) helyen tartsuk őket, hogy ízüket, aromájukat és állagukat sokáig frissen megőrizzék. Még akkor is, ha a bivalyerős indai, csát maszala fűszerkeverékedet csak 3 havonta dobod bele valamilyen speckó ételbe. És persze ne felejtsd el a fentebb már említett címkézést sem!

16. Ha tényleg nem tudod megoldani a fűszerek helytakarékos tárolását, szerezz be egy hűtőmágnesként is funkcionáló tárolószettet.

Ne kerekítsd a szemed, létezik, és tényleg működik!

17. Fabrikálj kihúzható fiókot a mosogatód alá!

Ezzel nemcsak attól kíméled meg magad, hogy a szekrénybe kelljen másznod a kiszemelt tisztítószered eléréséhez, hanem minden fontos segítséged egy egyszerű mozdulattal előtted lesz.

18. Amit tudsz, akassz a falra!

Vicc nélkül, rengeteg eszközünknek találhatunk megfelelő helyet a konyhafalon. Kérd meg a házi ezermestered, hogy rögzítsen egy sínt a falra, majd máris sorakoztathatod rajtuk a merő- és szedőkanalakat, a bögréket, fűszernövényeket, a konyhai papírtörlőt vagy a gyűjtőkosarakat. Nem, az edényfedőket már régóta nem illik a falon sorakoztatni.

19. Használj forgatható tálcákat!

Tedd a szekrénybe vagy a hűtőbe, pörgesd magadhoz, és minden azonnal a kezed alatt lesz!

20. A hűtőszekrény leghátsó szegletébe gurult a paradicsom? Hozzá is ért a hűtő falához és hibernáltad is őt?

Ne tedd ezt vele és magaddal se! Tegyél műanyag tárolókosarakat a fridzsiderbe, pakold külön a zöldségeket és gyümölcsöket, és csinálj helyet a többieknek is.

21. Ugyanezt a megoldást használd a fagyasztódnál is!

A címkézés itt sem felesleges.

22. A szekrény tetején sorakoznak az ajándékba kapott boraitok? Na ne már!

Barkácsolj saját bortartót a falra, ami nemcsak hogy egyedi lesz, de nagyjából 1500 forintból meg is úszod a befektetést.

23. Eddig csak útban volt a tortaállványod? Mostantól használd ki!

Pakolj apró dolgokat rá és alá, és használd ki, mint tökéletes dekorációt a konyhádban!

24. Néha azt is képtelenség fejben tartani, hogy melyik saját készítésű ételünk meddig marad fogyasztható a hűtőben anélkül, hogy kiszőrösödjön és lábakat növesszen.

Például ha gyakran magad készítesz különböző kencéket és mártásokat, jobb, ha egy műanyag dobozban tárolod őket, majd jól láthatóan felcímkézed mindet a szavatossági idővel együtt. Így attól sem kell tartanod, hogy éhes pocak egy megsavanyodott házi majonézt lakmároz be a hűtőből, míg te távol vagy.

25. És végül: csinálj kis csodaországot a nassolnivalókból!

Szerezz be zsebes fali tárolót, szereld fel, és tömd meg az édességeitekkel! Fontos megjegyzés, hogy ha nem szeretnéd, hogy a ház apró manói titokban rájárjanak a jutalomfalatokra, mindenképpen egy jól zárható helyiségbe költöztesd a finomságok tárolóját. A kulcsot azért ne nyeld le.

Olvastad már?

5 varázslatos ételmágia, amiket feltétlenül ki kell próbálnod!

(via BuzzFeed)

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?