10 hétköznapi tipp az egészséges fogakért!

Október fogászati hónap. Nézzük, mit tehetünk fogaink védelmében azon túl, hogy rendszeresen mossuk őket és rendszeresen felkeressük fogorvosunkat!

Hogy alakul ki a fogszuvasodás?

A fogainkon kialakuló lepedékben megtelepednek egyes baktériumok, amelyek a táplálékkal bevitt szénhidrátokat, különösen a cukrokat, finomított szénhidrátokat savakká alakítják. Ezek a savak pedig károsítják a fogzománcot, kioldják belőle az ásványi anyagokat - és kész is a baj.

Lássuk, hogyan előzhetjük meg!

1. Rágj, ropogtass!

A rágás hozzájárul az nyáltermelődéshez és tisztítja a fogakat, bár nem mindegy, hogy mit rágunk. A ropogós, nyers, natúr zöldségek (pl. sárgarépa, cékla, karalábé, retek) és a diófélék (dió, mandula) védő hatásúak. Magától értetődően, a cukros-fahéjas mogyoróval többet ártunk, mint használunk.

2. Vizet igyál!

A cukormentes folyadékfogyasztás - ami praktikusan a csapvíz - nem csak a megfelelő szervezetünk hidratáltságát biztosítja, hanem tisztítjuk, „leöblítjük” a fogainkat, serkentjük nyálképződésünket és védjük magunkat a szájszárazság ellen. A szájszárazság ugyanis fokozott rizikót jelent a fogszuvasodásra nézve.

3. Csökkentsd a cukorbeviteled!

Vércukorszintünk és fogaink védelme érdekében egyaránt csökkentenünk kell a magas glikémiás-indexű, könnyen felszívódó szénhidrátok fogyasztását, ezek közül is leginkább a cukrokat. Résen kell lennünk, ugyanis sok egészségesnek titulált élelmiszer is bővelkedik cukorban: müzli szeletek, reggelizőpelyhek, kekszek, gyümölcsjoghurtok, biolekvárok, -szörpök stb. Mint fogszuvasodást előidéző tényezővel a különböző sport- és energiaitalok cukortartalmával is számolnunk kell.

Olvastad már?

Top 15+1 cukormentes zabpelyhes süti

4. Egyes zsírok jól jöhetnek!

A zsírok védik fogaink felszínét, bevonják a fogszuvasodást okozó szénhidrátokat. Ennek fényében védő hatásúak a zsíros, de nem cukros élelmiszerek: pl. diófélék, olajos magvak, sajtok.

5. Fogyassz naponta többször tejet, natúr tejtermékeket!

A tej, tejtermékek magas kalciumtartalmuknál fogva védenek minket a fogszuvasodástól, a zsíros tejtermékek pedig zsírtartalmuk miatt jönnek jól a fogszuvasodás megelőzésében. A tejtermékek csoportjából magas kalcium- és zsiradéktartalmuknál fogva a sajtok az igazán nyerők.

6. Ha már édesség: cukorkák helyett csoki

Ha már édességre vágyunk, akkor cukorkák helyett inkább csokizzunk. A csoki zsiradéktartalma némiképp ellensúlyozza cukortartalmát - de persze azért tartsunk mértéket!

7. Kerüld a ragacsos édességeket!

A ragacsos édességek, mint pl. a karamella, a vattacukor, de - sajnos - ide tartoznak az aszalt gyümölcsök is, sokáig „ott ragadnak” a szánkban, konkrétan a fogainkon, így fokozzák a fogszuvasodás kialakulásának lehetőségét.

8. Kompenzáld a savas támadásokat!

A savas gyümölcsök fogyasztását jól kompenzálhatjuk diófélékkel, olajos magvakkal, netán sajttal. Narancs mellé remekül passzol a mandula, az almához egyenesen kívánkoznak a sajtok vagy a diófélék. Egy másik módja a savas "támadások" kezelésének, ha savas táplálékot leöblítjük egy nagy pohár vízzel.

9. Alkohol mellé kötelező a víz

Az alkoholfogyasztás szárítja a szájat, ne felejtsünk el az alkoholos italok mellé mindig vizet is inni.

10. Cukormentes rágógumi és cukorka

Ezek fogyasztásával fokozhatjuk a nyáltermelődést, ami azért is jön jól, mert a nyál antibakteriális hatású.

Jól tesszük, ha fogaink védelme érdekében desszert gyanánt –a franciákhoz hasonlóan – a (savas) gyümölcsök mellé sajtot fogyasztunk, gyakran rágunk répát, retket, natúr (sótlan) mogyorót, rendszeresen fogyasztunk tejet vagy tejtermékeket, és odafigyelünk a megfelelő folyadékfogyasztásra.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Így főzz karácsonykor a család legválogatósabb tagjának

„Jó lenne idén korábban asztalhoz ülni, az IF-et biztosan nem töröm meg, 18:00 után nincsen evés, még ilyenkor sem” – súgja fülbe advent második hétvégéjén a család kicsi kincse, aki annyira válogatós, hogy csoda, hogy magával leül egy asztalhoz. Neki aztán nehéz lesz megfelelni.