10 hétköznapi tipp az egészséges fogakért!

Október fogászati hónap. Nézzük, mit tehetünk fogaink védelmében azon túl, hogy rendszeresen mossuk őket és rendszeresen felkeressük fogorvosunkat!

Hogy alakul ki a fogszuvasodás?

A fogainkon kialakuló lepedékben megtelepednek egyes baktériumok, amelyek a táplálékkal bevitt szénhidrátokat, különösen a cukrokat, finomított szénhidrátokat savakká alakítják. Ezek a savak pedig károsítják a fogzománcot, kioldják belőle az ásványi anyagokat - és kész is a baj.

Lássuk, hogyan előzhetjük meg!

1. Rágj, ropogtass!

A rágás hozzájárul az nyáltermelődéshez és tisztítja a fogakat, bár nem mindegy, hogy mit rágunk. A ropogós, nyers, natúr zöldségek (pl. sárgarépa, cékla, karalábé, retek) és a diófélék (dió, mandula) védő hatásúak. Magától értetődően, a cukros-fahéjas mogyoróval többet ártunk, mint használunk.

2. Vizet igyál!

A cukormentes folyadékfogyasztás - ami praktikusan a csapvíz - nem csak a megfelelő szervezetünk hidratáltságát biztosítja, hanem tisztítjuk, „leöblítjük” a fogainkat, serkentjük nyálképződésünket és védjük magunkat a szájszárazság ellen. A szájszárazság ugyanis fokozott rizikót jelent a fogszuvasodásra nézve.

3. Csökkentsd a cukorbeviteled!

Vércukorszintünk és fogaink védelme érdekében egyaránt csökkentenünk kell a magas glikémiás-indexű, könnyen felszívódó szénhidrátok fogyasztását, ezek közül is leginkább a cukrokat. Résen kell lennünk, ugyanis sok egészségesnek titulált élelmiszer is bővelkedik cukorban: müzli szeletek, reggelizőpelyhek, kekszek, gyümölcsjoghurtok, biolekvárok, -szörpök stb. Mint fogszuvasodást előidéző tényezővel a különböző sport- és energiaitalok cukortartalmával is számolnunk kell.

Olvastad már?

Top 15+1 cukormentes zabpelyhes süti

4. Egyes zsírok jól jöhetnek!

A zsírok védik fogaink felszínét, bevonják a fogszuvasodást okozó szénhidrátokat. Ennek fényében védő hatásúak a zsíros, de nem cukros élelmiszerek: pl. diófélék, olajos magvak, sajtok.

5. Fogyassz naponta többször tejet, natúr tejtermékeket!

A tej, tejtermékek magas kalciumtartalmuknál fogva védenek minket a fogszuvasodástól, a zsíros tejtermékek pedig zsírtartalmuk miatt jönnek jól a fogszuvasodás megelőzésében. A tejtermékek csoportjából magas kalcium- és zsiradéktartalmuknál fogva a sajtok az igazán nyerők.

6. Ha már édesség: cukorkák helyett csoki

Ha már édességre vágyunk, akkor cukorkák helyett inkább csokizzunk. A csoki zsiradéktartalma némiképp ellensúlyozza cukortartalmát - de persze azért tartsunk mértéket!

7. Kerüld a ragacsos édességeket!

A ragacsos édességek, mint pl. a karamella, a vattacukor, de - sajnos - ide tartoznak az aszalt gyümölcsök is, sokáig „ott ragadnak” a szánkban, konkrétan a fogainkon, így fokozzák a fogszuvasodás kialakulásának lehetőségét.

8. Kompenzáld a savas támadásokat!

A savas gyümölcsök fogyasztását jól kompenzálhatjuk diófélékkel, olajos magvakkal, netán sajttal. Narancs mellé remekül passzol a mandula, az almához egyenesen kívánkoznak a sajtok vagy a diófélék. Egy másik módja a savas "támadások" kezelésének, ha savas táplálékot leöblítjük egy nagy pohár vízzel.

9. Alkohol mellé kötelező a víz

Az alkoholfogyasztás szárítja a szájat, ne felejtsünk el az alkoholos italok mellé mindig vizet is inni.

10. Cukormentes rágógumi és cukorka

Ezek fogyasztásával fokozhatjuk a nyáltermelődést, ami azért is jön jól, mert a nyál antibakteriális hatású.

Jól tesszük, ha fogaink védelme érdekében desszert gyanánt –a franciákhoz hasonlóan – a (savas) gyümölcsök mellé sajtot fogyasztunk, gyakran rágunk répát, retket, natúr (sótlan) mogyorót, rendszeresen fogyasztunk tejet vagy tejtermékeket, és odafigyelünk a megfelelő folyadékfogyasztásra.

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Biztos, hogy kerülni kell az alacsony GI-j? élelmiszereket? (3. pont) Nem a magasakat kell kerülni?

Szálka Brigitta dietetikus

Kedves nori008! Köszönöm az észrevételt. Elírás, javítjuk!

Címlapról ajánljuk